Rawatan selepas pembedahan | Arthrosis bahu (omarthrosis)

Rawatan selepas pembedahan

Sudah tentu, pembedahan untuk bahu arthrosis mengakibatkan kerosakan dan kerengsaan tisu. Walaupun kami berusaha untuk mengurangkan kecederaan ini, pembengkakan teruk dan kesakitan di bahagian bahu mesti dijangkakan, terutama pada hari-hari pertama selepas operasi. Untuk tujuan ini, pesakit diberikan ubat antirheumatik seperti NSAID (ubat antirheumatik bukan steroid seperti Ibuprofen or Novalgin).

Selanjutnya, pesakit dapat melegakan kesakitan dan menggalakkan pengurangan bengkak dengan jangka masa penyejukan pendek selama 2-3 minit. Sebagai tambahan, rawatan pasca operasi fisioterapeutik bermula hanya beberapa hari selepas operasi dan dapat memerangi pembengkakan pada tisu dengan lembut melalui manual limfa saliran, yang membantu mengurangkan kesakitan. Apabila lengan digerakkan, rasa sakit diambil kira, terutama pada awal rawatan pasca operasi. Selain ubat dan fisioterapi, serpihan pergerakan juga dapat digunakan selama rawatan pasca operasi. Kawal sinar-X dan pemeriksaan oleh doktor untuk memeriksa hasil operasi juga merupakan bahagian selepas rawatan selepas pembedahan bahu.

Prognosis

Prognosis untuk bahu arthrosis bergantung kepada banyak faktor individu. Adakah itu arthrosis dirawat dengan terapi konservatif atau adakah operasi perlu dilakukan? Secara amnya, semakin cepat terapi dimulakan, semakin baik prognosisnya.

Arthrosis tidak dapat disembuhkan, tetapi perkembangan dan gejalanya dapat dibatasi oleh tindakan konservatif atau pembedahan. Dengan rawatan konservatif, arthrosis diaktifkan (keradangan akut) boleh menyebabkan keradangan berulang dan teruk. Bergantung pada aktiviti profesional, arthrosis boleh menyebabkan cuti sakit jangka pendek.

Beberapa aktiviti, seperti kerja overhead atau angkat berat, tidak mungkin dilakukan lagi, sehingga ketidakupayaan untuk bekerja harus dipertimbangkan. Selepas operasi, diharapkan cuti sakit selama beberapa minggu. Adalah sukar untuk memberikan perincian umum, kerana proses penyembuhan dan kemampuan bekerja sangat bergantung pada keadaan di mana individu itu berada.