Bridge (Pergigian): Aplikasi & Faedah Kesihatan

Apabila gigi individu hilang dari rahang, gigi yang lain dapat beralih dan mengubah statik gigitan. Terdapat beberapa kaedah rawatan pergigian untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Salah satunya ialah membuat jambatan.

Apa itu jambatan?

Selalunya, mahkota seramik atau komposit digunakan, yang terikat pada gigi kerana resin khas. Dalam bidang pergigian, istilah jambatan bermaksud bentuk penggantian gigi di mana satu atau lebih gigi yang hilang diganti dan dihubungkan oleh pontik. Agar jambatan dapat menjamin sokongan yang mencukupi, ia memerlukan penyangga sebagai sauh, sama ada gigi tetangga pesakit sendiri, akar gigi atau implan. Oleh itu, sebuah jambatan terdiri daripada tiga bahagian: dua mahkota gigi tiruan dan sebuah pontik, yang saling bersambung dan dipasang pada gigi yang berdekatan. Untuk mahkota, kedua gigi penyangga mesti digiling dan disiapkan untuk dinobatkan.

Bentuk, jenis dan gaya

Pergigian membezakan antara pelbagai jenis jambatan, bergantung kepada keadaan pergigian:

  • Jambatan mewah
  • Jambatan yang diperbuat daripada seramik atau komposit
  • Tukar jambatan
  • Jambatan pelekat
  • Jambatan teleskopik
  • Jambatan implan
  • Jambatan gabungan gigi dan implan

Di jambatan hujung bebas, pontik tidak berada di antara dua gigi seperti biasa dengan jambatan, tetapi di hujung jambatan. Untuk tetap memberikan sokongan yang mencukupi dan mengelakkan beban yang berlebihan, dua gigi mesti dimahkotai di hadapan pontik. Ia sesuai sebagai penyelesaian hanya jika satu gigi kecil hilang dan perlu diganti. Selalunya, mahkota seramik atau komposit digunakan, yang, berkat plastik khas, terikat dengan baik pada gigi dan mengelakkan jambatan itu longgar sebelum waktunya. Perekat atau jambatan Maryland sering digunakan pada pesakit muda untuk menggantikan gigi yang hilang. Ia terikat pada gigi sauh dari dalam dan menghalangnya daripada harus diturunkan ke bawah. Jambatan teleskopik dilekatkan pada mahkota gigi dan boleh dikeluarkan sekiranya perlu. Untuk melakukan ini, gigi mesti dinobatkan. Implan jambatan boleh menyambung implan di rahang melalui gigi palsu. Komposit implan gigi jambatan sambungkan gigi anda sendiri ke pergigian implan.

Struktur dan fungsi

Setiap jambatan pergigian perlu menyokong penyangga untuk menjamin pegangan jambatan, biasanya gigi yang berdekatan dengan celah berfungsi untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, penyelesaian ini hanya optimum jika gigi sauh itu sendiri tidak lagi utuh dan sudah mempunyai tambalan. Sekiranya gigi tetangga benar-benar utuh, terlalu banyak zat gigi yang sihat harus dikorbankan dengan mengisar, dan perlu dipertimbangkan mungkin memilih penyelesaian lain dalam kes ini. Sebelum jambatan dapat dibuat fabrikasi, gigi mesti dilekatkan dan kesan dibuat agar jambatan itu dapat dibuat agar sesuai dengan tepat di makmal pergigian. Untuk tujuan ini, kesan diambil dari bahagian atas dan Rahang bawah, yang kadang kala harus diperbaiki lagi. Terdapat berbeza jambatan, yang dibina secara berbeza. Selain bahan (logam mulia, aloi logam bukan berharga atau seramik semua), strukturnya juga berbeza. Sekiranya gigi mesti disambungkan, jambatan terdiri daripada 3 bahagian: dua penyangga mahkota dengan pontik di tengahnya. Sekiranya beberapa gigi hilang, salah satu implan diperlukan kerana penyangga tengah atau jambatan teleskopik yang boleh ditanggalkan dibuat. Untuk jambatan teleskopik, bagaimanapun, banyak gigi harus diturunkan ke bawah kerana teleskop memerlukan ruang yang mencukupi. Sekiranya jambatan hendak diletakkan di atas implan, implan mesti diletakkan terlebih dahulu di rahang yang kemudiannya dipasang. Jenis jambatan yang akan digunakan bergantung pada keadaan individu di gigi dan biasanya juga mengikut keperluan kewangan pesakit. Jambatan pada umumnya mempunyai tugas untuk mengganti fungsi gigi yang hilang, sehingga celah tidak mengubah gigitan atau menyekat mengunyah. Gigi mula bergerak, jambatan menstabilkan deretan gigi dan memastikan fungsi mengunyah terjaga. Di samping itu, ia juga meningkatkan estetika dan pengucapan.

Faedah perubatan dan kesihatan

Jambatan pergigian adalah evolusi separa yang boleh ditanggalkan sebelumnya gigi palsu. Mereka tidak lagi perlu dilekatkan pada gigi lain dengan jepit, tetapi tersangkut dengan kuat di tempatnya. Akibatnya, mereka kurang memberi tekanan pada gusi dan tidak ada titik tekanan, seperti yang sering berlaku dengan jepitan separa gigi palsu. Bergantung pada bahan yang digunakan, jambatan mempunyai jangka hayat yang agak lama 10 hingga 15 tahun. Oleh kerana gigi berlabuh dengan kuat, gigi palsu dapat dipasang semula secara semula jadi, yang tidak mungkin dilakukan dengan gigi yang hilang dan tidak selalu mungkin dilakukan dengan gigi palsu. Oleh kerana bahan dan kemungkinan penyesuaian menjadi semakin baik, jambatan hari ini hampir tidak dapat dibezakan dari gigi semula jadi, terutamanya jika seramik atau seramik veneers digunakan. Mereka selalu kelebihan berbanding jurang di gigi, sama ada dengan atau tanpa veneers. Walau bagaimanapun, jambatan agak mahal kerana secara teknikalnya lebih kompleks daripada gigi palsu yang boleh ditanggalkan. Bagaimanapun, harganya lebih murah daripada mahkota dengan implan. Penyelesaian yang lebih murah adalah jambatan tanpa veneers, tetapi ini tidak semestinya penyelesaian yang optimum dari segi penglihatan, kerana sangat jelas. Jambatan adalah kaedah yang baik untuk mengganti satu atau lebih gigi yang hilang dan dengan itu menstabilkan gigitan, mengekalkan kunyah yang kuat dan, terakhir tetapi tidak kalah pentingnya, menunjukkan estetika gigi.