Terapi | Latihan untuk asma

Terapi

Terapi asma pada dasarnya didasarkan pada keparahan penyakit, yang dijalankan sesuai dengan skema langkah demi langkah tertentu yang terutama berorientasi pada frekuensi gejala. Fokusnya adalah pada terapi ubat. Ini terdiri daripada penggunaan ubat bertindak pendek untuk serangan asma akut dan ubat bertindak panjang untuk mengawal dan membendung reaksi keradangan bronkus. Ubat bertindak pendek (disebut pereda) termasuk beta-agonis bertindak pendek, dihirup antikolinergik and teofilin.

Kesemuanya menyebabkan pelebaran tiub bronkial semasa serangan asma akut. Ubat bertindak panjang (disebut pengawal) seperti kortikosteroid, antagonis leukotriena, theophyllins, antagonis beta-2 yang bertindak panjang dan ubat antikolinergik yang dihirup yang bertindak lama bertujuan untuk mengurangkan reaksi keradangan bronkus mukosa dalam jangka masa panjang dan dengan itu menyumbang kepada pengurangan serangan asma. Terapi bukan ubat merangkumi di atas semua terapi pernafasan untuk pembelajaran khas bernafas teknik dan kumpulan asma.

Asma vs COPD

Walaupun kedua-dua asma dan COPD adalah penyakit saluran pernafasan dan menunjukkan simptom yang serupa seperti sesak nafas, namun ia adalah dua penyakit yang sama sekali berbeza. COPD kebanyakannya disebabkan oleh rokok dan mengakibatkan bronkitis kronik, sementara asma adalah penyakit radang kronik saluran pernafasan disebabkan oleh hipersensitiviti bronkus. Tidak seperti COPD, asma berubah mengikut tahap keparahan dan sering bermusim.

Ini berkaitan dengan asma sehingga bukan penyakit progresif seperti COPD. Semasa membuat diagnosis, terdapat beberapa ciri yang membezakan asma dengan COPD. Sebagai contoh, ciri khas asma adalah bahawa penyempitan bronkus boleh dibalikkan (boleh diterbalikkan) dan hiperaktifan bronkus berubah-ubah.

Oleh itu, serangan asma boleh menjadi keparahan yang berbeza-beza dan boleh sangat berbeza. COPD, sebaliknya, biasanya berlaku pada masa dewasa dan merupakan hasil bertahun-tahun nikotin penggunaan. Asma sering berlaku pada usia muda. Kedua-dua penyakit ini dianggap tidak dapat disembuhkan, bertentangan dengan asma COPD tetapi biasanya dapat diubati dengan lebih baik. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, kehidupan seharian dengan asma dapat ditolak dengan lebih mudah daripada dengan COPD.