Laryngocele: Punca, Gejala & Rawatan

Laryngocele adalah nama yang diberikan kepada outpouching salah satu dari dua poket mukosa yang terletak berpasangan di sisi laring antara lipatan vokal dan lipatan poket pada manusia. Laryngocele mungkin kongenital atau diperoleh semasa hidup. Kerana proses keradangan yang boleh berlaku dalam laringocele, pembedahan mungkin diperlukan.

Apa itu laringocele?

Pada manusia, yang laring mengandungi penonjolan lateral dua pasang laring mukosa antara poket dan lipatan vokal. Penonjolan disebut ventrikel morgagni atau laring ventrikel. Kepentingan fisiologi mereka mungkin terletak pada fungsi mereka sebagai resonator semasa pertuturan dan nyanyian. Apabila salah satu poket yang diaplikasikan pada bahagian belakang mengalami tonjolan atau outpouching yang menyerupai hernia, dalam hal ini sesuai dengan kerosakan laring mukosa, yang keadaan disebut sebagai laringokok. Laryngocele sering berkembang lebih jauh dengan cara seperti sista. Ciri khasnya adalah lapisan dengan tisu epitel pernafasan termasuk ciliated epitelium dengan sel goblet penghasil lendir. Bergantung pada sama ada laringosit berkembang ke dalam atau luar, ia adalah laringosit dalaman atau luaran. Kerana kemungkinan terhadnya pertukaran zat di dalam laringocele dengan pengeluaran lendir serentak dan kemungkinan yang ada bagi silia untuk mendorong lendir dan bahan lain ke luar, laringocele cenderung meradang. Oleh itu, selalunya mengandungi bukan sahaja udara tetapi juga rembesan bernanah.

Punca

Penonjolan satu atau kedua laring ventrikuli untuk membentuk laringokokus dalaman atau luaran atau gabungan mungkin diperoleh atau genetik. Sekiranya terdapat kecenderungan genetik, kemungkinan genetik menunjukkan peninggalan atau kemunduran pada masa pramominid. Monyet Howler, misalnya, mempunyai dua outpouching yang disebut ventriculi larynges yang kelihatan sangat mirip dengan laringoceles dan menyokong bunyi melolong mereka di dalamnya sebagai apa yang disebut kantung pelolong. Punca genetik lain mungkin ialah semasa gangguan perkembangan embrio, penciptaan penutup laring (injap nafas) dikaitkan dengan penyumbatan saluran masuk laring. Laryngoceles yang dijangkiti berlaku agak jarang. Salah satu penyebabnya mungkin kronik keradangan di kawasan laring, misalnya, apabila tindakan injap penutup laring terganggu, membuat bernafas sukar. Laryngoceles dapat berkembang pada orang yang sering perlu meningkatkan tekanan berlebihan pada faring, seperti blower kaca, pemain trompet, atau clarinetists dan oboists.

Gejala, tanda, dan aduan

Laryngocele dalaman, yang terbentuk di dalam laring, pada mulanya kekal tanpa gejala untuk masa yang lama. Pada peringkat kemudian, serak masuk dan meningkat secara beransur-ansur. Biasanya sensasi benda asing dirasakan atau sensasi pengumpulan lendir yang lebih besar yang tidak hilang. Jarang, terdapat juga sesak nafas dan sukar menelan. Walau bagaimanapun, gejala meningkat dengan cepat dalam kes akut keradangan laringocele. Kesakitan kemudian berlaku dan sesak nafas akut mungkin timbul. Laryngocele luaran lebih mudah dikenali kerana ia melonjak dengan jelas di leher dan meningkat dengan ketara dalam jumlah semasa ditekan. Pada peringkat lanjut, laringosit luaran juga dapat dilihat dengan meningkatkan sesak nafas.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Walaupun laringosel dalaman pada mulanya tidak simptomatik dan paling banyak mengumumkan dirinya secara tidak spesifik serak, laringosit luar kelihatan jelas walaupun pada peringkat awal. Ia dapat dikenali oleh lonjakan di leher, yang bahkan membesar ketika udara ditekan masuk, kerana udara penuh dengan udara kerana sedikit tekanan berlebihan. Keraguan terakhir mengenai kehadiran laringosit dalaman atau luaran dapat dihilangkan dengan prosedur pencitraan tomografi dikira. CT dengan jelas mendedahkan rongga yang sebahagiannya dipenuhi udara. Perjalanan penyakit ini berbeza-beza. Selagi kursus ini tanpa gejala atau tanpa gejala sepenuhnya, kawalan biasa sudah mencukupi. Sekiranya kursus, pertumbuhan laringocele masing-masing berlangsung, adalah kritikal keadaan kerana gangguan pernafasan boleh berkembang tanpa rawatan.

