Gejala abses di hidung | Abses hidung

Gejala abses di hidung

Tanda-tanda abses dalam hidung terutamanya dicirikan oleh reaksi keradangan. Ini bermaksud bahawa abses dirasakan oleh orang yang terjejas terutamanya kerana yang jelas kesakitan. ini kesakitan amat akut apabila tekanan diberikan pada hidung.

Di samping itu, nanah rongga membawa kepada pembengkakan yang berbeza, yang juga mengetatkan kulit di atas abses dan oleh itu membawa kepada ketegangan. Selanjutnya, kulit di atas abses kelihatan lebih merah dan lebih panas daripada kulit di sekitarnya. Oleh kerana komplikasi boleh berlaku dengan abses, gejala amaran berikut harus diperhatikan: Demam adalah petunjuk bahawa jangkitan telah merebak di dalam badan dan berbahaya darah keracunan mungkin berlaku, yang mesti dirawat oleh doktor.

Sakit kepala dan kejang epilepsi, sebaliknya, adalah gejala amaran, terutamanya jika terdapat abses di hidung. Gejala ini mungkin menunjukkan bahawa bakteria sudah merebak ke otak dan itu, sebagai contoh, trombosis otak kapal telah berlaku. Komplikasi ini, jika dikesan lebih awal, biasanya mudah dirawat, tetapi harus ditangani dengan serius. Segala simptom amaran harus membawa perhatian perubatan segera dalam masa yang sangat singkat. - Demam

  • Sakit kepala
  • Kejang epilepsi yang baru berlaku

Rawatan abses di hidung

Rawatan abses di hidung berdasarkan beberapa komponen. Sekiranya abses kecil dan tidak meradang, mungkin cukup menggunakan salap tarikan untuk menjadikan abses sembuh lebih cepat. Abses yang lebih besar, sebaliknya, harus dikeluarkan oleh doktor secara pembedahan.

Ini juga mengurangkan kemungkinan abses berulang di hidung, kerana doktor membuang seluruh rongga sepenuhnya. Selepas operasi, penjagaan luka mesti dijaga dengan baik. Ia harus dibilas setiap hari dengan disinfektan yang sesuai dengan selaput lendir sehingga sembuh dan hanya boleh disentuh dengan tangan yang bersih.

Dengan cara ini jangkitan luka dapat dielakkan. Mungkin juga perlu mengambil antibiotik untuk memerangi penyakit tersebut bakteria tinggal di kulit. Kedua-dua tablet dan salap yang mengandungi antibiotik boleh digunakan untuk tujuan ini.

Sama ada kedua-duanya perlu atau tidak, sebaiknya diputuskan oleh doktor yang merawat pesakit. Penting agar abses tidak boleh dirawat dan dinyatakan oleh orang yang terkena penyakit sendirian, kerana boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa. Ini benar terutamanya untuk abses di hidung.

Oleh itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat. Persoalan sama ada dan bila antibiotik yang perlu dapat diputuskan secara individu oleh doktor yang telah memeriksa abses. Ukuran abses dan keradangan tisu di sekitarnya sangat menentukan.

Abses besar yang meradang teruk akan dirawat dengan segera antibiotik. Walau bagaimanapun, kerana hidung adalah tempat yang sangat berbahaya dari segi penyebaran kuman, doktor pada amnya akan mengambil antibiotik pada peringkat awal. Walaupun doktor telah membuang abses secara pembedahan, perlu dilakukan terapi antibiotik.

Tambahan pula, faktor peribadi juga berperanan. Ini bermaksud orang yang lemah sistem imun lebih cenderung diberikan antibiotik. Ini termasuk orang dengan kekurangan imun kongenital, tetapi juga orang yang harus minum ubat kekurangan imun kerana pemindahan organ atau orang yang dijangkiti HIV.

Pesakit kencing manis juga sedikit lemah sistem imun. Salap penarik dapat digunakan untuk mengobati abses awal, kerana ia membantu pustule lebih cepat matang dan melembutkan kulit di atas lesi, menjadikannya lebih mudah untuk nanah untuk melarikan diri. Selain itu, minyak serpih sulfonat yang terkandung dalam salap penarik dikatakan mempunyai kesan anti-radang.

Tambahan pula, minyak serpih sulfonasi juga menyumbang kepada kesakitan melegakan dan mempromosikan darah peredaran. Namun, kerana sangat mustahak untuk mencegah bakteria dari merebak ke otak di kawasan hidung, jarang dirawat dengan menarik salap sahaja. Dalam kes ini, terapi antibiotik mempunyai keutamaan yang lebih tinggi.

Abses di hidung adalah jangkitan serius yang harus dibawa ke doktor untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Walaupun begitu, terdapat beberapa ubat rumah yang secara amnya dapat membantu menyembuhkan abses. Pertama, kompres hangat membantu abses menjadi matang.

Penyinaran dengan cahaya merah juga dapat membantu melegakan gejala. Selain itu, salap dengan minyak pati atau hawkweed hutan juga boleh memberi kesan pembasmian kuman dan pematangan. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa tidak semua orang dapat mentolerir minyak pati dengan baik.

Sebarang rawatan dengan ubat rumah tangga harus dibincangkan dengan doktor untuk mengelakkan komplikasi. Secara umum, peraturan dengan abses adalah bahawa mereka tidak boleh dinyatakan sendiri! Memerah secara tidak langsung boleh menyebabkan nanah rongga untuk mengosongkan dirinya ke dalam bersama dengan kuman.

Ini boleh menyebabkan keradangan merebak lebih jauh atau bakteria malah boleh memasuki aliran darah, di mana mengancam nyawa darah keracunan boleh dicetuskan. Pada hidung, sangat penting bahawa abses tidak boleh dinyatakan sendiri, kerana keradangan dapat merebak dari wajah ke otak dan dengan itu menjadi mengancam nyawa. Untuk merawat abses di hidung, salap lain boleh digunakan selain salap penarik.

Walaupun salap penarik terutama menyokong pematangan abses, salap yang mengandungi antibiotik dapat mencegah keradangan merebak. Selalunya salap yang mengandungi apa yang disebut tetrasiklin antibiotik digunakan untuk tujuan ini. Namun, kerana sangat berbahaya bagi bakteria untuk menyebar dari hidung ke otak, salap antibiotik biasanya tidak mencukupi dan disokong oleh antibiotik yang ditelan dalam bentuk tablet atau dimasukkan ke dalam peredaran tubuh melalui vena.