Latihan melawan lemak perut

Oleh kerana gaya hidup yang berubah, aktiviti yang tidak banyak bergerak, sedikit pergerakan dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja, berat badan berlebihan dan lemak perut dalam masyarakat telah meningkat dengan pesat. Tekanan juga meningkat secara umum, menjadikannya lebih sukar untuk bersukan setelah seharian bekerja. Terutama semasa sukan, endorfin dilepaskan, yang memberikan perasaan yang baik selepas bersukan dan dapat mencegah kemurungan dalam jangka masa yang panjang. Di samping itu, penting untuk merangsang pengambilan kalori semasa bersukan, terutamanya ketika melakukan aktiviti tidak aktif, kerana makanan kecil yang dimakan pada siang hari secara semula jadi akan mula terkumpul dalam lemak perut lebih cepat jika anda tidak bergerak sama sekali.

Lemak perut pada wanita

Secara amnya, perbezaan dapat dilakukan antara lelaki dan wanita dalam pembahagian lemak dan lemak perut. Pada lelaki, lemak terutama melekat di bahagian depan perut ("perut bir") pada wanita, lemak diedarkan di sekitar pinggul dan lateral di perut ("tali pinggang kehidupan"). Sebab mengapa pengedaran lemak berbeza pada lelaki dan wanita adalah kerana hormon.

Pada wanita, terutamanya estrogen yang menyebabkan lemak perut luaran membengkak. Terutama pada kanak-kanak perempuan yang memasuki akil baligh, lekuk-lekuk khas wanita dapat dilihat dengan cepat. Wanita yang mempunyai tahap estrogen tinggi dan rendah progesteron tahap perbandingan cenderung untuk mengumpul lemak. Lemak perut luar atau tisu lemak subkutan lebih kerap terkena kerana bahagian dalam perut dibiarkan mengandung supaya anak dapat dewasa. Artikel "Peningkatan berat badan di mengandung"Mungkin menarik minat anda.

Mengurangkan lilitan perut

Untuk mengurangkan lilitan perut, lemak perut dan daging di pinggul, perubahan dalam diet sebaiknya lebih banyak latihan, seperti yang disebutkan di atas. Penting untuk tidak meneruskannya a diet, kerana ini menjadikan tubuh terlalu banyak zat yang sebenarnya diperlukan untuk tetap sihat. Di samping itu, sering terdapat kesan yo-yo.

Sebaiknya ubah anda diet. Kurangkan lemak dan gula-gula dan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dan minum banyak air. Semasa bersukan, penting untuk membina otot. Ini adalah satu-satunya cara untuk meningkatkan penggunaan tenaga. Otot yang terlatih membakar lebih banyak kalori.