Bolehkah paresis dihapuskan sepenuhnya? | Latihan untuk paresis peroneal

Bolehkah paresis dihapuskan sepenuhnya?

Pada prinsipnya, paresis peroneal mempunyai prognosis yang baik, misalnya, ia juga dapat diselesaikan secara spontan. Walau bagaimanapun, penyebab paresis peroneal dan tahap kerusakan saraf sangat menentukan: jika saraf robek sepenuhnya, misalnya, paresis peroneal biasanya kekal. Sekiranya penyakit yang mendasari, seperti tumor, bertanggungjawab untuk paresis peroneal, penyakit itu dapat hilang sepenuhnya setelah tumor dikeluarkan.

Pilihan rawatan alternatif

Sekiranya paresis peroneal, kaset dapat menyokong mengangkat kaki. Untuk melakukan ini, dua jalur pita selari tersangkut dari pinggir luar kaki (tepat di bawah jari kaki kecil) secara menyerong di bahagian belakang kaki ke bahagian dalam buku lali. Apa yang disebut Peroneues splints juga boleh digunakan - ini bukan sahaja memudahkan untuk mengangkat kaki tetapi juga secara mekanikal mencegah hujung kaki jatuh ke bawah. Sebagai alternatif, rangsangan elektrik berfungsi dengan sistem mengangkat kaki bergerak sesuai. Ketiga-tiga kaedah meningkatkan corak gaya berjalan dan keselamatan berjalan.

Apa itu paresis peroneal?

. kaki saraf "Nervus peroneues communis" berasal dari saraf sciatic di kawasan paha. Dari sana ia berjalan dari lutut ke kaki. Saraf terdiri daripada dua bahagian, iaitu saraf fibula superfisial (= superfisial saraf peronealdan saraf fibula dalam (= saraf peroneal mendalam).

Kedua-dua bahagian bersama-sama memungkinkan mengangkat kaki (= punggung punggung) dan tepi sisi luar kaki (=pronation), serta lanjutan jari kaki. Sekiranya satu atau bahkan kedua-dua bahagian saraf itu rosak, ini disebut peroneal paresis. Lumpuh kemudian otot-otot yang dibekalkan oleh saraf ini.

Sekiranya bahagian dalam terjejas, regangan proses yang lebih rendah kaki terganggu: pesakit tidak dapat lagi mengangkat kaki. Kaki runcing terbentuk. Orang yang terjejas harus mengangkat lututnya secara tidak normal dengan setiap langkah agar jari-jarinya tidak terseret ke tanah.

Namun, jika bahagian dangkal kaki terjejas, pinggir sisi kaki tidak lagi dapat diangkat. Ini mengganggu putaran kaki ke dalam. Sekiranya kedua-dua bahagian terjejas, simptomnya berlaku secara bersamaan. Dalam ketiga kes tersebut, gangguan kepekaan juga mungkin berlaku.