Ujian lesi SLAP | Fisioterapi selepas lesi SLAP

Ujian lesi SLAP

Gejala a Lesi SLAP selalunya boleh berubah-ubah. Diagnosis harus disahkan dengan ujian dan juga dengan pencitraan. Ujian beban bisep yang disebut adalah ujian yang sesuai.

Untuk ujian ini, lengan pesakit digerakkan dari kedudukan terlentang ke posisi penyebaran 90 °. Siku dilenturkan dan tapak tangan menunjuk ke kepala (supinasi kedudukan). Pada kedudukan terakhir, pesakit harus aktif berusaha membengkokkan sikunya terhadap rintangan pemeriksa.

Ini menegangkan bisep dan panjang tendon bisep, yang berjalan melalui sendi bahu, boleh menyebabkan kesakitan dalam Lesi SLAP. Ketegangan pertahanan juga diharapkan pada kedudukan terakhir. Uji beban bisep juga boleh dilakukan dalam bentuk sedikit kedua yang sedikit terhindar. Kedua-dua ujian mempunyai bukti yang baik. Pesakit yang sakit boleh didiagnosis melalui ujian sementara negatif pada pesakit yang sihat.

Lesi SLAP - OP

Pembedahan untuk a Lesi SLAP boleh berubah-ubah dan bergantung pada jenis kecederaan. Sekiranya terdapat sedikit air mata dan fibrilasi labrum, pelicinan arthroscopic sederhana mungkin mencukupi. Dalam kes ini, yang rawan benang dilepaskan dan permukaan sendi dipulihkan secepat mungkin secara fisiologi.

Jika rawan bibir terkoyak, jahitan boleh digunakan. Rawan tisu disuburkan oleh tekanan dan daya tarikan dan sembuh dengan sendirinya. Tulang rawan bibir boleh diperbaiki dengan jahitan.

Reruntuhan yang tidak dapat dikonstruksikan, yang berlaku, misalnya, dalam kes yang disebut robekan pemegang keranjang, dapat dikeluarkan secara arthroscopically agar tidak mengganggu mekanik sendi. Selepas itu, melicinkan permukaan sendi dan tulang rawan bibir berlaku di sini juga. Sekiranya berlaku kecederaan pada tendon bisep melekat pada laben glenoid, ini juga boleh dijahit.

Sekiranya lampiran tendon bisep di labrum glenoidale rosak teruk, penstabilan pembedahan sangat diperlukan. Sekiranya jahitan tidak memberikan kestabilan yang mencukupi, mungkin diperlukan untuk memindahkan penyambungan tendon bisep. Bergantung pada perjalanan operasi, imobilisasi sendi bahu mungkin diperlukan selama beberapa minggu. Melicinkan tulang rawan yang sederhana biasanya dapat dimuat semula dengan segera.