Fisioterapi / rawatan | Latihan untuk keradangan tendon bisep

Fisioterapi / rawatan

Rawatan tendon bisep keradangan bergantung kepada penyebabnya. Sebagai contoh, keradangan pada tendon bisep, yang merupakan hasil daripada sindrom impingement di bahu (sindrom bottleneck), sering memerlukan rawatan pembedahan. Walau bagaimanapun, keradangan pada tendon bisep biasanya disebabkan oleh kelebihan beban dan rawatan adalah konservatif.

Pada langkah pertama, rawatan untuk mengurangkan gejala terdiri daripada perlindungan sementara / imobilisasi lengan dan preskripsi ubat analgesik dan anti-radang, seperti ibuprofen. Aplikasi sejuk tempatan juga melegakan tanda-tanda keradangan. Aktiviti sukan pantang larang sehingga keradangan tendon bisep telah sembuh sepenuhnya.

Walaupun begitu, orang yang terjejas harus memulakan dengan fisioterapi sejak awal. Ahli fisioterapi yang berpengalaman akan menggunakan teknik manual untuk melonggarkan apa yang disebut "lekatan" tisu penghubung and ketegangan otot-otot sekitarnya. Ini sahaja dapat melegakan kesakitan dan meningkatkan julat pergerakan lagi.

Teknik manual memfokuskan pada geseran melintang - ini bermaksud bahawa ahli fisioterapi mengurut bahagian sinewy pada sudut tepat ke arah membujurnya. Ini meningkatkan keadaan tempatan darah peredaran darah dan keradangan dapat sembuh lebih cepat.

Di samping itu, latihan otot yang disasarkan dilakukan untuk membina otot tali pinggang bahu untuk mengatasi aduan baru. Kinesiotape juga boleh digunakan pada kawasan yang menyakitkan. Mereka seharusnya menghilangkan ketegangan, menguras dan mendukung proses penyembuhan dengan mengurangkan keradangan. Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi gelombang ultrasonik tempatan atau arus rangsangan.

Gejala

An keradangan tendon bisep juga dikenali dalam vernakular sebagai sindrom dompet. Ini kerana jika orang yang terkena itu meletakkan tangannya di poket seluarnya (seolah-olah dia ingin mengeluarkan dompetnya), keradangan tendon bisep menjadi sangat ketara. Mereka yang terkena menderita kusam dan / atau tikaman kesakitan di kawasan peralihan ketiak payudara ke arah bahu.

ini kesakitan boleh memancar ke leher dan siku. Dalam banyak kes, rasa sakit disertai dengan tanda-tanda keradangan klasik: kemerahan, bengkak, terlalu panas dan pergerakan terhad. Dalam kes yang jarang terjadi, gerakan di bahu disertai dengan "menggentak", "melompat" atau "retak".