Rintangan Multidrug: Bakteria dan Antibiotik

Pada awal tahun 1970-an, dipercayai bahawa semua jangkitan akan terkawal dengan segera antibiotik. Sebaliknya, dalam beberapa tahun kebelakangan ini terdapat banyak laporan mengenai "pembunuh kuman"Mengancam orang di rumah sakit atau hospital. Bakteria terhadap yang konvensional kita antibiotik tidak lagi berkesan. Adakah kita kembali ke landasan yang tepat ketika orang mengenalnya sebelum penemuan penisilin?

Penemuan penisilin

Penisilin, Yang pertama antibiotik, ditemui oleh Fleming pada tahun 1928. Namun, saintis tidak mengetahui bagaimana ia berfungsi sehingga tahun 1950-an. Sejak itu, beratus-ratus berbeza antibiotik telah dijumpai dan dikembangkan yang boleh menyerang bakteria dengan cara yang berbeza. Suka penisilin, mereka menghalang dinding sel tidak terbentuk atau memusnahkan membran sel; mereka melambatkan pengeluaran protein, menghalang metabolisme bakteria atau aktiviti; mereka menyerang bakteriabahan genetik atau menyukarkan mereka untuk mengembangkan strategi pertahanan.

Semua antibiotik mempunyai satu kesamaan: ia tidak membantu virus. Ini kerana strukturnya berbeza dan bertindak berbeza dari bakteria. Mereka menaiki sel manusia dan oleh itu sukar dihancurkan tanpa membahayakan tuan rumah.

Kuman berbilang tahan - bahaya yang semakin meningkat?

Walaupun terdapat banyak kemajuan dalam penyelidikan, bakteria telah menemukan cara untuk melindungi diri mereka sendiri. Penentangan adalah nama senjata mereka, iaitu, ketidakpekaan terhadap antibiotik. Melalui mutasi, mereka berjaya, misalnya, untuk mengubah enzim daripada dadah sedemikian rupa sehingga keberkesanannya dikurangkan atau untuk menyesuaikan dinding sel mereka sedemikian rupa sehingga antibiotik tidak boleh lagi menembusi.

Tetapi itu hanya permulaan masalah: bakteria membiak dan berubah dengan cepat. Dalam proses itu, mereka dapat memindahkan maklumat genetik yang diubah dan juga ketahanan terhadap bakteria lain.

Dengan cara ini, strain bakteria baru dapat menyempurnakan pertahanan mereka dalam jangka waktu yang singkat sehingga keberkesanan antibiotik itu hilang sepenuhnya. Atau spesies bakteria bertukar berbeza gen maklumat dan dengan demikian menjadi tahan terhadap beberapa antibiotik: Multiresistance sebagai superweapon.

Hospital dan rumah jagaan - sel kuman untuk patogen

Bakteria tahan banyak timbul terutamanya di hospital, dan jangkitan yang terdapat di sana ("jangkitan nosokomial") sangat sukar untuk dirawat. Terdapat banyak sebab untuk pengembangan ketahanan di hospital, tetapi dua isu khususnya memainkan peranan utama.

Pertama, banyak kemajuan telah dicapai dalam beberapa tahun kebelakangan dalam rawatan penyakit tertentu (contohnya, pemindahan organ), tetapi ini dibeli dengan dadah yang menekan sistem imun. Ini menurunkan pertahanan badan, dan kuman mempunyai masa yang lebih mudah dan lebih banyak masa untuk membiak.

Terutama di unit rawatan rapi, di mana pesakit ini sering berbaring, langkah-langkah juga perlu yang meningkatkan risiko kuman memasuki badan. Bantuan pernafasan, tiub makan, jantung or pundi kencing kateter, campuran melalui akses vena: semua ini membuka banyak peluang bagi bakteria untuk sampai ke tempat-tempat di mana mereka boleh mendatangkan malapetaka, walaupun dengan kebersihan yang ketat.

Risiko jangkitan terutamanya di hospital

Kedua, rumah sakit tentu saja tidak bebas kuman: terdapat banyak orang di tempat yang terkurung, banyak di antaranya juga mempunyai penyakit yang sukar dirawat, apatah lagi kakitangan dan pelawat.

Ini bermaksud bahawa risiko penularan dan jangkitan adalah tinggi dan banyak patogen berbeza, yang dapat menukar daya tahan mereka pada waktu lapang. Mereka berpaut pada tangan, gaun dan stetoskop, berpaut pada rambut, dulang makanan dan tabung pemeriksaan, bersembunyi di pemegang pintu dan Sinar X mesin, bersembunyi di air dan sistem penapis.

Rumah penjagaan dan rumah orang tua juga terjejas. Dan apabila pesakit mengalami jangkitan, secara semula jadi perlu dirawat. Ini, seterusnya, boleh membawa kepada pemilihan kuman dan pengembangan daya tahan. Sebagai tambahan, antibiotik spektrum luas, misalnya, memusnahkan semula jadi flora usus, yang bermaksud bahawa kuman patogen kemudian dapat menetap dan menyebar dengan lebih mudah. Lingkaran setan yang sangat sukar untuk dilawan.