Abses pharyngeal

definisi

Seorang pharyngeal abses adalah pengumpulan dari nanah yang terletak di rongga tisu yang baru terbentuk. Faring bergabung dengan mulut dan rongga hidung dan menuju ke laring. Abses di tekak boleh berlaku semasa bernanah radang amandel atau keradangan kelenjar tiroid merebak di faring. Perbezaan dibuat antara abses yang terletak di belakang amandel (abses retropharyngeal), abses di sebelah tekak (abses parapharyngeal) dan abses almond (abses peritonsillar).

Punca abses tekak

An abses in tekak disebabkan oleh penyebaran keradangan purulen. Keradangan disebabkan oleh bakteria - dalam kebanyakan kes streptokokus. Keradangan kelenjar tiroid (thyroiditisatau amandel (radang amandel) adalah penyebab abses di tekak yang paling biasa.

An abses juga boleh disebabkan oleh bernanah limfa keradangan nod. Sekiranya keradangan asal tidak dirawat tepat pada waktunya atau yang salah antibiotik digunakan, patogen menyebar ke tisu sekitarnya dan abses dapat berkembang. Tubuh cuba melawan jangkitan dan merangkumi keradangan dengan a tisu penghubung sampul surat dari tisu yang sihat.

Di dalam rongga ini, tisu yang hilang dan bakteria terkumpul dalam bentuk nanah dan abses telah terbentuk. Sekiranya sistem imun tidak dapat menghilangkan jangkitan dan nanah pengumpulan, terdapat risiko bahawa bakteria boleh menembusi enkapsulasi. Kemudian keradangan merebak ke tisu sekitarnya dan dalam keadaan terburuk boleh merebak ke darah, otak or dada. Komplikasi yang serius dan mengancam nyawa adalah akibatnya.

Diagnosis abses tekak

Untuk mendiagnosis abses di kerongkong, doktor melakukan palpasi leher untuk pembengkakan dan penonjolan, di mana abses yang terletak jauh di dalam tisu tekak sangat sukar atau mustahil untuk berdebar. Teknik pengimejan seperti ultrasound atau pencitraan resonans magnetik (MRI) membantu untuk menggambarkan dan tepatkan abses di kerongkong. Didalam darah ujian, tahap peradangan yang tinggi dalam darah menunjukkan bahawa terdapat jangkitan pada tubuh, tetapi tidak bahawa itu adalah abses di kerongkong.

Gejala berkaitan abses tekak

. simptom abses di kerongkong bervariasi dan bergantung pada lokasi keradangan. Gejala umum termasuk kesukaran menelan yang teruk dan sakit tekak sepihak yang meluas ke telinga. Bergantung pada seberapa dalam, abses dapat diraba sebagai pembengkakan yang jelas dan berubah pada leher atau mungkin kelihatan sebagai lekukan dinding tekak di bawah kulit.

Kerana bengkak, pesakit sukar bercakap dan suaranya terdengar berbeza. Gejala klasik abses tekak adalah keletihan, rasa tidak enak badan dan perasaan sakit umum, seperti halnya dengan selesema. Sebagai reaksi tubuh terhadap keradangan, demam sering berlaku.

Pengumpulan nanah di dalam abses mengandungi bakteria yang menghasilkan gas putrefaktif dan seterusnya menyebabkan bau mulut yang teruk. Abses menyebabkan rasa ketegangan pada leher dan teruk kesakitan, yang memancar dan dapat menampakkan dirinya sebagai sakit telinga, sakit leher atau sakit kepala. Kulit di atas pengumpulan nanah biasanya kemerahan dan hangat.

Pesakit hanya boleh menggerakkan leher ke tahap yang terhad dan dengan itu secara tidak sengaja menggunakan postur yang melegakan, yang menyebabkan ketegangan otot. Simptom selanjutnya boleh menjadi gangguan pada mulut pembukaan, yang disebut lockjaw atau kunci rahang. Di sini, otot rahang dipengaruhi oleh abses dan mulut tidak boleh dibuka dengan betul lagi.

Sekiranya keradangan merebak dari abses ke tisu sekitarnya, saraf atau otot di kawasan tekak boleh rosak secara kekal. Dalam keadaan terburuk, bakteria boleh memasuki aliran darah dan menyebabkan darah keracunan. Keradangan juga boleh merebak ke dada kawasan dan paru-paru yang terbaring di sana. Pesakit kemudian mengalami gejala tambahan seperti sesak nafas dan rasa sesak yang kuat dada.