Kolagenosis: Terapi

Rawatan kolagenosis dijalankan dengan bantuan pelbagai dadah. Tetapi ini menekan sistem imun dan oleh itu sering memberi kesan sampingan. Berikut adalah maklumat mengenai terapi, prognosis, dan faktor-faktor risiko.

Apa yang boleh dilakukan mengenai kolagenosis?

Penindasan dadah sistem imun mengambil peranan utama dalam rawatan kolagenosis. Sebagai tambahan kepada ubat anti-radang nonsteroid seperti diclofenac atau ibuprofen, ubat-ubatan berikut digunakan:

  • D-penicillamine (terutamanya di scleroderma).
  • Klorokuin (digunakan dalam lupus dan Sindrom Sjögren).
  • azathioprine
  • Methotrexate
  • Imunosupresan moden yang lain
  • Kortikosteroid (untuk semua kolagenosis)

Rawatan kesan sampingan

Semua bahan membawa untuk menekan tindak balas imun, tetapi juga dapat membuat tubuh lebih mudah terkena jangkitan sebagai kesan sampingan. Di samping itu, gejala seperti mata kering or mulut dapat lega dengan air mata buatan dan pengambilan cecair yang banyak.

Mencukupi sejuk perlindungan membantu terhadap Sindrom Raynaud, dan perlindungan matahari yang konsisten dalam bentuk matahari dengan tinggi faktor perlindungan cahaya matahari mesti digunakan untuk menentang kepekaan fotosensitif. Sekatan pergerakan di scleroderma dan simptom artritis dapat diatasi dengan latihan tertentu.

Kolagenosis: prognosis

Manakala prognosis Sindrom Sjögren dan kolagenosis campuran adalah baik, prognosis untuk fibro /dermatomiositis dan scleroderma serius: bergantung kepada tahap dan perkembangan penglibatan buah pinggang, paru-paru, dan jantung, penyakit ini boleh membawa hingga mati.

Penyakit Lupus biasanya berkembang dalam kambuh; secara keseluruhan, 90 peratus individu yang terjejas masih hidup setelah 10 tahun.

Kumpulan sokongan ada untuk semua kolagenosis, dengan pelbagai maklumat juga terdapat di Internet.

Apakah faktor risiko kolagenosis?

Lebih banyak wanita mengalami kolagenosis, jadi satu faktor risiko yang tidak dapat dipengaruhi adalah seks wanita. Juga, kolagenosis didapati berkelompok pada orang yang mempunyai konstelasi antigen tertentu pada sel imun mereka - jika seseorang positif HLA-DR2- atau HLA-DR3, risiko kolagenosis meningkat tiga kali ganda. Oleh itu, pelupusan genetik juga boleh memainkan peranan.

lain-lain faktor-faktor risiko dibincangkan termasuk penggunaan pil kawalan kelahiran dan ubat lain atau jangkitan dengan patogen tertentu; akhirnya, etiologi sebahagian besarnya tidak jelas.