Terapi | Angina

Terapi

Bahagian paling sukar dalam terapi tonsilitis akut adakah banyak cecair mesti diminum, tetapi melampau kesakitan dialami ketika menelan. Terutama kanak-kanak menderita kekurangan cecair dengan cepat. Rehat tempat tidur, lozenges dan ubat kumur disyorkan sebagai langkah umum.

Ubat yang boleh dipertimbangkan tonsilitis akut dengan demam adalah ubat penahan sakit dan ubat-ubatan anti-radang seperti asid acetylsalicylic (aspirin), ibuprofen dan parasetamol. Walau bagaimanapun, aspirin harus dielakkan, terutama pada kanak-kanak dan pesakit asma. Sekiranya streptokokus angina hadir, antibiotik harus digunakan untuk mencegah perkembangan reumatik demam atau kronik buah pinggang keradangan.

. antibiotik penisilin dan cephalosporins disyorkan di sini. Semasa mengambil antibiotik, selalu penting untuk mengambil ubat selama doktor memerintahkannya dan tidak berhenti mengambil antibiotik sebaik sahaja kesakitan dan demam telah bertambah baik, kerana ini boleh menyebabkan berulang radang amandel dengan rintangan terbentuk di bakteria, yang menjadikan rawatan baru lebih sukar. Biasa kesan sampingan antibiotik adalah aduan gastrousus (contohnya: cirit-birit dan loya).

Wanita boleh mendapat jangkitan kulat faraj semasa dan selepas mengambil antibiotik. Terdapat beberapa ubat rumah yang disyorkan untuk angina:

  • Sampul surat dengan keju curd
  • Sampul surat dengan bumi penyembuhan campuran
  • Teh halia segar dengan madu dan lemon
  • Berkumur dengan teh sage, teh camomile atau air garam (berhati-hati, tersedak!) - Pengambilan minyak

If radang amandel sangat biasa, pembuangan pembedahan (tonsilektomiamandel boleh dipertimbangkan.

Prasyarat operasi adalah radang amandel yang berlaku sekurang-kurangnya empat kali setahun dengan demam di atas 38.3 darjah dan sudut rahang yang membesar limfa nod. Sebagai tambahan, tonsilitis sebelumnya mesti disahkan secara perubatan dan dirawat dengan baik dengan antibiotik. Risiko utama yang berkaitan dengan operasi pada amandel palatine adalah pendarahan sekunder, yang boleh berlaku hingga tiga minggu setelah operasi.

Komplikasi

Kemungkinan komplikasi bakteria angina adalah pengumpulan dari nanah di tisu di sekitar amandel palatal, yang disebut peritonsillar abses. ini abses kemudian mesti dibelah dan dikeluarkan, dan operasi biasanya merangkumi pembuangan amandel. Selepas itu, terapi antibiotik terhadap streptokokus, staphylococci atau juga haemophilus influenzae bakteria ia perlu.

. bakteria radang amandel boleh menyebabkan darah keracunan (sepsis). Beta-hemolitik streptokokus boleh menyebabkan akut buah pinggang penyakit (akut glomerulonefritis) Atau demam reumatik. Ini disebabkan oleh reaksi autoimun oleh antibodi yang diarahkan secara salah bukan hanya terhadap streptokokus tetapi juga melawan tisu badan sendiri, yang sebenarnya sihat.

Jangkitan radang amandel

Tonsillitis sangat menular kerana penularannya melalui air liur titisan, mengikut jumlah yang sesuai sudah dapat diedarkan semasa pertuturan biasa. Orang yang sakit mesti menjauh dari sekolah, tadika, pengangkutan awam dan pejabat pelan terbuka, kerana banyak orang sangat kondusif untuk jangkitan. Tempoh jangkitan bergantung pada patogen. Streptokokus angina, misalnya, tidak lagi menular hanya setelah satu hari rawatan antibiotik, sedangkan radang amandel virus dapat menular lebih lama. Kebebasan dari demam dan gejala berfungsi sebagai petunjuk kasar.