Whiplash - maklumat dan latihan penting

Whiplash adalah kecederaan traumatik dari leher otot. Kerana pergerakan tulang belakang serviks yang ganas, leher otot koyak dan kecederaan yang dihasilkan berlaku. Tanda-tanda whiplash berlipat ganda dan boleh muncul sejurus selepas kemalangan atau beberapa hari kemudian.

Punca

Punca-punca whiplash trauma. Akibat kekuatan whiplash yang tinggi pada tulang belakang serviks, terdapat pergerakan ganas tulang belakang ke depan dan / atau ke belakang. Bukan hanya tulang belakang serviks, tetapi juga otot di kawasan ini terdedah kepada daya ricih.

Untuk melindungi tulang dan cakera intervertebral akibat kecederaan, otot tegang dan meregang. Peregangan berlebihan ini menyebabkan kecederaan pada otot. Kekuatan sentrifugal yang ganas ini sering berlaku dalam perlanggaran hujung belakang. Tetapi seni mempertahankan diri atau menunggang kuda juga berisiko mengalami kecederaan whiplash. Sebagai contoh, pada orang dewasa, kekuatan yang lebih besar boleh menyebabkan otot-otot tulang belakang serviks meluas.

Gejala

Gejala whiplash yang biasa adalah sekatan dalam pergerakan tulang belakang serviks. Sebagai tambahan, kesakitan dalam leher and kepala kawasan boleh berlaku. Sebagai tambahan kepada gejala ini, kecederaan whiplash juga boleh menyebabkan pening atau loya kerana kerengsaan saraf tunjang, serta gangguan deria penglihatan atau pendengaran.

Di samping itu, kemalangan boleh menyebabkan kepala untuk membongkok objek di sekelilingnya. Dalam kes ini, gejala pada kepala juga boleh menjadi ketara, yang sering terjadi dalam kombinasi dengan trauma whiplash. Jiwa juga boleh diubah oleh kecelakaan pada tahap struktur atau psikologi.

and bunyi telinga - disebabkan oleh tulang belakang serviks. Pemeriksaan tepat pada bahagian kepala dan seluruh badan sangat penting, kerana beberapa bahagian badan boleh cedera dalam kemalangan. Gejala whiplash berlipat ganda dan boleh berlaku secara tunggal atau bersama.

Gejala-gejala tersebut dapat dilihat dengan segera setelah kemalangan atau hanya setelah beberapa hari. Keparahan kerosakan boleh berkisar dari sedikit ketegangan otot leher kerosakan teruk pada vital kapal or saraf. Jika loya berkaitan dengan kecederaan whiplash menjadi jelas, doktor harus segera berjumpa.

Loya and muntah mungkin menunjukkan kerosakan pada otak batang atau peningkatan tekanan intrakranial. Ini boleh disebabkan oleh kerosakan pada periferal saraf yang muncul di kawasan tulang belakang serviks atau kerosakan langsung pada otak sekiranya kepala juga mengalami trauma. Mual tidak selalu menunjukkan langsung kerosakan saraf.

Kerengsaan sederhana reseptor di kawasan tulang belakang serviks juga boleh menjadi penyebabnya, yang biasanya mudah dirawat. Walaupun begitu, doktor harus menolak kerosakan atau akibat yang teruk. Selain mual, pening juga boleh menjadi tanda kerosakan organ vital atau saraf.

Sekiranya pening muncul secara langsung selepas whiplash atau beberapa hari selepas itu, doktor harus selalu mendapatkan nasihat. Pening boleh disebabkan oleh kerengsaan saraf tunjang di kawasan tulang belakang serviks. Sekiranya kepala dilemparkan ke depan atau ke belakang oleh gerakan ganas, organ keseimbangan mungkin juga jengkel, di mana pening akan berlaku.

Gejala seperti itu mudah disembuhkan dan juga dapat hilang dengan masa pertumbuhan semula. Walau bagaimanapun, kerosakan yang lebih serius harus dikesampingkan secepat mungkin. Oleh kerana otot yang terlalu meregang harus tumbuh semula, proses penyembuhan berlaku pada struktur yang rosak.

Oleh itu, keradangan dan pembengkakan seterusnya pada tisu otot boleh menyebabkan kesakitan atau ketegangan walaupun beberapa hari selepas kecederaan whiplash. Oleh itu, jelas bahawa gejala dapat meningkat setelah beberapa hari. Keradangan dan pembengkakan adalah proses fisiologi semasa penyembuhan dan boleh berlangsung selama beberapa hari.