Karsinoma dubur

definisi

Karsinoma dubur adalah kanser saluran keluar usus. Ini adalah tumor ganas yang dapat dirawat dengan baik dalam kebanyakan kes. Namun, jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah lemah kawalan kencing (kehilangan kawalan pergerakan usus) dan juga kematian.

Penyakit ini jarang berlaku dan tumor jinak anus/dubur. jauh lebih biasa. Gejala mungkin merangkumi kesakitan semasa pergerakan usus, sensasi badan asing dan pendarahan di saluran keluar usus. Sekiranya pemeriksaan doktor membawa kepada kecurigaan karsinoma dubur, diagnosis disahkan atau dikecualikan dengan mengambil sampel. Peluang bertahan dan pilihan rawatan bergantung pada ukuran dan penyebaran kanser.

Punca

Tidak ada penyebab karsinoma dubur yang jelas, tetapi telah ditunjukkan bahawa pelbagai faktor risiko dikaitkan dengan penyakit ini. Di lebih daripada 80% pesakit, terdapat jangkitan dengan tertentu virus (HPV = virus pappiloma manusia) dapat dikesan, yang dianggap sebagai penyebab pelbagai jenis barah. Ini virus disebarkan melalui hubungan seksual tanpa perlindungan.

Penggunaan kondom memberikan perlindungan terhadap jangkitan dengan ini virus. Faktor risiko lain yang menggemari karsinoma dubur adalah penyakit kelamin, sebilangan besar pasangan seksual (lebih dari 10) dan hubungan dubur pasif, terutama pada lelaki. Walau bagaimanapun, wanita lebih kerap terkena karsinoma dubur secara keseluruhan. Yang lemah sistem imun, seperti dalam AIDS atau selepas pemindahan organ, juga meningkatkan risiko. Di samping itu, perokok berisiko meningkat untuk menghidap penyakit ini.

Diagnosa

Untuk mendiagnosis karsinoma dubur, pemeriksaan fizikal dan temu ramah perubatan (anamnesis) adalah yang paling penting. Sekiranya seseorang pergi ke doktor kerana gejala seperti bengkak di saluran rektum atau masalah dengan pergerakan usus, doktor akan menanyakan pelbagai soalan mengenai gejala tersebut serta kemungkinan penyakit selanjutnya. Anamnesis lengkap juga merangkumi temu ramah mengenai tingkah laku seksual.

Soalan-soalan yang sangat intim ini sangat penting bagi doktor dalam membuat penilaian. Dengan secara khusus memeriksa kawasan dubur, termasuk palpasi pada Rektal dengan jari, doktor sering boleh membuat diagnosis. Untuk mengesahkan atau membantahnya, sampel tisu boleh diambil seterusnya dan diperiksa.

Sekiranya karsinoma dubur, ini juga dapat membantu menentukan jenis kanser sel dan tahap degenerasi. Setelah diagnosis disahkan, pelbagai pemeriksaan kemudian dilakukan untuk menentukan sama ada barah itu sudah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Sebagai tambahan kepada palpasi limfa kawasan nod, ini biasanya merangkumi ultrasound saluran dubur, dubur endoskopi dan tomografi komputer (pengimejan keratan dengan sinar-X dalam "tiub") rongga perut dan dada.

Penanda tumor

Tanda tumor boleh ditentukan di darah pesakit karsinoma dubur semasa pemeriksaan susulan selepas terapi, kerana peningkatan penanda tumor dapat menjadi indikasi kambuhnya penyakit. Mereka tidak sesuai untuk mendiagnosis penyakit, kerana peningkatan tidak semestinya disebabkan oleh barah. Selain itu, nilainya juga tidak dapat dilihat pada pesakit dengan penyakit ini.