Vitamin C: Keadaan Bekalan

Dalam National Nutrition Survey II (NVS II, 2008), tingkah laku diet penduduk disiasat untuk Jerman dan ditunjukkan bagaimana ini mempengaruhi pengambilan nutrien harian dengan makro dan mikronutrien (bahan penting).

Cadangan pengambilan (nilai rujukan DA-CH) dari Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) digunakan sebagai asas untuk menilai bekalan nutrien. Perbandingan pengambilan nutrien yang ditentukan dalam NVS II dengan cadangan DGE menunjukkan mikronutrien (bahan penting) mana kekurangan bekalan kerap di Jerman.

Mengenai keadaan bekalan, dapat dinyatakan:

  • 32% lelaki dan 29% wanita tidak mencapai pengambilan DGE harian yang disyorkan. Ini bermaksud hampir setiap orang ketiga tidak mengambil pengambilan yang disyorkan vitamin C.
  • Lelaki paling teruk kekurangan 61 mg vitamin C. Ini menunjukkan kekurangan harian sebanyak 61% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita yang paling teruk kekurangan 57 mg vitamin C. Ini sesuai dengan kekurangan harian sebanyak 57% daripada pengambilan yang disyorkan.
  • Wanita hamil (dari bulan ke-4 pada mengandung) mempunyai keperluan berlebihan 10 mg vitamin C setiap hari berbanding wanita yang tidak hamil. Oleh itu, wanita hamil yang kekurangan bekalan mempunyai kekurangan 67 mg vitamin C setiap hari.
  • Wanita yang menyusu mempunyai keperluan berlebihan harian sebanyak 50 mg vitamin C berbanding wanita yang tidak menyusu. Oleh itu, wanita yang menyusui dengan kekurangan makanan mempunyai kekurangan 107 mg vitamin C setiap hari.
  • Perokok mempunyai keperluan lebihan 50 mg vitamin C setiap hari berbanding bukan perokok. Oleh itu, perokok lelaki yang paling teruk mempunyai kekurangan 111 mg vitamin C. Perokok wanita yang paling teruk mempunyai kekurangan 107 mg vitamin C.

Oleh kerana cadangan pengambilan DGE didasarkan pada keperluan orang yang sihat dan berat badan normal, maka keperluan tambahan individu (contohnya kerana diet, pengambilan perangsang, ubat jangka panjang, dan lain-lain) mungkin melebihi cadangan pengambilan DGE.