Usus yang mudah marah: Punca

Masih belum jelas bagaimana usus besar sindrom berkembang. Para saintis mengesyaki bahawa gangguan pergerakan usus dan hipersensitiviti saluran gastrointestinal berinteraksi dalam penyakit ini usus besar sindrom. Akibat dari otot yang lembap dan kekurangannya penyelarasan, kedua-dua gas cendawan makanan dan usus tertunda dan kemudian diangkut semula pada kadar yang dipercepat, yang boleh mengakibatkan gejala seperti perasaan tekanan dan kenyang, kembung perut and sembelit berselang seli dengan cirit-birit. Apa yang menyebabkan gejala ini tidak jelas.

Sindrom usus yang merengsa: menyebabkan tidak jelas

Perubahan pada usus sistem imun dan penularan saraf akibat jangkitan usus dibincangkan. Ada kemungkinan bahawa keradangan dicetuskan oleh ini menyebabkan ketidakseimbangan flora usus (dysbiosis). Di samping itu, impuls saraf dari saluran gastrointestinal nampaknya tidak disebarkan atau diproses secara tidak betul di otak.

Ciri yang ketara adalah peningkatan kepekaan terhadap kesakitan di kawasan usus: Rangsangan saraf normal seperti regangan usus sudah ditafsirkan sebagai kesakitan - yang menerangkan mengapa seperti kekejangan sakit perut atau rasa kenyang yang tidak menyenangkan berlaku terutamanya selepas makan. Agaknya, penyebab lain ditambahkan atau boleh memburukkan lagi gejala usus besar sindrom.

Sebab lain yang mungkin menyebabkan sindrom usus yang mudah marah

Sebab-sebab lain yang mungkin usus yang mudah tersinggung merangkumi intoleransi terhadap makanan tertentu (terutamanya karbohidrat, terutamanya laktosadan alahan, dan selalunya pengambilan kopi, alkohol, atau rokok. Faktor tekanan dan beban psikologi lain yang "melanda perut, "Perasaan terus-menerus terbebani dan ketidakmampuan untuk mengekspresikan perasaan, juga tampaknya mendukung perkembangan usus sindrom cepat marah.

Sebaliknya, lama usus sindrom cepat marah seterusnya boleh menyebabkan keluhan psikologi. Usus sindrom cepat marah berlaku lebih kerap di gangguan kecemasan or kemurungan. Penjajahan berlebihan dengan kulat usus (Candida) juga sering dipertanggungjawabkan - namun hubungannya belum terbukti secara saintifik.