Penyebab vena varikos | Latihan melawan vena varikos

Penyebab vena varikos

Pelbagai penyebab membawa kepada perkembangan urat varikos. Sekiranya, contohnya, dinding vena varikos tidak lagi elastik dan cukup kuat, tunggakan darah boleh berlaku, menyebabkan darah tersumbat dan urat varikos untuk membentuk. Sebab-sebab lain dari urat varikos adalah faktor keturunan, gaya hidup yang tidak sihat (rokok, obesiti), hormon (mempersembahkan estrogen) yang melemahkan tisu penghubung, kurang bersenam dan vena varikos akibat daripada darah gumpalan dalam urat dalam kaki.

Mencegah urat varikos

Untuk mengelakkan perkembangan vena varikos anda boleh mengubah kehidupan seharian anda dengan sewajarnya. Bahkan perubahan kecil boleh memberi kesan besar. Antara langkah-langkahnya adalah:

  • Sukan daya tahan biasa
  • Elakkan duduk atau berdiri lama
  • Gabungan latihan pengukuhan untuk kaki ke dalam kehidupan seharian
  • Makanan kaya serat dengan pengurangan pengambilan gula dan lemak,
  • Jauhi pengambilan alkohol dan nikotin yang berlebihan,
  • Mandi bergantian untuk merangsang peredaran darah
  • Seperti halnya penghindaran panas yang tinggi, kerana ini membawa kepada vasodilatasi dan menjadikan pengangkutan kembali darah lebih sukar.

Ointments

Satu lagi menambah untuk rawatan urat varikos adalah penggunaan pelbagai salap: Salap Hirudoid: Salap mengandungi bahan aktif ester asid polysulfuric mucopolysaccharide. Ia mempunyai kesan penyejukan, anti-radang dan antikoagulan, menguatkan tisu penghubung dan dikatakan mendorong kemunduran bengkak dan lebam. Antistaks Vein Krim: Krim mengandungi ramuan aktif herba ekstrak tebal daun anggur dan berkesan terhadap kaki yang berat dan gangguan peredaran darah.

Kytta Ointment F: Salap mengandungi agen herba comfrey ekstrak cecair akar, yang antara lain membantu melawan keradangan, pembengkakan dan kesakitan.

  1. Salap Hirudoid: Salap mengandungi bahan aktif ester asid polysulfuric mucopolysaccharide. Ia mempunyai kesan penyejukan, anti-radang dan antikoagulan, menguatkan tisu penghubung dan dikatakan mendorong pengurangan bengkak dan lebam.
  2. Antistaks Vein Krim: Krim mengandungi ramuan aktif herba ekstrak tebal daun anggur dan berkesan melawan masalah berat pada kaki dan peredaran darah.
  3. Kytta Ointment F: Salap mengandungi ramuan aktif herba comfrey ekstrak cecair akar yang antara lain memberikan perlindungan terhadap keradangan, bengkak dan kesakitan.