Fisioterapi untuk regangan ligamen | Ketegangan ligamen pada sendi pergelangan kaki

Fisioterapi untuk peregangan ligamen

Rawatan susulan fungsi awal ligamen peregangan / koyakan bermula pada hari-hari pertama selepas kecederaan dan penting untuk kejayaan penyembuhan yang paling cepat dan optimum. Punca kecederaan berpusing kesakitan dan pembengkakan buku lali sendi, yang mengehadkan pergerakan pergelangan kaki. Rawatan fungsional awal biasanya dijalankan sebagai sebahagian daripada fisioterapi.

Matlamat utama rawatan fungsional awal adalah untuk mengembalikan mobiliti sepenuhnya pada mereka yang terjejas buku lali sendi seawal mungkin. Dalam fisioterapi, ini dapat dicapai, misalnya, melalui terapi pergerakan dalam arti rawatan PNF (fasilitasi neuromuskular proprioceptif). Keamatan dan jenis regangan dapat disesuaikan dengan kemampuan prestasi semasa.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai fisioterapi di halaman berikut: Fisioterapi Suatu aspek yang sangat penting, jika bukan aspek terpenting dalam rawatan pasca operasi bagi buku lali kecederaan, bagaimanapun, adalah latihan kemahiran koordinat dan proprioceptif. Sekiranya, setelah dua fasa pertama rawatan, mobiliti pergelangan kaki yang baik dan juga penurunan kesakitan telah dicapai, melatih dua kemahiran ini mempunyai keutamaan. Penyelarasan latihan bermaksud meningkatkan interaksi otot yang bertanggungjawab terhadap kestabilan dan pergerakan sendi buku lali.

Proprioception bermaksud keupayaan untuk memastikan persepsi dan kawalan badan sendiri dengan selamat di ruang angkasa. Perkataan "rasa mengimbangi"Mungkin merupakan terjemahan istilah yang boleh diterima"proprioception". Melatih dua kebolehan ini sukar untuk dibezakan dan sukar dilakukan secara terpisah, kerana hampir setiap tindakan koordinat juga memerlukan tahap kemahiran proprioceptif yang tinggi.

Sebaliknya, keadaannya serupa. Dalam praktiknya, proprioceptor atau penyelarasan latihan untuk buku lali sendi harus dilakukan tanpa alas kaki jika boleh, kerana walaupun memakai stoking dapat mencegah rangsangan latihan yang penting. Struktur dan urutan latihan bergantung pada kemampuan pesakit untuk melakukan dan keperluan individu dalam kehidupan seharian.

Pada pandangan pertama, latihan sederhana sudah memerlukan tahap yang tinggi penyelarasan kemahiran dari sendi buku lali pesakit. Contohnya, berdiri di atas satu kaki di tikar gimnastik adalah salah satu tugas yang memerlukan tahap kesedaran tubuh yang tinggi dan mengimbangi. Pada akhir fasa terapi ini, penting bahawa kestabilan dinamik semasa pergerakan diselesaikan.

Ini dapat dilatih dengan baik oleh berlari bersenam di atas tikar atau di atas trampolin mini. Latihan penyelarasan dan proprioception terutamanya berdasarkan tuntutan kehidupan seharian. Seorang pemain bola sepak profesional semestinya memerlukan bentuk pemulihan yang berbeza daripada orang yang biasanya tidak aktif dan tidak terlalu aktif dalam sukan.

Keadaan permulaan berotot dan koordinat agak berbeza di sini. Walaupun begitu, kestabilan dan mobiliti yang mencukupi di sendi buku lali penting untuk setiap kecederaan sendi pergelangan kaki. Bagi pesakit yang lebih muda atau mereka yang aktif dalam sukan, disyorkan pelaksanaan yang disebut "Run ABC" atau "Jumping School".

Semasa "Run ABC", berbeza berlari bentuk, seperti larian hop, secara sedar meluncur di pergelangan kaki sendi, atau melangkau (menarik lutut hingga ketinggian pinggul) diusahakan. Di "Sekolah Melompat", jenis lompatan yang paling berbeza (lompatan berkaki dua, lompatan berkaki satu, lompatan rintangan dll) dilatih dengan pesakit mengikut aspek yang diselaraskan secara metodis.

Rawatan susulan kecederaan sendi pergelangan kaki ditawarkan oleh setiap latihan fisioterapi dalam latihan peribadi. Pesakit dengan cita-cita sukan yang ingin mengambil bahagian dalam berlari sekolah atau kursus latihan lanjutan khusus doktor sukan lebih baik dengan ahli fisioterapi sukan yang dilatih khas. Melihat laman web amalan fisioterapi tempatan akan membantu anda mendapatkan gambaran keseluruhan mengenai latihan yang menawarkan fisioterapi sukan yang sesuai.