Latihan di nifas: dari kapan / hingga kapan | Latihan dan tempoh gimnastik pemulihan

Latihan di nifas: dari bila / sampai bila

Sebelum memulakan terapi adalah penting untuk mengetahui bahawa kerana kelahiran, perasaan untuk lantai pelvik masih sangat teruk pada awalnya, tetapi ia bertambah baik dari hari ke hari. Hari ke-1 hari ke-2 selepas kelahiran: Hari ke-2 -3: Hari ke-3-ke-4: hari ke-4-ke-5:

 • Pada hari pertama lantai pelvik dirasakan. Ini mungkin sedikit lebih sukar, kerana perasaan belum kembali sepenuhnya kerana anestesia.

  Pesakit berbaring di punggungnya, membetulkan kakinya dan secara sedar menyedut perut. The diafragma bergerak ke bawah dengan pesakit dan semasa menghembus nafas ia bergerak ke atas lagi. Semasa bernafas, yang diafragma bersentuhan langsung dengan lantai pelvik, kedua-duanya bergerak ke arah yang sama.

 • Untuk melihat lantai panggul dengan lebih baik, pesakit memiringkan pelvis ke belakang semasa menghembus nafas, iaitu menekan punggung mereka dengan rata di atas lantai.

  Kemudian lepaskan ketegangan lagi dengan yang berikutnya penyedutan.Sebab lama mengandung dan mungkin sedikit latihan dalam tempoh ini, menggabungkan pergerakan adalah cabaran koordinasi pada awalnya, tetapi dengan cepat menjadi lebih mudah.

 • Untuk meningkatkan ketegangan lantai panggul, pesakit harus membayangkan bahawa dia menarik bunga ke dalam. Sekiranya pesakit dapat melakukan semua langkah dengan baik, tujuannya adalah untuk menggabungkan semua latihan untuk mencapai ketegangan lantai panggul yang terbaik dan dengan demikian merangsang regresi.
 • Pada hari ke-2 rawatan, latihan diulang sekali lagi dan diperiksa sama ada pesakit dapat meningkatkan ketegangan dengan baik. Untuk meningkatkan tahap latihan hari sebelumnya, pesakit menyilangkan tangannya dan membiarkannya pada sudut 90 °, seolah-olah mereka diletakkan di atas meja.

  Semasa menghembus nafas, selain kecondongan pelvis dan ketegangan lantai panggul, tekanan meningkat di lengan seolah-olah anda menekan dinding khayalan. Peningkatan tekanan ini menyokong aktiviti otot perut ke tahap yang lebih besar.

 • Setelah kedua-dua latihan pada hari-hari sebelumnya diulang, latihan di posisi lateral kini dimulakan. Lutut sedikit bengkok.

  Pesakit menghirup jauh ke dalam perut dan semasa menghembus nafas pelvis condong dan lantai pelvis tegang.

 • Sebagai kenaikan dari hari sebelumnya, penumbuk lengan atas diletakkan di hadapan badan. Pernafasan berlaku seperti di atas dan semasa tekanan nafas juga ditumpuk melalui penumbuk ke penyokong. Ini meningkatkan aktiviti otot perut.