Pemakanan Menopaus

Dari usia 40 tahun, rata-rata 0.3 hingga 0.5 persen tulang besar-besaran hilang setiap tahun. Dalam tempoh sebelum dan selepasnya menopaus, kadar kerugian meningkat rata-rata 2 hingga 5 peratus setiap tahun.

Latihan teratur dan bekalan optimum sebanyak kalsium dan vitamin D sangat penting untuk mengekalkan sistem rangka. Vitamin D boleh terbentuk di kulit dengan bantuan cahaya UV, tetapi kemampuan ini berkurang dengan bertambahnya usia hidup. Sebagai tambahan kepada kalsium, vitamin D mencegah kehilangan tulang dan osteoporosis, kerana nutrien ini memastikan bahawa kalsium boleh diserap dalam usus sejak awal dan dimasukkan ke dalam tulang.

Vitamin D: Makanan tambahan

Hati, telur, ikan dan cendawan menyediakan sejumlah vitamin D, tetapi boleh dipercayai adalah makanan khusus menambah, yang harus dibincangkan dengan pakar sakit puan. Di samping itu, persediaan yang mengandungi zink, kromium, silikon dan mangan membantu mengatasi kehilangan tulang.

Bergantung pada keadaan hidup, berat badan, usia dan penyakit yang mendasari, serta pengambilan ubat, makanan menambah harus ditentukan.

Soya, semanggi merah dan co.

Persediaan kaya isoflavon dari am serta semanggi merah ekstrak sering dipromosikan untuk mengurangkan gejala menopaus. Isoflavon boleh memberi kesan seperti hormon di dalam badan. Dalam iklan dan pada pembungkusan produk, mereka digambarkan sebagai bahan semula jadi tanpa kesan sampingan. Walau bagaimanapun, Institut Penilaian Risiko Persekutuan membuat kesimpulan yang bertentangan.

Siasatan menunjukkan bahawa isoflavon dalam bentuk terpencil dan dalam dos yang tinggi mengganggu fungsi kelenjar tiroid dan mengubah tisu kelenjar susu. Ia juga tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya bahawa perkembangan kanser payudara boleh dipromosikan. Oleh kerana tidak ada bukti kukuh dan kajian perbandingan hingga kini untuk menghilangkan gejala menopaus, penggunaan sediaan ini tidak digalakkan.

Makanan biasa

Terdapat bukti bahawa hot flashes dan berpeluh berlaku terutamanya ketika darah glukosa tahap turun dengan mendadak. Oleh itu, makanan biasa yang sesuai dengan perbelanjaan tenaga disarankan, terutama pada waktu menopaus. Alkohol dan kopi dapat memperhebatkan hot flashes dan hanya boleh diminum dalam kuantiti yang sedikit, sekurang-kurangnya jika gejalanya diucapkan.

Wanita yang mendapat maklumat sepenuhnya mengenai proses dalam badan mereka dan menangani tahap kehidupan baru dengan tenang sering kali mempunyai sedikit keluhan.