Portal Vein: Struktur, Fungsi & Penyakit

Portal vena Pengangkutan oksigen-kurang tetapi kaya dengan nutrien darah dari saluran gastrointestinal ke hati, di mana potensi toksin dimetabolisme. Penyakit portal vena boleh merosakkan teruk hati's detoksifikasi kebolehan.

Apakah urat portal?

Secara umum, urat portal adalah urat yang membawa vena darah dari satu kapilari sistem ke sistem kapilari yang lain. Mamalia mempunyai dua portal vena sistem, vena portal hepatik dan vena portal pituitari. Walau bagaimanapun, nama bahasa vena portal secara eksklusif merujuk kepada vena portae (vena portal hepatik). Fungsinya adalah untuk mengangkut oksigen-kurang (vena) tetapi kaya dengan nutrien darah dari saluran gastrointestinal ke hati. Untuk melakukan ini, ia mengumpulkan darah dari organ saluran pencernaan, menyebarkannya ke hati dan membahagikannya semula dalam kapilari sistem. Di kapilari hati, darah vena dicampur dengan darah arteri (beroksigen) dari hati arteri (arteria hepatica propria) dan melewati hati untuk memproses nutrien. Selepas toksin dipecah, darah kembali menjadi lebih besar peredaran. Oleh itu, portal peredaran adalah peredaran pintasan yang merupakan cabang dari peredaran hebat. Sebilangan bahan melalui portal peredaran beberapa kali melalui peredaran enterohepatik.

Anatomi dan struktur

Vena portal terletak secara mendatar di belakang pankreas dan berjalan ke kanan atas di ligamen hepatoduodenal (menghubungkan hati ke duodenum). Dari sana ia memasuki lubang hepatik. Ia mewakili persimpangan beberapa urat dari saluran gastrousus. Ia mengumpul darah dari urat gastrik, urat pilorik, urat pundi hempedu, venae paraumbilicales, urat mesenterik unggul, vena mesenterik inferior dan urat splenik. Oleh itu, pertemuan (pertemuan) dari vena splenik (Vena splenica) dan urat usus yang unggul (Vena mesenterica superior) adalah permulaan sebenar vena portal hepatik. Selepas urat portal melalui lubang hati, ia terbahagi kepada satu cabang ke setiap lobus kanan dan kiri hati. Ia kemudian membahagi lebih jauh ke dalam cabang-cabang kecil yang membentuk kapilari sistem. Dari bahagian hati individu, darah kemudian dilakukan melalui urat hepatik ke bawah vena kava dan dari sana ke ventrikel kanan daripada jantung. Dalam proses ini, yang terakhir tidak lagi menjadi bahagian sistem vena portal.

Fungsi dan Tugas

Peredaran vena portal tidak terlibat secara langsung dalam peredaran darah utama, tetapi mewakili cabang sekunder. Walau bagaimanapun, peredaran anak syarikat ini memperuntukkan aliran darah hepatik. Sebagai sebahagian daripada sistem ini, nutrien yang diserap dalam usus memasuki hati. Pada masa yang sama, hati juga memecah toksin yang telah memasuki badan. Hanya selepas detoksifikasi dan pemprosesan nutrien adalah darah yang dikembalikan ke aliran darah yang besar. Dari situ, nutrien yang diproses diserap ke dalam organ sasaran yang sesuai. Edaran portal juga merangkumi peredaran enterohepatik. Sebilangan zat tidak sepenuhnya dipecah di dalam hati dan dapat masuk semula ke usus melalui bile. Dari sana, bahan-bahan ini diangkut kembali melalui vena portal ke hati dan dimetabolismekan lagi. Dalam proses tersebut, beberapa bahan melewati kitaran ini beberapa kali sehingga mereka dipecah sebahagian atau sepenuhnya. Contohnya, sebilangan dadah tidak boleh diambil secara lisan kerana mereka akan kehilangan keberkesanannya melalui penurunan hati. Untuk bahan aktif lain, keberkesanannya dikurangkan kerana sebahagiannya hanya memasuki aliran darah yang besar. Kesan lorong pertama yang disebut ini (bahagian hati aktif bahan aktif) memberi kesan kepada dos atau bahkan bentuknya pentadbiran. Kesan lulus pertama bergantung pada fungsi hati dan sifat kimia dari dadah dan boleh dielakkan oleh parenteral pentadbiran (melalui infusi).

Penyakit

Penyakit yang diketahui dari urat portal termasuk portal tekanan darah tinggi dan urat portal trombosis. Portal tekanan darah tinggi adalah peningkatan dalam tekanan darah di urat portal. Ini mengakibatkan penyumbatan aliran keluar dan darah kembali naik. Mengabaikan peredaran portal, darah kini mengalir melalui urat esofagus atau perutIni mengakibatkan gastritis (gastritis stasis), pencernaan, pembesaran limpa, varian esofagus (urat varikos esofagus) atau caput medusae (urat varikos perut). Selain itu, ascites (pengumpulan cecair di rongga perut) mungkin berlaku. Sebab-sebab ini keadaan bervariasi. Antara lain, ia boleh disebabkan oleh oklusi pada vena portal (portal vein) trombosis) selain penyakit hati, seperti sirosis. Urat portal trombosis mewakili sebuah oklusi urat portal oleh a darah beku. Bergantung pada tahap trombosis, penyakit ini mungkin tidak diketahui sepenuhnya atau menunjukkan gejala khas portal tekanan darah tinggi. Varises esofagus, gastrik keradangan, splenomegali atau asites mungkin berlaku. Walau bagaimanapun, kerana sifat khas peredaran portal, tidak ada risiko pulmonari embolisme. Kedua-dua hipertensi portal dan trombosis vena portal boleh bebas tetapi juga sekuel penyakit lain. Contohnya, penyakit pankreas, penyakit hati atau pembekuan darah gangguan mesti dipertimbangkan sebagai penyebabnya. Oleh kerana urat portal juga dapat mengangkut parasit, penyakit parasit disebabkan oleh musang cacing pita (alveolar echinococcosisatau keradangan hati mungkin berlaku. Sesetengah patogen malah boleh berhijrah ke organ badan yang lain melalui pundi hempedu atau darah. Penyakit yang berkaitan dengan kelahiran adalah duktus venosus yang berterusan. Di sini, hubungan antara urat portal dan rendah diri vena kava kekal, sehingga toksin yang diserap dalam usus dapat memasuki aliran darah besar secara langsung. Jangka hayat yang terhad memerlukan campur tangan pembedahan dalam kes ini.