Taip Duchenne | Fisioterapi untuk distrofi otot

Taipkan Duchenne

Jenis distrofi otot setelah Duchenne sudah jelas dalam zaman kanak-kanak dan tidak bergerak kerana kekurangan otot rangka berlaku pada awal kanak-kanak. Khas untuk jenis Duchenne adalah batasan berjalan di mana kanak-kanak memegang paha ketika mereka berdiri (tanda Gowers). Oleh kerana kursus ini berlangsung secara progresif, otot secara beransur-ansur mengalami atrofi bermula dari pelvis pelvis. Pada bahagian besar, otot betis terjejas, yang penting untuk berjalan.

Sebagai lemak dan tisu penghubung terbentuk dari otot, betis anak-anak kelihatan lebih lebar. Kerana otot yang lemah, anak-anak bergantung pada kerusi roda. Oleh itu, otot pernafasan dan jantung juga terjejas dari usia 12 tahun.

Sebagai peraturan, anak-anak tidak mencapai usia dewasa. Untuk menyokong mobiliti anak, fisioterapi mesti dimasukkan dalam rawatan. Oleh kerana terapi untuk kanak-kanak berbeza dalam beberapa aspek daripada terapi untuk orang dewasa, disarankan untuk berkonsultasi dengan ahli fisioterapi yang pakar dalam bidang pediatrik. Kerjasama dengan ibu bapa juga sama pentingnya dengan terapi langsung kepada anak.

Jenis Becker

Jenis seterusnya distrofi otot adalah Becker-Kiener, yang mana pun menunjukkan atrofi otot. The jantung dan paru-paru juga terjejas dan rawatan perubatan diperlukan. Perbezaan untuk Duchenne adalah perjalanan penyakit ini.

Jangka hayat antara 35 dan 50 tahun dan jauh lebih tinggi daripada Duchenne. Penyakit ini bermula sedikit kemudian dan berkembang dengan perlahan. Pesakit dengan bentuk penyakit ini mengalami kesukaran untuk berjalan dan mungkin juga bergantung pada kerusi roda dalam perjalanan penyakit ini. Oleh kerana fasa kehidupan dan aktiviti orang dewasa berbeza dengan kanak-kanak, maka fisioterapi penting untuk mengekalkan kebebasan dalam kehidupan seharian. Bergantung pada bagaimana pesakit terkena, aktiviti yang penting untuknya dilatih dan atrofi lebih jauh ditangani.