MRI untuk strok

Apakah MRI untuk strok?

MRI (pengimejan resonans magnetik) adalah prosedur diagnostik yang menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk membuat gambar. Dengan MRI, walaupun sebatan kecil dapat dilihat dengan baik dan, lebih-lebih lagi, lebih awal daripada CT (computed tomography). Artikel ini menjelaskan mengapa pemeriksaan CT tetap merupakan pemeriksaan terpenting bagi kes yang disyaki strok. Seperti mana-mana prosedur, ada kelemahan, seperti kos yang tinggi atau yang lebih sukar pemantauan pilihan untuk pesakit sakit serius. Dapatkan maklumat asas mengenai:

  • stroke.
  • Cara mendiagnosis strok

Mengapa saya mempunyai MRI jika saya mengalami strok?

Keperluan pengimejan yang paling penting secara umum untuk iskemia akut (dikurangkan darah aliran) strok adalah pengecualian dari pendarahan otak. Selanjutnya, gambar digunakan untuk menilai tahap dan tahap spatial strok dan dengan demikian otak kerosakan. Oleh itu, kemungkinan kejayaan terapi dapat dinilai. Pengimejan juga penting untuk mengecualikan apa yang disebut peniruan strok (penyebab lain yang menyebabkan gejala seperti strok). Ini termasuk, sebagai contoh

  • Ensefalitis subakut
  • Sawan
  • Keperluan ruang
  • Gangguan peredaran minuman keras secara simptomatik

Bilakah saya mendapat MRI untuk strok?

Terdapat petunjuk yang berbeza untuk MRI. Dalam situasi akut, ia digunakan apabila jangka masa tidak jelas. Ini terutama berlaku dengan stroke bangun, ketika gejala diperhatikan ketika bangun dan waktu yang tepat dari permulaan gejala tetap tidak jelas.

MRI juga digunakan sebagai dasar untuk terapi revaskularisasi (peningkatan darah mengalir ke tisu yang kurang dibekalkan) jika timbulnya gejala> 4.5 jam. Dalam proses rawatan, MRI digunakan untuk mengecualikan kemungkinan diagnosis lain (diagnosis pembezaan), yang disebut meniru strok. Di samping itu, corak infark dapat ditunjukkan dengan baik dengan cara ini. MRI memberikan faedah tambahan dalam aspek berikut:

  • Visualisasi awal luka
  • Penilaian tisu berisiko (penumbra: ini otak tisu yang secara fungsinya terganggu akibat strok kerana kekurangan oksigen, tetapi dapat diselamatkan dari kematian sel dengan terapi revaskularisasi).
  • Sensitiviti tinggi walaupun dengan infark kecil