Gejala bronkitis alahan | Gejala bronkitis

Gejala bronkitis alergi

Apabila membran mukus penghidap alergi bersentuhan dengan alergen tertentu, a reaksi alahan dicetuskan dengan pembentukan IgE antibodi. Ini berlaku kerana badan itu sendiri sistem imun mengenal pasti bahan yang tidak berbahaya sebagai berbahaya dan bertindak balas dengan menghasilkan antibodi. Ini menghasilkan aduan seperti: Semasa reaksi alahan, mata sensitif dan rasa bau and rasa sering terjejas.

Sama dengan kulit luar dan selaput lendir, yang paru-paru tisu juga boleh bertindak balas. "Perubahan lantai" adalah apabila pesakit yang terkena mengalami bronkitis tambahan atau gejala asma dari masa ke masa. Oleh itu, penting untuk mengetahui alahan seseorang dan mengatasinya dengan tepat pada waktu yang tepat. - mata merah, bengkak

  • Hidung berair
  • Kerengsaan tekak
  • Sesak nafas
  • Geli di tekak
  • Ketegangan dada
  • Gatal-gatal
  • Bengkak atau sensasi badan asing pada kulit atau membran mukus

Gejala bronkitis kronik

Gejala khas bronkitis kronik adalah produktif batuk dan lendir bronkus kerana keradangan saluran udara yang kekal. Pada waktu pagi, peningkatan rembesan likat putih berkaca sering batuk, yang juga dikenal sebagai dahak. Sebagai tambahan kepada gejala utama ini, gejala selesema umum seperti keletihan umum, rhinitis dan sakit kepala sering berlaku.

Pesakit sering mengadu sakit dada (kononnya sakit toraks), terutamanya di belakang tulang dada, yang dipicu dan dipergiatkan oleh batuk yang berterusan. Pada peringkat lanjut, pesakit juga mungkin mengalami sesak nafas (dyspnoea). Oleh kerana proses keradangan yang perlahan dan kronik, peningkatan gejala penyakit juga beransur-ansur.

Proses keradangan kronik saluran bronkus biasanya dicetuskan oleh biasa penyedutan toksin, termasuk asap rokok khususnya. Toksin yang disedut merosakkan paru-paru tisu itu sendiri dan sistem pembersihan diri paru-paru, menyebabkan selaput lendir membengkak dan menghasilkan rembesan likat. Keradangan pada paru-paru berlaku terutamanya jika tisu paru-paru masih terkena toksin yang sesuai, misalnya jika pesakit yang terkena asap terus menghisap asap rokok, gas atau habuk atau menyedutnya. Gejala boleh menjadi lebih teruk jika terdapat juga jangkitan akut pada saluran pernafasan.

Gejala bronkitis pada orang dewasa

Pada orang dewasa, bronkitis biasanya tidak berbahaya dan dalam kebanyakan kes diatasi selepas dua minggu. Bronkitis bermula dalam beberapa jam hingga beberapa hari dengan kering yang kuat batuk tanpa dahak dan boleh disertai oleh sakit dada kerana keparahannya. Selepas beberapa hari, bronkus mukosa menghasilkan lebih banyak rembesan untuk menyingkirkan patogen.

Ini kemudian muncul sebagai produktif batuk, yang disertai dengan dahak mukopurulen. Sekiranya semasa penyakit, jangkitan selanjutnya oleh bakteria (bakteria yang disebut superinfeksi") Berlaku, dahak boleh kelihatan kekuningan dan bernanah. Gejala lebih lanjut pada orang dewasa sedikit demam dan sesak nafas, serta gejala selesema yang tidak spesifik seperti keletihan, keletihan, sakit anggota badan, sakit kepala dan selsema.

Bronkitis pada orang dewasa dengan sihat dan kuat sistem imun biasanya ringan dan biasanya mengehadkan diri selepas 1-2 minggu. Orang dewasa, sebaliknya, yang sudah lemah sistem imun kerana penyakit sebelumnya (seperti COPD, jantung kegagalan atau kanser, biasanya menderita bronkitis yang lebih teruk. Saluran udara mereka biasanya dijajah sekunder dengan cepat bakteria, menghasilkan tinggi demam, dahak purulen dan peralihan cepat ke paru-paru. Dalam keadaan terburuk, radang paru-paru boleh berkembang, menyebabkan kemerosotan fungsi pernafasan dan sesak nafas yang teruk.