Latihan | Fisioterapi dengan Triad Tidak Puas

latihan

Latihan berikut bertujuan untuk fasa menanggung berat badan penuh. Sebelum ini, latihan mobilisasi dan latihan kiprah dapat dilakukan, misalnya. 1 Lunge Posisi permulaan: Terjun di permukaan, bermula dengan sihat kaki di hadapan.

Pelaksanaan: Lutut belakang turun ke lantai, tetapi tidak menyentuhnya. Lutut depan dibengkokkan hingga 90 ° (jangan tolak lutut depan di depan hujung kaki!) Pegang kedudukan selama beberapa saat, kemudian regangkan kaki lagi.

15 pengulangan di satu sisi, kemudian ubah sisi Menambah: Contohnya letakkan tikar lembut / Airex- mat di bawah kaki depan, jika perlu letakkan bar di bahu 2. Brindging Kedudukan permulaan: terlentang, kaki tegak dan lutut dibengkokkan sekitar 90 °, lengan berada di sebelah badan Pelaksanaan: punggung diangkat sejauh ini sehingga badan berada dari paras kepala berlutut Pegang kedudukan selama beberapa saat, kira-kira 15 pengulangan dalam 3 set Peningkatan: untuk penculik, bungkus jalur elastik di sekitar paha dan tekan ke luar, untuk penambah, jepit bola di antara lutut dan tekan bersama 3. Skala berdiri / berdiri satu kaki Pelaksanaan: Pegangan satu kaki dengan sendi lutut sedikit bengkok di kaki berdiri Latihan pertama di permukaan yang stabil, kemudian misalnya di atas tikar getah / Tikar Airex:

  • Fisioterapi selepas pecah ligamen cruciate

Pembedahan untuk Triad Tidak Puas

Oleh kerana ketidakstabilan sendi yang disebabkan oleh kecederaan, rawatan pembedahan sering kali disarankan dalam kes Triad Tidak Puas. Di samping itu, kecederaan ini sering berlaku pada atlet di mana sendi lutut harus menahan tuntutan yang lebih besar di masa depan Operasi invasif minimum (arthroscopic) menggunakan "teknik lubang kunci" di bawah anestesia am dan melibatkan penginapan pesakit dalam kira-kira 2-3 hari.

Secara klasik, tendon salah satu bahagian belakang paha otot (M. semitendinosusatau tendon lutut (patellar tendon) digunakan untuk menggantikan anterior ligamen cruciate. Untuk penyingkiran tendon, pemotongan beberapa cm diperlukan. Bahagian-bahagian yang musnah meniskus dalaman dikeluarkan, ligamen dalaman biasanya tidak perlu diganti. Selepas operasi, pesakit dilengkapi dengan ortosis khas yang membolehkan lenturan sendi lutut maksimum 90 ° dan dibenarkan berlatih berjalan kaki tongkat bersama-sama dengan ahli terapi selama 1-2 hari selepas operasi. Bahagian-bahagian yang musnah meniskus dalaman dikeluarkan, ligamen dalaman biasanya tidak perlu diganti. Selepas operasi, pesakit dilengkapi dengan ortosis khas yang memungkinkan sendi lutut dibengkokkan hingga maksimum 90 ° dan dibenarkan berlatih berjalan kaki tongkat dengan ahli terapi 1-2 hari selepas operasi.