Pemeriksaan Otak dan Saraf: Prosedur Tambahan

Semasa memeriksa otak and saraf, pelbagai ujian neuropsikologi mungkin diperlukan serta prosedur pencitraan, yang merangkumi MRI dan CT, misalnya. Pengukuran otak gelombang atau kelajuan pengaliran saraf juga dapat berperanan dalam diagnosis. Kami membentangkan pelbagai peperiksaan.

Pemeriksaan neuropsikologi

Bahagian selanjutnya dari pemeriksaan neurologi adalah pemeriksaan kesedaran, memori dan keadaan jiwa. Dengan cara ini, lebih tinggi otak fungsi seperti persepsi dan pemikiran dapat dinilai dan gangguan seperti demensia, sakit mental atau akibat penyakit organik seperti a strok dapat dikesan. Seperti yang dijelaskan di atas, wawancara terperinci sudah memberikan petunjuk penting. Gangguan pertuturan dan bahasa, contohnya, menunjukkan - bergantung kepada keparahannya - kawasan otak yang terjejas. Pemahaman bahasa lisan dan tulisan dinilai dengan ujian tertentu, seperti orientasi terhadap ruang, waktu dan orang, dan memori (Ujian Status Mini-Mental). Ujian kecerdasan atau pemeriksaan psikologi seperti ujian Rorschach juga kadangkala digunakan.

Prosedur lain: Prosedur pengimejan

Selalunya, apa yang tersembunyi terlindung di belakang tengkorak tulang atau vertebra mempunyai kepentingan tertentu. Tomografi yang dikira (CT) paling sering digunakan untuk memeriksa otak dan saraf tunjang. Ini sangat baik untuk mengesan kalsifikasi, tumor, radang dan air pengekalan, serta pendarahan dan cakera herniasi. The tulang diri mereka juga dapat dinilai. Oleh itu, sinar-X konvensional jarang digunakan. Dengan pengimejan resonans magnet (MRI), tisu lembut, tumor dan infark serebrum khususnya dapat dilihat dengan baik. Seperti CT, soalan tertentu dapat dijawab dengan suntikan tambahan a ejen kontras. Angiography digunakan untuk menggambarkan kapal, misalnya jika dilatasi atau penyempitan disyaki. Untuk tujuan ini, tiub nipis dimasukkan ke dalam yang berkaitan kapal, medium kontras disuntik dan gambar dipaparkan menggunakan Sinar X fluoroskopi. The darah aliran itu sendiri dapat dilihat dalam warna dan dapat didengar dengan bantuan ultrasound pemeriksaan. Pelepasan foton tunggal tomografi dikira (SPECT) dan tomografi pelepasan positron (PET) tidak hanya memiliki nama yang rumit, tetapi juga melibatkan teknologi yang kompleks. Oleh itu, ia agak mahal untuk digunakan. Mereka menggunakan bahan radioaktif yang disuntik dan tenaga yang dipancarkan di dalam tubuh ditunjukkan. Perkara yang menarik ialah mereka dapat digunakan untuk memvisualisasikan otak di tempat kerja - kawasan aktif menunjukkan lebih banyak pengumpulan daripada kawasan yang tidak aktif. Ini menjadikan mereka alat bantu popular dalam penyelidikan otak - kawasan mana yang bereaksi ketika anda marah, lapar, atau menonton iklan? Apa yang berlaku semasa anda tertidur, menonton TV, atau belajar?

Mengukur aktiviti elektrik

Ujian standard untuk gangguan neurologi tertentu, seperti epilepsi, termasuk mengukur gelombang otak (EEG). Sekiranya seseorang mengesyaki bahawa laluan tertentu (misalnya, untuk penglihatan atau pendengaran) rosak, rangsangan tertentu dapat digunakan pada pinggiran (misalnya, pada mata atau telinga) dan aktiviti yang dihasilkan di otak dapat diukur (potensi yang ditimbulkan). Elektroneurografi (ENG) dapat digunakan untuk mengukur kecepatan pengaliran saraf. Ini dikurangkan, misalnya, dalam kes kecederaan atau penyakit saraf. Untuk tujuan ini, saraf yang sesuai diaktifkan dengan rangsangan arus yang kecil, yang menyebabkan otot yang bersambung berkedut. Berapa lama masa yang diperlukan untuk rangsangan mencapai otot diukur. Elektromilogi (EMG) menjadikan aktiviti otot dapat dilihat secara visual dan akustik. Ini memungkinkan untuk membezakan, sekiranya berlaku perubahan otot, apakah penyebabnya adalah otot itu sendiri atau saraf yang membekalkannya.

Melihat ke masa depan

Sebentar tadi, penyelidik dari Munich dan Vienna mengembangkan mikroskop laser novel. Dengan ini, otak yang sebelumnya dirawat khas dapat diimbas lapisan demi lapisan dan gambar yang diperoleh dapat dipasang kemudian di komputer menjadi filem tiga dimensi. Berbeza dengan tomografi komputer atau pengimejan resonans magnet, ketebalan lapisan tidak setengah milimeter, tetapi hanya seperseribu - cukup tipis untuk dapat membina semula sel-sel saraf individu. Walau bagaimanapun, teknik penerbangan 3D simulasi melalui otak ini mempunyai satu kelemahan: sejauh ini hanya boleh dilakukan pada tisu mati. Walaupun itu tidak mempunyai tempat dalam diagnostik klinikal, ini membuka kemungkinan menarik dalam penyelidikan otak dan saraf serta dalam latihan doktor masa depan.