Candida Albicans: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Candida albicans ialah kulat yis dari kumpulan Candida dan agen penyebab kandidiasis yang paling biasa. Ia dapat dikesan pada 75 peratus daripada semua orang.

Apa itu Candida albicans?

Candida albicans mungkin merupakan ahli kumpulan kulat patogenik fakultatif yang paling terkenal. Candida adalah kulat polimorfik. Ini bermaksud bahawa ia dapat membentuk bentuk pertumbuhan yang berbeza. Ciri ini memainkan peranan penting dalam patologi. Kerana kesesuaiannya, Candida albicans terbukti sangat tahan terhadapnya terapi dalam beberapa kes. Biasanya, sel-sel kulat individu bulat dan berdiameter antara 4 hingga 10 µm. Walau bagaimanapun, Candida albicans juga boleh membentuk pseudomyceles dan hyphae. Hyphae menunjukkan penjajahan invasif. Bentuk serangan Candida ini biasanya hanya mempengaruhi individu yang mengalami gangguan imun, orang yang mempunyai sistem imun yang rendah, seperti kanser pesakit atau pesakit HIV.

Kejadian, taburan, dan ciri

Candida albicans adalah kulat yang terdapat di mana-mana. Ia memasuki tubuh manusia melalui makanan harian. Contohnya, patogen terdapat pada sayur-sayuran, daging dan buah. Khususnya, salad sayur-sayuran mentah siap sering dicemari dengan Candida albicans. Kajian menunjukkan bahawa kulat dapat bertahan sekurang-kurangnya sebulan pada objek di luar tubuh manusia dengan kelembapan antara 30 hingga 50 peratus. Hanya selepas setengah tahun sel tidak ada sel yang dapat ditularkan lagi yang dapat dikesan. Pada kelembapan 100 peratus, sebaliknya, kulat bertahan hingga setahun. Biasanya, Candida albicans tergolong dalam sementara flora usus. Ini bermaksud bahawa kulat memasuki usus melalui makanan, tetapi tidak menetap di sana. Orang tempatan sihat flora usus, yang terdiri daripada Escherichia coli, Lactobacilli dan Bacteroides, antara lain, mencegah kulat merebak secara kekal di dalam usus. Ia menjadi bermasalah sekiranya flora usus mengalami kerosakan, misalnya, kerana sebelumnya antibiotik rawatan. Flora usus yang terganggu memberi peluang kepada Candida albicans untuk menetap di dalam usus. Untuk melakukan ini, kulat menempel pada usus mukosa. Apabila diancam oleh antijamur dadah, misalnya, mereka dapat mengubah bentuknya dan berhijrah sebentar ke usus mukosa. Inilah sebab mengapa beberapa spesies Candida sudah tahan terhadap ubat antijamur nystatin. Para penyelidik kini mendapati bahawa berus gigi adalah sumber jangkitan semula yang penting. Oleh itu, orang yang menderita Candida albicans harus segera menukar sikat gigi mereka terapi. Jika tidak, mereka boleh dijangkiti semula semasa menggosok gigi. Penularan seksual juga tidak boleh dipandang rendah. Ramai wanita mengalami jangkitan faraj berulang. Selalunya, jangkitan ini disebabkan oleh pengambilan antibiotik or kortison. Ini mempengaruhi flora faraj dan biarkan kulat merebak. Walau bagaimanapun, penularan seksual juga mungkin. Lelaki boleh mengalami jangkitan kemaluan dengan Candida albicans tanpa mengalami gejala. Semasa hubungan seksual tanpa kondom, kulat yis kemudian disebarkan. Rawatan wanita itu kemudiannya tidak berkesan, kerana koloni kulat lebih lanjut memasuki faraj semasa hubungan seksual yang diperbaharui. Kesan ini mesti dipertimbangkan semasa merawat kulat genital berulang.

Penyakit dan keluhan

Penjajahan usus oleh Candida albicans mungkin tidak disedari. Sebilangan penyelidik bahkan percaya bahawa tahap penjajahan Candida albicans yang rendah bukanlah patologi, tetapi fisiologi. Namun, apabila ragi berkembang biak di dalam usus, cirit-birit, sembelit, sakit perut, dan gangguan pencernaan lain boleh berlaku. Candida albicans lebih baik memetabolisme karbohidrat. Apabila kulat memetabolisme karbohidrat, alkohol terbentuk. Antaranya juga fusel alkohol. Ini memasuki aliran darah melalui usus mukosa dan sampai di hati melalui portal vena. Yang hati mesti memecah alkohol. Sekiranya berlaku penjajahan yang kuat, ini boleh berlaku membawa untuk beban yang besar pada hati. Walau bagaimanapun, Candida albicans bukan sahaja dapat menjangkiti usus. Laman web pilihan jangkitan kulat yis termasuk juga kaviti oral, mukosa mulut di bawah gigi palsu, mukosa kawasan kemaluan, konjunktiva di bahagian mata dan lipatan kuku. Lembap kulit lipatan juga memberikan keadaan pertumbuhan yang optimum untuk kulat. Lapisan yang putih dan boleh dilap menjadi kelihatan pada membran mukus sekiranya terdapat serangan Candida. Pada kulit, jangkitan itu menampakkan dirinya sebagai kemerahan teruk dengan gatal-gatal. Pada wanita, kulat cenderung menampakkan diri di kawasan faraj. Gejala khas jangkitan fungus pada vagina adalah keputihan yang keluar dari faraj. Tidak seperti pelepasan dari jangkitan bakteria, pelepasan dari serangan Candida tidak bau. Walau bagaimanapun, ia berkaitan dengan gatal-gatal di kawasan vulva. Dalam kes yang teruk, erosi boleh berkembang, merebak di atas vulva ke bahagian dalam paha. Jangkitan kulat genital pada lelaki juga disebut balanitis. Di sini, kelenjar terkena jangkitan kulat. Ia meradang, memerah dan mengeluarkan rembesan bernanah. Sekiranya sistem imun lemah, jangkitan Candida albicans boleh merebak ke jantung, perut, hati, paru-paru, limpa dan pusat sistem saraf (CNS). Kira-kira 14 peratus daripada semua pesakit di unit rawatan intensif dipengaruhi oleh jangkitan umum dengan Candida albicans. Orang tua lebih kerap terjejas daripada orang muda. Kandidiasis sistemik, iaitu kes yang sangat teruk, berakhir dengan kematian lebih daripada 70 peratus. Yang paling ditakuti adalah apa yang disebut Candida sepsis. Dalam kes ini, sejumlah besar patogen dijumpai di darah. Candida albicans kini menjadi patogen ke-4 paling berbahaya dalam jangkitan hospital.