Ringkasan | Latihan untuk kecederaan pada ligamen dalaman dan luaran

Ringkasan

Kecederaan ligamen dalaman dan luaran pada lutut sangat biasa. Terdapat kesakitan pada bahagian lutut yang terkena, bengkak, kemerahan dan pemanasan serta sekatan pergerakan yang menyakitkan. Kemudian, ketidakstabilan di sendi lutut boleh berlaku, terutama dalam kes ligamen koyak, kerana proprioception serta pengikat sendi oleh ligamen dikurangkan.

Selain latihan pengukuhan untuk otot di sekitar rantai terbuka dan tertutup, fokusnya adalah penyelarasan senaman. Latihan di tanah goyah, mengubah rintangan di kaki atau penggunaan gangguan boleh menjadikan latihan lebih sukar. urut cengkaman boleh digunakan sebagai menambah dan menyokong penyembuhan ligamen dengan orang miskin darah peredaran.

Penggunaan pembalut pita juga berguna untuk kecederaan ligamen pada sendi lutut. Menstabilkan pita klasik melumpuhkan sendi, sementara kinesiotape mempunyai kesan sokongan pada reseptor dan tisu. Selepas kecederaan akut pada ligamen dalaman atau luaran, tempoh rehat yang pendek biasanya ditetapkan, bergantung pada jenis dan keparahan kecederaan.