Gejala | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Gejala

Jika akar saraf pemampatan berlaku di tulang belakang serviks, ini biasanya dikaitkan dengan teruk kesakitan dan pergerakan terhad untuk orang yang terjejas. Bergantung pada jenis dan tahap mampatan, serta penyebabnya, ada kemungkinan gejala seperti kesemutan, mati rasa, kelemahan otot atau bahkan kelumpuhan dapat terjadi di kawasan yang disediakan oleh saraf yang terkena. Di tulang belakang serviks, kawasan kulit tertentu (juga disebut dermatom) dibekalkan oleh sepasang tulang belakang saraf, sehingga selalunya mungkin untuk menentukan dengan tepat dari tujuh vertebra serviks mana yang terkena akar saraf mampatan berdasarkan gejala.

Pemampatan Akar Saraf di BWS

Jika terdapat akar saraf pemampatan dalam tulang belakang toraks, permulaan rawatan fisioterapeutik adalah sama. Di sini juga, ahli terapi akan menentukan masalah yang tepat dalam perundingan peribadi dan menyesuaikan rancangan terapi dengan sewajarnya. Tanda-tanda pemampatan akar saraf in tulang belakang toraks mungkin berbeza dengan yang ada di tulang belakang serviks, sejak saraf terletak di sana bertanggungjawab untuk fungsi dan kawasan kulit yang lain.

Walau bagaimanapun, ciri utama di sini juga kesakitan. Di BWS, kesakitan biasanya diperburuk oleh duduk atau berbaring dalam jangka masa yang lama pemampatan akar saraf, sedangkan pergerakan biasanya memperbaiki gejala. Orang yang terjejas sering bertindak balas secara sensitif terhadap tekanan pada tulang rusuk dan boleh menyebabkan kesemutan dan kebas pada tangan dan tangan.

Rawatan fisioterapeutik serupa dengan rawatan tulang belakang serviks, kecuali di sini, tentu saja, terutamanya latihan dilakukan untuk menguatkan dan menggerakkan tulang belakang toraks. Latihan yang baik untuk ini adalah contohnya lengan sokongan. Pesakit berbohong perut dan menyokong dirinya pada siku, tangan dan hujung jari. Kemudian badan ditolak dari lantai sehingga kaki, punggung dan kepala membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 20-30 saat.

Pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar

Dalam kes pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar juga, rawatan fisioterapeutik didahului dengan perundingan pesakit individu dengan anamnesis (diagnosis). Gejala pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar mirip dengan cakera herniated. Oleh kerana lokasinya di ruang tulang belakang, bahagian bawah kaki cenderung terkena kesemutan dan gejala kehilangan.

Sekali lagi, rasa sakit memainkan peranan penting dalam penderitaan pesakit dan dianggap oleh banyak orang sebagai lebih kuat dan lebih menindas ketika berehat. Dalam rawatan fisioterapeutik, teknik manual untuk kelonggaran banyak digunakan juga latihan untuk melonggarkan, menguatkan dan menstabilkan otot. Latihan yang baik adalah seperti berikut: Pesakit bergerak ke posisi empat kaki.

Dari sana, yang betul kaki kini diangkat lurus ke belakang sehingga membentuk garis lurus yang memanjang tulang belakang. Untuk menjadikan keadaan lebih sukar, lengan kiri juga boleh diluruskan lurus ke depan. Kedudukan dipegang selama 20-30 saat, kemudian sisi diubah. Ahli fisioterapi akan selalu memutuskan latihan dan bentuk terapi mana yang sesuai untuk setiap pesakit memandangkan gambaran klinikal. Artikel Fisioterapi untuk a Sindrom Tulang Belakang Lumbar dan Fisioterapi Myelopathy mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.