Pewarna Air Inggeris: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

English air pudina (Preslia cervina, Mentha aquatica) adalah sejenis pudina yang boleh ditemui di tebing perairan cetek atau di padang rumput basah. Sekiranya tanaman itu belum menghasilkan bunga, ia menyerupai rosemary pada pandangan pertama.

Kejadian dan penanaman pudina air Inggeris.

Dalam perubatan, bahan aktif Bahasa Inggeris air pudina digunakan sebagai phytotherapeutics. Pudina adalah antara tumbuhan perubatan yang tertua. Kilang ini telah digunakan sejak zaman kuno dan juga disebut dalam Perjanjian Baru. Nama genus botani "Mentha" disebabkan oleh nimfa dengan nama yang sama, yang merupakan perempuan simpanan Pluto dan diubah oleh Proserpina menjadi tanaman ini. Di antara Druid, pudina dianggap sebagai tumbuhan suci, dan di antara orang Celt itu adalah simbol keberuntungan dan kekayaan. Melalui pembiakan dan pembiakan silang, sebilangan besar jenis pudina telah dihasilkan, yang masih digunakan hingga kini rempah atau sebagai ubat. Bergantung pada komposisi bahan aktifnya, ia boleh digunakan dengan cara yang berbeza. Oleh kerana banyak spesies, penerangannya juga sangat sukar dan juga bahasa Inggeris air pudina menerima beberapa kali nama botani yang berbeza. Dalam vernakular, watermint Inggeris juga disebut rusa pudina. Nama ini berasal dari kata Latin cervinus, yang bermaksud "seperti rusa". Tumbuhan perubatan ini berasal dari barat Afrika Utara dan juga Eropah Barat selatan dan tumbuh terutamanya di tempat yang lembap. Ia tergolong dalam keluarga labiates dan merupakan tumbuhan herba. Pudina mencapai ketinggian sekitar 40 sentimeter, daunnya berkembang hingga kira-kira empat sentimeter dan sangat sempit. Batang akar, yang tumbuh di bawah tanah atau di dalam air, nipis dan berkaki panjang. Pudina air Inggeris mempunyai bunga biru-ungu dan kadang-kadang putih dan berbau harum menthol. Pudina mekar antara bulan Jun dan September, dan bunga dijumpai secara langsung di batangnya. Bunganya lima jari kaki dan mempunyai perianth dua kali ganda. Benih kemudian berkembang dari musim ini hingga akhir musim luruh. Air pudina mengandungi menthol, limonena, minyak pati juga tanin, juga merupakan tanaman kolam yang sangat baik dan tumbuh subur di tepi kolam kebun atau di tanah rawa. Ia tumbuh dengan baik di lokasi yang cerah atau separa teduh. Tumbuhan ini merebak melalui pucuk, tetapi tidak berkembang biak, jadi mustahil ia dapat mengambil alih kawasan pantai. Di dalam periuk, air pudina hanya tahan lasak, jadi disarankan untuk menenggelamkannya ke dalam tanah.

Kesan dan aplikasi

Pudina air Inggeris digunakan untuk merawat kembung perut, loya, perut kejang atau loya, tetapi rawatan tidak boleh dilakukan untuk jangka masa yang panjang, kerana beberapa ramuannya boleh menyebabkan hati kerosakan. Dalam perubatan, bahan aktif watermint Inggeris digunakan sebagai fitoterapeutik. Ia juga digunakan untuk mabuk laut, keletihan dan insomnia. Minyak pewarna Inggeris sering digunakan secara luaran, tetapi tidak boleh digunakan pada hidung dan mulut kanak-kanak kecil, kerana boleh menyebabkan pernafasan berhenti. Kerana kekurangan kajian, watermint Inggeris tidak boleh digunakan selama ini mengandung atau menyusu, sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap sebarang bahan aktif dan juga sekiranya berlaku hati penyakit. Selain itu, minyak pudina air Inggeris sesuai untuk: berdebar-debar, pening, ketegangan di leher, kejutan dan melancong loya.

Kepentingan, rawatan dan pencegahan kesihatan.

Selain itu, bahan aktif pudina juga sangat diperlukan kosmetik, di mana mereka membersihkan dan menyahtoksin kulit. Daun pudina segar selalu boleh dipetik. Sekiranya anda ingin mengeringkan tanaman, tuai batangnya dengan daun sebelum mereka mula mekar dan dalam cuaca cerah. Mereka dikeringkan pada suhu maksimum 35 darjah, selepas itu daun dilucutkan dan disimpan di dalam bekas tertutup. Walau bagaimanapun, mereka yang mengumpulkan pudina sendiri tidak boleh mengelirukannya dengan pudina polemik beracun. Untuk membuat teh, ambil dua sudu teh daun pudina kering dan tuangkan 250ml air panas ke atasnya. Kemudian curam selama lima minit dan tapis. Teh ini melegakan keluhan gastrousus dan loya, tetapi juga digunakan untuk sakit kepala, demam dan kelemahan. Minyak pudina dicampurkan dengan baik dengan beberapa tetes cuka dan digunakan sebagai berkumur untuk nafas berbau atau juga sebagai bahan tambahan mandi untuk menyegarkan badan. Untuk sakit sendi, minyak pudina juga boleh digunakan sebagai liniment. Walau bagaimanapun, kilang itu juga membongkar kesannya gigitan serangga. Untuk tujuan ini, anda boleh membuat pes herba yang akan mati rasa dan mempunyai kesan penyejukan. Untuk tujuan ini, daun pudina air tawar dihancurkan dan disapu pada sengatan, dan lega bermula dengan segera. Minyak pati juga boleh diteteskan ke sapu tangan dan disedut untuk selsema. Selanjutnya, minyak pudina digunakan dalam aromaterapi. Di sini, aroma mempromosikan pemikiran yang jelas dan kepekatan dan oleh itu ia sering digunakan untuk keletihan juga miskin memori. Walau bagaimanapun, minyak pudina tidak boleh digunakan di kawasan yang luas kerana ia menimbulkan rasa kuat sejuk. Selain itu, minyak membuat anda merasa segar dan segar, jadi tidak dianjurkan menggunakannya pada waktu malam.