Terapi | Kesakitan pada sendi pergelangan kaki menyebabkan, gejala, terapi

Terapi

Bergantung pada punca kesakitan dalam buku lali bersama, pilihan terapi bermula dari kesakitan melegakan imobilisasi terhadap rawatan pembedahan. 1) Ligamen regangan: Sekiranya peregangan ligamen, ringan ubat penahan sakit, penyejukan sendi dan imobilisasi dengan pembalut sokongan elastik sepenuhnya mencukupi untuk beberapa hari. 2) Ligamen koyak: Sekiranya ligamen sendi pergelangan kaki terkoyak, ketidakstabilan menentukan prosedur selanjutnya.

Prosedur rutin adalah memakai splint berjalan kaki (orthosis) selama kira-kira 3 minggu, yang dilengkapi dengan pembalut sokongan 4 minggu. Fisioterapi seterusnya dapat mengelakkan pembaharuan ligamen koyak. A ligamen koyak hanya beroperasi jika ia menyebabkan ketidakstabilan teruk di buku lali bersama.

3) Ligamen koyak: Jika ligamen terkoyak dari tulang (misalnya dengan membongkok), buku lali sendi mesti dikendalikan: Bahagian tulang yang terkoyak diletakkan kembali di tempatnya bersama dengan ligamen yang terkoyak.4) Ketidakstabilan kronik: Kesakitan disebabkan oleh ketidakstabilan kronik di pergelangan kaki dapat dibebaskan dengan pembedahan di mana ligamen yang tidak stabil dibina semula. 5) Fraktur Weber: Weber A yang tidak rumit patah dirawat dengan yang lebih rendah kaki pemeran selama 6 minggu. Sekiranya pecahan tulang yang retak telah bergeser, pembedahan mesti dilakukan dengan cara yang sama seperti Weber B dan C patah.

Fraktur Weber B dan C mesti digerakkan 6 minggu selepas operasi, selepas itu beban dapat ditingkatkan secara perlahan. Maklumat mengenai terapi boleh didapati dalam artikel Latihan Pergelangan Kaki Patah. 6) Tendon Achilles pecah: Kaki dilepa selama 1 minggu dalam kedudukan kaki runcing untuk membawa hujung tendon koyak lebih rapat bersama.

Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, pembedahan diperlukan. 7) Sarung Tendon keradangan: Dalam kebanyakan kes, pengambilannya mencukupi ubat penahan sakit dan untuk menyelamatkan kaki yang terkena. Sekiranya terapi bukan operasi intensif tidak dapat memperbaiki sarung tendon keradangan, tisu yang meradang mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Maklumat mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel Tendinitis. Diagnosis kesakitan buku lali didasarkan pada anamnesis menyeluruh, di mana, sebagai contoh, penyebab kemalangan atau kualiti dan asal yang tepat sakit di pergelangan kaki sendi disiasat. The sendi buku lali kemudian diperiksa dengan membandingkan sisi.

Selain pembengkakan dan kemerahan, doktor memberi perhatian kepada darah peredaran, kepekaan dan pergerakan umum kaki dan sendi buku lali. Bergantung pada sebab yang disyaki sakit di pergelangan kaki bersama, terdapat pelbagai kaedah ujian untuk mengesahkan atau menolak kecurigaan tersebut. Ujian khas adalah ujian laci atau ujian pembukaan lateral sekiranya disyaki pecah ligamen luar.

An Sinar X daripada sendi buku lali dalam dua pesawat dapat mendedahkan kecederaan tulang. Kadang-kadang apa yang disebut "gambar yang dipegang" diambil, di mana kaki secara pasif dibawa ke posisi tertentu. Jarak yang dihasilkan antara individu tulang kemudian dinilai dan memberikan petunjuk untuk atau menentang kecederaan ligamen.

. ultrasound pemeriksaan adalah kaedah lain: Di sini, kecederaan ligamen dapat dikesan secara tidak langsung dengan lebam pencitraan atau struktur ligamen yang berubah. Sekiranya pemeriksaan klinikal, Sinar X and ultrasound tidak memberikan hasil yang jelas, CT dan MRI tentunya juga tersedia.