Sebab-sebab amputasi

Pengenalan

An pemotongan, iaitu pengangkatan anggota badan, boleh mempunyai pelbagai sebab. Perbezaan dibuat antara pemotongan kecederaan, misalnya dalam kemalangan, dan pemotongan yang menjadi perlu kerana penyakit lain. Penyebab amputasi bervariasi, seperti juga laman amputasi.

Sekiranya lebih rendah kaki harus dikeluarkan secara pembedahan, penyebabnya biasanya kencing manis melitus; jika ia mempengaruhi bahagian atas, kemalangan lebih kerap berlaku. Di satu pihak, penyebabnya boleh berlaku di kawasan traumatologi - iaitu kemalangan sebagai penyebabnya. Selepas kecederaan, misalnya dalam kemalangan kereta dengan kerosakan teruk pada anggota badan, selalunya tidak mungkin untuk mengekalkan bahagian badan yang cedera.

Penyebab septik boleh menjadi jangkitan yang tidak terkawal, misalnya setelah kemalangan (trauma) atau kehilangan tisu patologi (basah gangrene). Walau bagaimanapun, amputasi mungkin diperlukan sekiranya berlaku penyakit tumor. Sekiranya tisu lembut atau tumor tulang yang tidak terkawal dan ganas di bahagian lengan atau kaki (hujung kaki), penyingkiran pembedahan kadang-kadang tidak dapat dielakkan untuk mengelakkan tumor daripada terus berkembang atau bahkan merebak.

Tetapi amputasi juga dapat membantu kerana keterbatasan fungsi yang teruk, seperti kaku dan melengkung jari, yang mengganggu pergerakan tangan dan jari-jari lain, walaupun ini mungkin tidak terdengar tepat pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, gangguan fungsi boleh menjadi sangat teruk sehingga amputasi salah satu jari mungkin sesuai. - dari mantel tisu lembut kulit

  • Peredaran darah
  • Dan rangka itu

Penyebab amputasi biasa

Penyebab angiologi, iaitu penyakit vaskular, adalah antara sebab yang paling biasa untuk amputasi. Tidak dapat dipulihkan gangguan peredaran darah dengan kehilangan tisu lembut di sekitar yang lebih besar tersekat kapal kerana kalsifikasi dan penyempitan arteri (arteriosclerosis) atau penyumbatan kerana a darah gumpalan (embolisme) biasanya menjadi penyebabnya. Pada pesakit diabetes, kaki diabetes sindrom sering menjadi sebab amputasi.

Neuropati periferi yang berkaitan dengan penyakit membawa kepada kerosakan saraf, yang disertai dengan gangguan deria atau sensasi pada kaki. Kerosakan berlaku perlahan dari kaki ke paha. Bersama dengan gangguan deria, ada juga yang berkurang kesakitan sensasi, yang bermaksud bahawa walaupun dalam tekanan yang melampau orang yang terkena tidak merasakan kesakitan, yang sebenarnya dirasakan oleh tubuh sebagai gejala amaran kehilangan tisu.

Akibat dari kekurangan sensasi ini adalah bahawa beban tekanan yang tidak betul atau kasut yang salah boleh menyebabkan kecacatan kulit (bisul) yang hanya dapat diperhatikan pada tahap kemudian. Perkara yang sama berlaku untuk luka bakar. Lesi kulit yang tidak dirawat menjadi radang, bakteria dapat menetap dan boleh menyebabkan perubahan besar dengan pemusnahan tisu lembut dan tisu tulang.

Selain neuropati periferal, pesakit kencing manis sering menderita penyakit oklusi arteri periferal atau mikroangiopati diabetes, iaitu kalsifikasi kecil kapal. Pengiraan bagi kapal, yang membawa kepada bekalan oksigen dan nutrien yang terhad pada kaki, bermaksud bahawa bekalan tisu yang mencukupi tidak dapat dijamin dalam keadaan kritikal seperti beban tekanan atau kecederaan. Akibatnya, penyembuhan luka gangguan dengan kehilangan tisu (lembap gangrene) berlaku, yang boleh menyebabkan kematian jari kaki sepenuhnya dan kemudian dari tisu yang terlalu banyak.

Pada pesakit diabetes, dua proses yang berbeza dalam tubuh menyebabkan kematian bahagian tubuh yang harus diamputasi. Kerana tinggi secara kekal darah gula pada pesakit kencing manis yang kurang disesuaikan, kerosakan pada saluran darah berlaku. Sel pertahanan diubah oleh gula membentuk plak di dalam kapal dan menyekat darah kapal.

Kawasan badan di belakang plak tidak lagi dibekalkan dengan oksigen dan mati yang mencukupi. Oleh kerana kawasan badan yang tidak lengkap membentuk tempat pembiakan untuk bakteria, kawasan mati mesti diamputasi dengan murah hati. Selain saluran darah, yang saraf juga rosak.

Rusak saraf menyebabkan kepekaan berkurang kepada kesakitan di kaki. Luka kecil, misalnya dari kasut yang tidak sesuai, tidak diperhatikan dan merebak. Bersama dengan peredaran darah yang lemah, ini membawa kepada penyembuhan luka gangguan dan jangkitan, yang seterusnya boleh membuat amputasi diperlukan.