Komplikasi

Dalam kebanyakan kes, penyakit ini dijumpai dan didiagnosis agak lambat, kerana gejalanya muncul terlambat dan tidak bersifat khas. Atas sebab ini, hanya rawatan penyakit ini yang lewat. Orang yang terjejas biasanya menderita serak dan juga dari sesak nafas. Dalam kes yang paling teruk, sesak nafas juga boleh membawa kehilangan kesedaran, di mana orang yang terjejas mungkin boleh mencederakan dirinya sendiri dengan jatuh. Begitu juga, kesukaran menelan berlaku, sehingga pengambilan makanan dan cecair biasanya tidak lagi mungkin bagi orang yang terjejas. Ini boleh mengakibatkan penurunan berat badan dan, selanjutnya, dalam pelbagai gejala kekurangan. Kerana kekurangan bekalan oksigen kepada organ dalaman, kerosakan pada organ juga boleh berlaku dalam keadaan terburuk. Dalam kes ini, rawatan dijalankan dengan campur tangan pembedahan. Sebagai peraturan, tidak ada komplikasi. Walau bagaimanapun, pembedahan mesti dilakukan segera setelah diagnosis untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya. Sekiranya pembedahan berjaya, jangka hayat pesakit tidak dikurangkan oleh laringokok.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya suara serak, sukar menelan, dan tanda-tanda laringosel lain diperhatikan, doktor harus berjumpa. Sekiranya simptom berterusan selama lebih dari seminggu atau semakin teruk dalam perjalanan, bantuan perubatan juga diperlukan. Pada peringkat kemudian, penyakit ini membawa kepada akut keradangan, yang mesti dirawat dengan segera. Kelainan luaran seperti pembengkakan khas leher memerlukan penjelasan perubatan. Sekiranya gejala berlaku berkaitan dengan laringitis, doktor yang bertanggungjawab mesti dimaklumkan. Ibu bapa yang menyedari tanda-tanda laringokok pada bayi mereka disarankan untuk memberitahu pakar pediatrik. Walaupun poket membran mukus tidak berbahaya, ia boleh menyebabkan kerosakan organ yang teruk jika tidak dirawat. Oleh itu, pada tanda pertama penyakit ini, kanak-kanak harus berjumpa dengan pakar yang dapat menjelaskan gejala dan, jika perlu, memulakan rawatan yang diperlukan langkah-langkah. Sebagai tambahan kepada doktor keluarga, pakar ENT atau pakar intern boleh dirujuk. Sekiranya penyakit lanjut di zaman kanak-kanak, fisioterapi biasanya juga perlu.

Rawatan dan terapi

Sekiranya laringocele menghasilkan gejala yang ketara, membawa untuk sesak nafas yang serius, rawatan sangat diperlukan. Oleh kerana tidak ada rawatan ubat yang diketahui membawa untuk regresi laringosit, satu-satunya ubat yang tersisa adalah ektomi pembedahan atau marsupialisasi dalam kes laringosit luar. Laryngocele dibuka dan tepi luka terpaku sehingga tidak dapat ditutup pada mulanya untuk mencapai saliran kekal. Marsupialisasi digunakan apabila penyingkiran lengkap tidak ditunjukkan kerana, misalnya, risiko pita suara kecederaan terlalu tinggi. Bergantung pada diagnosis dan lokasi laringosel, prosedur ini juga dapat menyerang secara minimum dengan mengeringkan tisu menggunakan laser atau kaedah lain yang sesuai. Sekiranya keradangan berkembang di laringocele, kemajuan penyakit dapat dipercepat dengan ketara, sehingga menjadi kritikal keadaan dapat berkembang dengan cepat, memerlukan campur tangan pembedahan segera. Dalam kebanyakan kes, rawatan logopedik disyorkan selepas ektomi laringosel untuk mendapatkan semula corak suara yang normal dengan bantuan logopedik.

