Dicloxallicin: Kesan, Kegunaan & Risiko

Bahan aktif dicloxallicin adalah ubat dengan antibiotik kesan. Bahan tersebut tergolong dalam kumpulan farmakologi penisilin. Bahan aktif ini digunakan terutamanya dalam rawatan jangkitan yang disebabkan oleh staphylococci. Dadah dicloxallicin digunakan apabila lain penisilin tidak menunjukkan keberkesanan yang mencukupi dalam memerangi patogen.

Apakah dicloxallicin?

Ubat dicloxacillin sesuai untuk rawatan pelbagai jenis penyakit berjangkit disebabkan oleh bakteria. Dadah dicloxacillin sesuai untuk terapi dari pelbagai penyakit berjangkit. Dalam kebanyakan kes, ia digunakan untuk jangkitan yang disebabkan oleh patogen daripada staphylococcus kategori. Ubat dicloxacillin sangat berkesan melawan kuman yang telah mengembangkan daya tahan terhadap bahan lain dari penisilin kumpulan. Ini berlaku, misalnya, pada jangkitan pada puting, sumsum tulang, paru-paru, dan telinga, hidung, dan tekak.

Tindakan farmakologi

Dadah dicloxacillin mempunyai ciri mekanisme tindakan dari semua jenis penisilin. Ini kerana bahan tersebut menghentikan enzim khas yang disebut transpeptidase, yang terdapat di bakteria. Enzim ini sangat diperlukan untuk patogen untuk membina dinding sel mereka. Oleh itu, ia memainkan peranan penting dalam pembentukan dan percambahan sel bakteria. Penyumbatan enzim mengakibatkan pembentukan titik lemah penting di dinding sel, yang menyebabkan dinding sel bakteria merobek semasa proses pertumbuhan dan pendaraban kuman. Akibatnya, sel tidak lagi berdaya maju dan bakteria mati. Atas sebab ini, ubat dicloxacillin mempunyai kesan bakteria. Pada prinsipnya, ubat dicloxacillin tergolong dalam subkategori yang disebut penisilin tahan tahan penisilin. Penicillinase adalah enzim khas yang dimiliki bakteria. Ini membolehkan mereka mengganggu struktur asas penisilin. Bahan aktif dicloxacillin, bagaimanapun, tidak sensitif terhadap serangan oleh enzim dan dengan itu tetap tidak terjejas dalam kesannya. Atas sebab ini, bahan dicloxacillin juga berkesan terhadap beberapa bakteria staphylococcal yang sudah tahan terhadap jenis penisilin lain. Sebagai sebahagian daripada penghambatan transpeptidase enzim bakteria, pembentukan dinding sel yang baru tidak lagi berjalan tanpa kesalahan. Titik lemah yang dihasilkan di dinding sel akhirnya membawa hingga kematian kuman.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Ubat dicloxacillin menunjukkan keberkesanan yang baik dalam sejumlah jangkitan. Khususnya, ia digunakan untuk mereka penyakit berjangkit di mana staphylococci adakah pemicu dan penisilin lain tidak lagi menunjukkan kesan yang mencukupi kerana ketahanan. Contohnya, dicloxacillin boleh digunakan untuk jangkitan pada sumsum tulang, buah pinggang, paru-paru dan puting. Ubat ini juga sering berkesan dalam penyakit bakteria usus kecil dan besar, saluran kencing, dan kepala and leher. Selain itu, penggunaan ubat ini tidak digalakkan pada jangkitan yang mempengaruhi telinga, hidung, dan kawasan tekak. Selain itu, ubat ini juga berkesan terhadap abses dan bisul, impetigo, keradangan daripada tisu penghubung, serta jangkitan lain dari kulit. Bahan ini kadang-kadang juga digunakan untuk memerangi jangkitan yang berlaku mengikut prosedur pembedahan. Dalam kebanyakan kes, antibiotik dicloxacillin diberikan secara oral dalam bentuk tablet atau secara intravena. Ointments mengandungi dicloxallicin tersedia untuk rawatan kulit jangkitan.

Risiko dan kesan sampingan

Pelbagai kesan sampingan dan gejala yang tidak diingini mungkin berlaku selama ini terapi dengan dicloxacillin dan berlaku dengan frekuensi yang berbeza-beza. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk masalah pencernaan dan reaksi alergi dan intoleransi terhadap bahan aktif. Kadang-kadang, bertingkat hati enzim, kekeringan mulut, atau sakit mulut mukosa berlaku semasa mengambil bahan aktif. Keradangan daripada lidah juga berlaku dalam beberapa kes. Kesan sampingan yang jarang berlaku, misalnya, sindrom Lyell dan Sindrom Stevens-Johnson.Keradangan daripada buah pinggang, kelainan umum dari darah kira, demam, pembengkakan laring and kejutan anaphylactic juga mungkin. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, bile stasis, buah pinggang disfungsi, atau keradangan hati berkembang akibat pengambilan dicloxacillin. Semasa mengambil dicloxacillin, pelbagai interaksi dengan bahan aktif lain mesti diambil kira. Dalam beberapa kes, misalnya, secara serentak pentadbiran penisilin lain dan metotreksat boleh membawa kepada komplikasi. Dalam kes ini, kesannya saling menguatkan. Sekiranya vaksinasi langsung diberikan pada masa yang sama, kesannya kadang-kadang berkurang. Di samping itu, dalam banyak kes antibiotik dicloxacillin mengurangkan kesan kontraseptif kontraseptif berdasarkan gabungan estrogen dan progestin. Pada prinsipnya, pengambilan bahan aktif dicloxacillin dikontraindikasikan dalam beberapa keadaan perubatan, kerana terdapat komplikasi serius dalam kes ini. Sebagai contoh, terapi dengan dicloxacillin harus dielakkan dalam kes asma, di sana demam and leukemia. Dicloxacillin juga mesti dielakkan sekiranya berlaku alahan terhadap jenis penisilin tertentu atau sefalosporin. Sekiranya rawatan dengan antibiotik berlaku semasa mengandung atau menyusu, kawalan perubatan yang ketat diperlukan. Dalam kes ini, preskripsi bahan mesti ditimbang dengan berhati-hati.