Sakit di tulang rusuk - penyebab dan fisioterapi

Kesakitan dalam tulang rusuk boleh mempunyai sebab yang berbeza. Kami tulang rusuk lindungi dada kita dan lindungi organ yang mendasari, paru-paru dan jantung, dari tekanan mekanikal. Pada masa yang sama, mereka mempunyai fungsi penting dalam bernafas.

Oleh itu, jika struktur di sekitarnya berpenyakit, maka tulang rusuk juga boleh menyakitkan. Tulang rusuk kita diartikulasikan dengan tulang belakang toraks dan disambung secara rawan ke sternum. Sekatan dalam fungsi sendi boleh menyebabkan kesakitan di kawasan tulang rusuk.

Neural kesakitan juga boleh mempengaruhi kawasan tulang rusuk. Sekiranya kita mempunyai sakit di tulang rusuk, kami bernafas dan pergerakan batang dan kadang-kadang bahagian atas kaki disekat dengan menyakitkan. Diagnosis diperlukan untuk menentukan punca sebenar kesakitan dan memulakan rawatan yang sesuai.

Punca

Bersama dengan sternum dan tulang belakang toraks, tulang rusuk kita membentuk toraks kita. Dada melindungi organ yang berada di dalamnya. Sekiranya paru-paru penyakit berlaku, sakit di tulang rusuk juga boleh berlaku.

Kita sering menyedari kesakitan seperti itu setelah teruk batuk. Tulang rusuk dan otot yang melekat padanya sensitif terhadap sentuhan dan tegang. Keradangan pada menangis (pleuritis) boleh menyebabkan kesakitan teruk di kawasan tulang rusuk.

. perikardium dan penyakit jantung juga boleh memperlihatkan diri mereka sebagai sakit di kawasan tulang rusuk, misalnya perikarditis. Selanjutnya, aduan mengenai tulang belakang toraks, misalnya kehausan dan kerosakan yang merosot, juga boleh menyebabkan fungsi tulang rusuk yang terhad sendi. Postur yang tidak betul jangka panjang dan ketidakseimbangan paksi pada tulang belakang, tetapi juga beban mekanikal yang teruk dan pergerakan tersentak boleh menyebabkan gangguan fungsi tulang rusuk sendi, yang kemudian bertanggungjawab untuk kesakitan yang sering ditikam di kawasan tulang rusuk.

Sakit tulang rusuk di sebelah kiri boleh dipicu oleh trauma, seperti pukulan atau hentakan di sebelah kiri. Dalam kes a paru-paru penyakit yang mempengaruhi paru-paru kiri, sebelah kiri sakit toraks boleh dijangkakan. The jantung juga terletak di sebelah kiri.

Oleh itu, keluhan jantung dapat memancar lebih banyak ke kawasan tulang rusuk kiri. Kesakitan di lengkungan kiri bawah boleh dicetuskan oleh perut masalah. Tekanan mekanikal (statik atau dinamik) juga boleh menyebabkan sakit tulang rusuk di kawasan tulang rusuk kiri.

Sakit tulang rusuk di sebelah kanan juga boleh dipicu oleh kesan kekerasan yang sesuai pada toraks kanan. Pneumonia lebih kerap mempengaruhi yang betul paru-paru daripada kiri, jadi sakit dari radang paru-paru atau pleuritis (atau serupa) juga boleh memancar ke sebelah kanan. Aduan dari hati terletak di sebelah kanan juga boleh mempengaruhi kawasan toraks kanan.

Tekanan mekanikal (kerja statik, tekanan dinamik) juga boleh mencetuskan aduan tulang rusuk di sisi masing-masing. Sakit belakang sering menunjukkan masalah pada tulang belakang / tulang rusuk sendi. Postur badan yang lemah secara kronik atau penyumbatan akut boleh menyebabkan ketegangan otot.

Kesakitan akut sering disertai dengan sakit menikam semasa bernafas atau pergerakan. Sebaliknya, masalah kronik pada sendi tulang rusuk lebih mungkin dirasakan melalui pergerakan tetap dan awalnya sedikit terhad dan kronik sakit belakang. Sakit di tulang rusuk di bahagian belakang juga boleh disebabkan oleh masalah pada sendi bahu.

Kerana pergerakan yang terhad di sendi bahu, dinamika tulang belakang toraks dan tulang rusuk boleh terjejas. Kawasan di bawah lengkungan kostum terakhir juga disebut wilayah epigastrik. Ini adalah peralihan antara toraks dan perut.

. diafragma terletak pada ketinggian ini. Jadi di sini juga, penyakit yang mempengaruhi paru-paru dan fungsi pernafasan boleh menyebabkan kesakitan. Aduan dengan perut, hati dan esofagus dapat menampakkan diri di rantau ini.

Penyebab ortopedik kesakitan di bawah dada boleh menjadi masalah di dada atau lebih-lebih lagi otot perut. Beban berlebihan boleh menyebabkan keradangan otot atau kerengsaan, yang boleh menyebabkan kesakitan di kawasan epigastrik. Bagaimana anda dapat menguatkan otot perut dan dada dengan berkesan dijelaskan dalam artikel kami Latihan perut, kaki, bawah, belakang.

Kesakitan di tulang rusuk juga boleh disebabkan oleh ragi batuk. Ada yang akan ingat bahawa mereka sudah mengalami sakit tulang rusuk setelah selesema yang teruk dan tidak tahu mengapa batuk otot, M. latissimus dorsi, melekat pada tulang rusuk, antara lain. Sekiranya terlatih oleh batuk yang berterusan, rasa sakit dapat terjadi terutama di pangkal otot, tulang rusuk.

. otot perut juga bermula di tulang rusuk dan menyokong pernafasan dan batuk (perut menekan). Di sini, batuk boleh menyebabkan kesakitan. Begitu juga, setelah ganas muntah, kerengsaan pada penyisipan otot boleh berlaku.

Oleh kerana tekanan yang sangat besar yang terbentuk semasa batuk, penyumbatan tulang rusuk / sendi vertebra juga dapat terjadi. Akibatnya, saraf berlari antara tulang rusuk boleh menjadi jengkel. Kesakitan neuralgik boleh berlaku di ruang interkostal di kawasan yang terjejas.