Prospek dan prognosis

Prognosis laringosel adalah baik. Keadaannya dapat disembuhkan sepenuhnya dengan pelbagai rawatan dalam kebanyakan kes. Cabarannya terletak pada membuat diagnosis. Ini sering berlaku sangat lewat kerana kesukaran dan kerumitan keadaan, sehingga orang yang terkena sudah lama mengalami kerusakan. Atas sebab ini, kebarangkalian gangguan berikutnya mesti diambil kira semasa membuat prognosis. Oleh kerana gangguan aktiviti pernafasan, momen yang menimbulkan kegelisahan atau bahkan serangan panik mungkin berlaku. Selain itu, suara serak menyebabkan keadaan tekanan emosi pada sesetengah pesakit. Oleh itu, gangguan psikologi boleh berlaku, yang terbentuk oleh laringosel. Dengan diagnosis awal dan rawatan yang sesuai, biasanya sudah ada penurunan kemerosotan melalui pentadbiran ubat. Dalam perjalanan selanjutnya, kebebasan dari gejala dapat diharapkan. Dalam beberapa kes, campur tangan pembedahan diperlukan. Ini biasanya berlanjutan tanpa komplikasi. Walaupun begitu, terdapat risiko atau kesan sampingan yang berkaitan dengan pembedahan. Sekiranya penyelewengan berlaku semasa operasi, ini boleh menyebabkan kelewatan proses penyembuhan atau, dalam kes yang sangat teruk, menyebabkan gangguan sekunder. Sesi latihan dan latihan logopedik harus digunakan untuk meningkatkan pertuturan jangka panjang. Ini dapat dilakukan oleh pesakit secara bebas dan atas tanggungjawabnya sendiri di luar yang ditawarkan terapi.

pencegahan

Bagi pesakit yang menghidap laringokok kerana kecenderungan genetik, tidak ada pencegahan yang diketahui langkah-langkah selain daripada cadangan untuk memerhatikan diri sendiri dan juga mempunyai gejala yang tidak spesifik seperti suara serak yang diperjelaskan. Bagi orang yang tidak mempunyai kecenderungan genetik tertentu untuk perkembangan laringokokus, tidak ada pencegahan langkah-langkah yang boleh mencegah penyakit atau membuatnya tidak mungkin. Paling banyak, risiko memperoleh laringokok dapat dikurangkan sedikit dengan mengelakkan penekanan berulang.

Susulan

Dalam kebanyakan kes, hanya sedikit, jika ada, langkah-langkah khas penjagaan selepas waktu yang tersedia untuk individu yang terkena penyakit ini. Sebagai peraturan, ini juga sangat terbatas, jadi yang pertama dan paling penting, diagnosis awal penyakit harus dilakukan, sehingga tidak menimbulkan komplikasi lebih lanjut atau memburukkan lagi gejala . Penyembuhan diri tidak mungkin dilakukan, sehingga orang yang terkena penyakit ini harus berjumpa doktor pada tanda dan gejala pertama. Dalam kebanyakan kes, pesakit bergantung pada campur tangan pembedahan, di mana keluhan dapat diatasi. Selepas operasi sedemikian, orang yang terkena bencana harus berehat dan menjaga badannya. Usaha atau tekanan dan aktiviti fizikal harus ditahan untuk mengelakkan tekanan yang tidak diperlukan pada badan. Selanjutnya, ukuran a terapi ucapan juga sesuai, supaya anak-anak dapat berkembang biasanya. Bantuan dan sokongan intensif anak-anak oleh ibu bapa mereka sendiri juga diperlukan untuk menyokong proses perkembangan. Biasanya, jangka hayat orang yang terjejas tidak dikurangkan oleh penyakit ini.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Sebagai peraturan, doktor mesti berunding dengan penyakit ini. Kemungkinan pertolongan diri sangat terhad untuk pesakit. Penyakit ini juga tidak dapat dicegah secara langsung. Sekiranya sesak nafas yang mendesak, berhati-hati harus dilakukan untuk memastikan ketenangan dan, terutama sekali, kerap bernafas semasa berlakunya penyakit. Sekiranya orang yang terkena kehilangan kesedaran kerana bernafas kesukaran, doktor kecemasan mesti dipanggil dalam apa jua keadaan. Sehingga ketibaan doktor kecemasan, orang yang terlibat mesti diberi kecemasan bantuan pernafasan dan diletakkan di a kedudukan lateral yang stabil. Terutama sekiranya berlaku keradangan, doktor harus segera berjumpa untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut. Walaupun selepas pembedahan dikeluarkan, pesakit harus menenangkannya. Dalam beberapa kes, rawatan logopedik juga mungkin diperlukan. Dalam kes ini, orang yang terjejas juga dapat memulihkan corak suara sendiri melalui pelbagai latihan. Rakan dan keluarga juga dapat menyokong pesakit dalam proses ini dan dengan demikian mempercepat pemulihan. Sebagai peraturan, rawatan membawa kepada penyakit yang positif. Jangka hayat pesakit juga tidak dikurangkan oleh penyakit ini.