Tulang Shin: Struktur, Fungsi & Penyakit

Sebilangan besar kanak-kanak tahu bahawa tulang kering sakit seperti neraka apabila seseorang menendangnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia relatif tidak dilindungi untuk keadaan tulang secara langsung di bawah kulit. Tetapi ia adalah tulang penting bagi tubuh, tanpanya kita tidak boleh berdiri tegak.

Apa itu tibia?

Tibia adalah salah satu daripada dua tulang dari yang lebih rendah kaki, bersama dengan fibula, dan dengan itu menghubungkan femur ke tarsal tulang. Ia adalah tulang tubular khas dengan rongga medula yang bersebelahan. Terikat sendi adalah lutut dan buku lali, dan ada juga hubungan artikulasi yang agak kaku antara tibia dan fibula.

Anatomi dan struktur

Perbandingan anatomi dapat menggambarkan pentingnya tibia ke kaki bawah, atau kaki: Manakala pada lengan ulna dan jejari berfungsi sama pentingnya dengan tulang berlari berdampingan, di bahagian bawah kaki beratnya dipindahkan dengan jelas (walaupun secara harfiah) memihak kepada tibia. Tibia memindahkan sebahagian besar beban badan dari sendi lutut ke bahagian atas buku lali sendi. Fibula berjalan secara lateral dan berfungsi hanya sebagai asal otot dan penggantungan di bahagian atas buku lali sendi. Fibula juga tidak mempunyai hubungan langsung dengan sendi lutut: ia hanya terdiri daripada tulang paha, tibia dan patella. Hanya bahagian atas sendi buku lali dibentuk oleh tibia dan fibula sebagai garpu pergelangan kaki dan tulang pergelangan kaki sebagai rakan kongsi, di mana tibia juga mempunyai permukaan hubungan yang jauh lebih besar di sini. Pada Sinar X gambar, terdapat titik rujukan anatomi tibia lebih lanjut, yang penting bagi doktor: Condyles sebagai rawan artikular atas di sendi lutut, tuberosity di bahagian depan atas sebagai titik lampiran untuk tendon patellar lutut, tepi anterior tibia, yang periosteumnya tidak dilindungi oleh otot atau tisu lembut yang lain dan itulah sebabnya ia sangat menyakitkan pada sentuhan luaran, dan malleolus dalaman, yang tergolong dalam sendi buku lali, adalah struktur tulang yang paling penting. Di antara tibia dan fibula, seluruh panjang yang disebut membrana interossea, membran tendin, diregangkan, yang membelah bahagian bawah kaki menjadi dua petak, di hadapan dan di belakang tulang. Otot posterior paha dan juga medial penambah melekatkan terutamanya pada bahagian dalam tibia tepat di bawah sendi lutut. Bahagian depan dan belakang tibia kemudian menjadi titik asal bagi bahagian depan dan belakang kaki bawah otot, yang merapatkan sendi buku lali di bahagian dalam di belakang pergelangan kaki dan di bahagian luar kebanyakannya di hadapannya dengan tali tendon kadang-kadang sangat panjang, dan memungkinkan pergerakan kaki. Semua utama darah kapal dan saluran saraf melalui fossa popliteal dan kemudian membelah, dengan beberapa nyaring membrana interossea dan membekalkan bahagian depan kaki bawah dan punggung kaki, sementara bahagian yang lebih besar tersembunyi di belakang antara lapisan otot dan hanya berakhir di telapak kaki dan jari kaki.

Fungsi dan tugas

Fungsi tibia sebenarnya hanya untuk memberikan kestabilan. Oleh itu, ia adalah tulang yang sangat kuat, tanpanya pendirian dan langkah tegak tidak akan mungkin. Di samping itu, ia berfungsi sebagai penyambung dan titik asal otot dan membentuk permukaan sendi dengan paha dan tulang pergelangan kaki. Sebagai tambahan, kita tidak boleh melupakan peranannya sebagai "tempat" untuk darah pembentukan, yang, seperti pada semua tulang panjang, berlaku di sumsumnya.

Penyakit dan penyakit

Di tibia, seperti semua tulang, pelbagai penyakit dan kecederaan boleh berkembang. Yang paling biasa adalah patah tulang tibia: tibia kepala patah betul-betul di bawah lutut berlaku dalam kes ini, terutamanya dengan mampatan kaki membujur. Poros tibial patah biasanya berlaku bersamaan dengan patah tulang fibula, mekanisme kemalangan khas jatuh ketika bermain ski atau ketika pejalan kaki dilanggar oleh bumper kenderaan pada ketinggian yang sesuai. Lebih-lebih lagi, kerana lokasi struktur tulang yang dangkal, ini sering menjadi patah tulang terbuka. Sementara itu, salah satu patah tulang tubuh manusia yang paling umum adalah pergelangan kaki patah, di bahagian paling bawah tibia atau fibula. Mereka semua biasanya mesti distabilkan secara pembedahan. Perlu juga disebutkan bahawa kerana pembelahan kaki bawah ke dalam ruang sempit oleh membrana interossea yang disebutkan di atas, keadaan tekanan dapat timbul dengan cepat setelah kecederaan: Selepas patah tulang, tisu selalu membengkak, jantung terus mengepam darah ke bawah ke arah kaki, yang tidak dapat mengalir ke belakang kerana tekanan meningkat dan tidak dapat melepaskan diri dari petak masing-masing kerana membran yang stabil. Teruk kesakitan dan kematian perlahan kaki bawah adalah akibatnya, tindakan pantas dan pemisahan fasia (mewujudkan ruang) diperlukan. Kesakitan di tibia juga boleh berlaku, terutama pada kanak-kanak dan remaja, begitu disebut nekrosis tulang aseptik atau tumor tulang yang jinak dan malignan. Penjelasan, jika perlu dengan kaedah Sinar X pengimejan, selalu ditunjukkan, terutamanya jika tidak ada kemalangan yang diingati.