Pencabutan: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Retraksi adalah penyusutan atau penarikan balik tisu, organ, atau struktur anatomi lain. Secara fisiologikal, misalnya, tisu ibu berkontrak semasa kelahiran anak untuk membolehkan berlakunya penekanan kepala. Konsep penarikan balik juga relevan secara patofisiologi, sebagai contoh, penarikan balik puting dalam karsinoma in situ.

Apa itu penarikan balik?

Retraksi adalah, misalnya, penyusutan atau penarikan balik tisu. Secara fisiologi, ketika bayi dilahirkan, misalnya, tisu ibu berkontrak untuk membolehkan mendorong kepala untuk dilalui. "Retrahere" adalah kata kerja Latin dan secara harfiah bermaksud menarik kembali. Oleh itu, istilah penarikan adalah kata pinjaman dari bahasa Latin dan dikaitkan dengan pelbagai makna dalam perubatan. Sebagai peraturan, setiap proses perubatan penarikan balik mempunyai arti penarikan, yang boleh merujuk kepada pelbagai tisu. Oleh itu, penarikan balik perubatan menunjukkan penarikan atau pengecutan tisu, organ atau struktur organisma lain. Kebalikan penarikan difahami sebagai penolakan, yang dalam anatomi dikaitkan dengan kemajuan bahagian badan atau struktur lain. Sebagai contoh, mandibula dapat maju dan dengan demikian telah menyelesaikan a penolakan. Sebaliknya, ketika mandibula mundur, ia mundur ke belakang, iaitu, ia mendorong ke belakang. Dalam konteks yang berbeza, penarikan balik juga bermaksud perubatan untuk kemunduran tisu, seperti yang relevan terutama dalam konteks penyakit. Pada asasnya, istilah penarikan digunakan lebih banyak dalam patofisiologi daripada pada fisiologi. Maksudnya, penarikan balik paling sering dikaitkan dengan proses penyakit daripada proses semula jadi.

Fungsi dan tugas

Penarikan semula jadi secara semula jadi dalam organisma yang sihat berlaku, misalnya, semasa penyembuhan luka. Apabila sistem vaskular badan cedera, lata pembekuan menghalang darah kebocoran dan seterusnya merangsang hemostasis (hemostasis). Oleh itu, sistem pembekuan sesuai dengan perlindungan endogen terhadap pendarahan dan akibatnya darah kerugian. Oleh itu, hemostasis adalah fungsi tubuh yang penting. Tiga langkah terlibat dalam darah pembekuan. Vasokonstriksi, iaitu penguncupan otot vaskular pada kapal yang cedera, berlaku akibat pembebasan serotonin dan tromboksana. Kelajuan aliran yang perlahan kini terdapat pada yang cedera saluran darah, yang mengaktifkan agregasi platelet. Pada langkah ketiga lata koagulasi, kecederaan ditutup dengan agregat yang terdiri daripada polimer fibrin dan platelet. Trombus terbentuk, sehingga keluarnya darah dihambat. Setelah trombus menarik kembali sebagai sebahagian daripada yang berikutnya penyembuhan luka proses, istilah perubatan untuk ini adalah penarikan semula trombus. Pengurangan saiz pembekuan darah harus difahami sebagai perkhidmatan aktif yang diberikan oleh darah platelet (trombosit) dalam hemostasis. Banyak proses fisiologi lain yang menggunakan istilah penarikan. Antara lain, ini berlaku untuk proses tubuh yang khas semasa kelahiran anak. Tisu itu menarik balik semasa setiap pengecutan, misalnya, semasa menolak ke bawah kepala kanak-kanak itu. Retraksi tisu ini juga merupakan penarikan balik. Di samping itu, doktor kadang-kadang merujuk kepada penarikan testis. Proses ini terdapat dalam konteks anomali seperti testis tertunda, yang secara sementara menarik kembali ke kanal inguinal kerana pengecutan otot cremaster. Pendulum testis telah turun ke skrotum (skrotum) dan oleh itu tidak semestinya patologi salah bentuk. Berkira-kira buah zakar oleh itu tidak mempunyai nilai patologi atau kepincangan yang nyata. Walaupun demikian, dalam keadaan refleks kremaster yang sangat meriah, mereka mengubah sementara tempat mereka dan berbaring tidak normal. Oleh itu, penarikan balik tidak boleh dinilai sebagai fenomena patologi yang nyata, tetapi sebagai anomali kedudukan sementara. Akan tetapi, dalam konteks banyak penyakit, istilah penarikan lebih banyak konotasi patologi.

Penyakit dan keluhan

Kadang kala, apabila terdapat penarikan patologi bola mata ke orbit, istilah penarikan digunakan. Pencabutan ini adalah salah bentuk yang boleh merujuk kepada penyakit seperti sindrom Duane. Sama seperti penggunaan istilah ini, penarikan balik puting juga menunjukkan penyakit. Sekiranya berlaku penarikan balik, doktor menganggap karsinoma duktal in situ. Lebih patologi adalah penarikan balik a paru-paru segmen. Ini merujuk kepada kejatuhan single paru-paru segmen, lobus paru-paru, atau lobus paru-paru ke arah hilus. Pencabutan paru-paru dalam konteks ini dikaitkan dengan keruntuhan paru-paru dan, oleh itu, harus difahami sebagai keadaan darurat perubatan. Bukan hanya sebagai gejala patologi kejadian penyakit tunggal, istilah penarikan digunakan dalam patofisiologi. Doktor juga menggunakan istilah untuk fenomena berikutnya setelah proses patologi tertentu. Ini berlaku, misalnya, dalam konteks berpanjangan gangguan fungsi tabung pendengaran, yang boleh menyebabkan penarikan balik gegendang telinga. Regresi membran timpani seperti ini disebut retraksi membran timpani. Retraksi tisu jenis ini sangat biasa berlaku dalam keadaan seromucotympanum. Dalam pergigian, istilah penarikan juga digunakan untuk penarikan semula gusi. Pencabutan ini mungkin berlaku dalam konteks periodontitis atau mungkin disebabkan secara artifisial, misalnya, dengan penyingkiran gusi dari kawasan serviks secara terapeutik. Secara terapeutik, penarikan balik juga dikaitkan dengan penempatan saluran keluar tiruan. Oleh itu, bagi pesakit dengan kolorektal kanser, saluran keluar tiruan mungkin berkaitan dengan rawatan, di mana usus dijahit di bawah dinding perut. Dalam konteks ini, pencabutan usus dijahit di bawah pesakit kulit tahap disebut sebagai penarikan balik.