Kanser Pankreas: Gejala dan Rawatan

Barah pankreas sering kali sukar untuk dikesan oleh individu yang terjejas, kerana untuk jangka masa panjang barah tidak menyebabkan gejala atau paling tidak gejala ringan dan tidak khas. Oleh itu, pada lebih daripada separuh pesakit, diagnosis tidak dibuat sehingga kanser sudah maju dan telah membentuk tumor anak perempuan. Baca di sini apakah gejala yang mungkin berlaku dan bagaimana barah pankreas dirawat.

Gejala barah pankreas.

Walaupun awal tanda-tanda barah pankreas selalunya ringan atau tidak bercirikan, gejala yang lebih teruk sering timbul dari masa ke masa. Tanda-tanda berikut memerlukan penilaian segera:

  • Berterusan keletihan, prestasi buruk.
  • Hilang selera makan, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
  • Mual, cirit-birit
  • Gatal-gatal
  • Sakit perut (biasanya merangkak dari depan ke belakang) atau bahkan sakit belakang (pankreas terletak di hadapan tulang belakang dan tumor boleh menekan di sana)
  • Menguning konjunktiva dan kulit
  • Trombosis sebab tidak jelas

Bagaimana gejala timbul

Gejala biasanya timbul kerana tumor menekan pada tisu sekitar dan organ tetangga. Sekiranya ia terletak di saluran perkumuhan pankreas dan pundi hempedu yang biasa, ia mungkin menghalangnya, menyebabkan rembesan menjadi sandaran dan bukannya mengalir ke usus kecil. Ini menyebabkan masalah pencernaan and jaundis; pankreas juga boleh meradang. Walau bagaimanapun fungsi pankreas, Terutamanya insulin pengeluaran, biasanya dikekalkan untuk jangka masa yang panjang.

Pada tumor penghasil hormon yang jarang berlaku, gejala mungkin berlaku disebabkan oleh hormon yang berlebihan.

Pemeriksaan dan diagnosis kanser pankreas.

Sekiranya tumor disyaki, selepas a pemeriksaan fizikal Untuk mengesahkan diagnosis, doktor terutamanya akan menggunakan teknik pencitraan untuk mencari tumor. Ini pada mulanya merangkumi:

  • Pemeriksaan ultrabunyi (sonografi perut)
  • Tomography Computed (CT)
  • Pengimejan resonans magnetik (MRI)

Ini diikuti oleh sinar-X, an endoskopi daripada perut, bile saluran dan saluran pankreas (ERCP), pensampelan tisu (biopsi) dan darah ujian. Prosedur ini digunakan untuk menentukan tahap sebenar tumor dan apakah kanser telah tersebar - maklumat penting untuk terapi dan prognosis.

Rawatan barah pankreas.

Rawatan barah pankreas bergantung pada tahap tumor dan mana-mana metastasis hadir. Sekiranya kanser masih terbatas pada pankreas, ia dikeluarkan semasa pembedahan - bersama dengan tisu pankreas sekitarnya atau seluruh organ.

Dalam kebanyakan kes, bahagian perut, usus kecil and bile saluran juga dikeluarkan (operasi Whipple) - prosedur tekanan dengan kadar kematian tinggi yang dilakukan di klinik khusus. Bergantung pada lokasi tumor, kadang kala limpa juga dikeluarkan pada masa yang sama.

Operasi kadang-kadang diikuti oleh kemoterapi. Sekiranya pankreas dikeluarkan, kekurangan pencernaan yang dihasilkan enzim mesti diganti dan insulin disuntik, antara lain.

Terapi paliatif

Sekiranya tumor tidak dapat dikeluarkan, yaitu, jika tidak mungkin penyembuhan kanser pankreas, penyinaran dan kemoterapi digunakan - untuk melegakan kesakitan dan mengekalkan pencernaan (terapi paliatif). Dalam kes bile stasis, tiub juga boleh dimasukkan ke dalam saluran yang menyempit atau sambungan buatan antara saluran empedu dan usus, atau ke luar, boleh dibuat untuk membolehkan hempedu mengalir. Sebagai tambahan, kesakitan ubat diberikan dan, jika perlu, laluan sakit di perut ditutup.