Meningitis bakteria: Ujian Diagnostik

Mandatori diagnostik alat perubatan.

  • Tomografi yang dikira daripada tengkorak (CT kranial, CT kranial atau cCT); asli (iaitu tanpa medium kontras), dengan tingkap tulang - untuk carian fokus (diagnosis fokus); wajib pada hari kemasukan Catatan: Sekiranya defisit neurologi, penurunan kewaspadaan atau kejang epilepsi, kranial tomografi dikira (cCT) dilakukan dalam 30 minit selepas kemasukan ke hospital untuk mengecualikan edema serebrum (otak bengkak) / hidrosefalus ("hidrosefalus") sebelum diagnosis CSF; jika tidak, selalu lumbar segera tusuk sebelum cCT.

Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal dan wajib diagnostik alat perubatan - untuk penjelasan diagnostik pembezaan atau untuk mengecualikan komplikasi.

  • Pencitraan resonans magnetik dari tengkorak (MRI kranial, MRI kranial atau cMRI).
  • Resonans magnetik angiografi (MRI) serebrum kapal (cMRI dengan medium kontras untuk pengimejan vaskular).
  • Transkranial Sonografi Doppler (ultrasound pemeriksaan melalui yang utuh tengkorak untuk mengorientasikan kawalan serebral ("mengenai otak") darah aliran; otak ultrasound).
  • Audiometri (ujian pendengaran), potensi pendengaran dan nystagmografi (memeriksa pergerakan mata jika disyaki nystagmus) dapat digunakan untuk menghilangkan disfungsi berikutan meningitis (meningitis)