Bagi mereka yang terjejas, satu operasi sering kali tidak mencukupi, tetapi kaki secara beransur-ansur diamputasi lebih jauh. Pencegahan hanya dapat dicapai melalui kaedah yang konsisten gula darah peraturan dan penjagaan kaki biasa. The kaki diabetes adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk amputasi di Jerman.

Setiap sel di dalam badan kita memerlukan oksigen untuk terus hidup. Oksigen ini diangkut ke sel melalui saluran darah. Sekiranya laluan pengangkutan ini tersekat, kawasan di belakang penyumbatan akan mati.

Gangguan peredaran darah boleh mempunyai sebab yang sangat berbeza. Dalam kes kencing manis atau tinggi kolesterol tahap, saluran darah di seluruh badan rosak dan plak bentuk di dalam kapal. Thrombi kemudian terbentuk di titik-titik sempit ini, yang dapat dialirkan ke kapal yang lebih kecil dan tetap berada di sana.

Beberapa penyakit berjangkit juga menyebabkan pembentukan trombus, yang mungkin memerlukan amputasi. Sebilangan orang juga mengalami gangguan pembekuan darah kongenital. Ini bermaksud bahawa darah membentuk gumpalan sendiri dan meletakkan pembuluh darah.

Salah satu penyebab trombi yang paling biasa adalah disritmia jantung yang disebut fibrilasi atrium. Dalam kes ini, keadaan, kontrak atria tidak terkawal dan aliran berubah di jantung membawa kepada pembekuan darah. Trombi ini boleh menyebabkan strok, jantung serangan atau bahkan oklusi vaskular di kaki dan lengan.

Sekiranya rawatan terlambat, rawatan mesti diamputasi. Ini sering dapat dicegah dengan rawatan tepat pada masanya. Perkara pertama yang difikirkan oleh kebanyakan orang ketika mengamputasi adalah kemalangan serius.

Ini mungkin antara kes yang paling teruk, kerana tidak ada penyakit dan amputasi adalah kejadian yang tiba-tiba. Nasib baik, amputasi selepas kemalangan bukanlah peraturannya. Malah anggota badan yang telah dipisahkan dari badan akibat kemalangan boleh dipasang semula.

Di satu pihak, ada pesakit yang kehilangan anggota badan akibat kemalangan yang tidak dapat dihubungkan kembali. Ini adalah apa yang disebut kecederaan amputasi. Sebaliknya, terdapat kecederaan parah di mana tisu tersebut rosak teruk sehingga perlu dilakukan amputasi pembedahan.

Tambahan ini adalah kemungkinan jangkitan selepas kemalangan, terutama jika luka telah tercemar. Amputasi selepas kemalangan sering mempunyai prognosis yang baik untuk penyembuhan anggota badan yang tersisa dan dengan itu kemungkinan memakai prostesis, kerana tubuh sihat sendiri dan tidak, seperti halnya dengan gangguan peredaran darah, hanya mengalihkan masalah. Sokongan psikologi dari orang yang terjejas adalah penting, kerana mereka tiba-tiba dimasukkan ke dalam situasi kehidupan yang sama sekali baru.

Kemalangan jalan raya atau luka dalam di dapur sering mempengaruhi jari. Sekiranya tidak lagi mungkin untuk memelihara jari, ia mesti diamputasi. Kehilangan jari biasanya mempengaruhi orang yang terkena lebih banyak daripada jari yang diamputasi.

Selepas kecederaan kecil, misalnya semasa berkebun, bakteria boleh masuk ke dalam luka dan menyebabkan keradangan besar. Dalam beberapa kes, penyebaran keradangan hanya dapat dicegah dengan amputasi. Ini terutama berlaku dengan tahan kuman.

Contoh jangkitan yang teruk adalah api gas. Melalui luka, terutamanya lebam, dengan kerosakan tisu yang teruk, persekitaran kuman dipanggil Clostridium perfringens menembusi kulit. Bakteria memakan jalan melalui tisu dan memusnahkan saluran darah.

Penyebaran kuman yang mengancam nyawa hanya dapat dicegah dengan amputasi skala besar. Walaupun kuman yang mempengaruhi seluruh badan boleh membuat amputasi diperlukan kerana pembentukan trombi. Semakin besar dan kotor luka, semakin besar kemungkinan terkontaminasi bakteria berbahaya.

Terutama setelah berlakunya kemalangan serius, gigitan dan luka bakar haiwan, risiko jangkitan meningkat. Terdapat banyak patogen pada kucing air liur, yang boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan yang teruk walaupun pada luka gigitan kecil dan dengan itu membuat amputasi diperlukan. Atas sebab-sebab ini, walaupun luka kecil harus diperiksa oleh doktor keluarga anda.

Dalam kes ini, yang tetanus perlindungan vaksinasi juga mesti dipertimbangkan. Pemotongan selalu menjadi jalan terakhir dan hanya digunakan sekiranya nyawa orang yang berkenaan berada dalam bahaya. Biasanya, gigitan serangga, seperti nyamuk atau tawon, tidak menyebabkan jangkitan besar.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, alergi boleh mengakibatkan akibat yang lebih serius daripada yang biasa. Sekiranya bakteria Streptococcus pyogenes disebarkan semasa gigitan, ia boleh menyebabkan fasciitis necrotising. Ini bermaksud sarung otot menjadi meradang dan mati.

Pembuluh darah dimampatkan oleh pembengkakan dan amputasi mungkin diperlukan. Walau bagaimanapun, kursus yang teruk ini sangat jarang berlaku.