Fibroblas: Struktur, Fungsi & Penyakit

Fibroblas adalah sel anabolik. Mereka menghasilkan semua serat dan komponen molekul tisu penghubung, memberikan strukturnya dan kekuatan.

Apa itu fibroblas?

Fibroblas adalah tisu penghubung sel dalam erti kata yang ketat. Mereka bergerak dan boleh dibahagikan dan menghasilkan semua komponen penting zat antar sel. Ini adalah struktur asas dalam tisu di mana sel digabungkan. Ini menentukan sifat tisu. Komponennya adalah matriks amorf yang disebut (tidak berbentuk, cecair seperti gel) dan serat. Sekiranya kapasiti sintesis fibroblas rendah, ia menjadi tidak aktif dan tidak bergerak. Dalam keadaan ini mereka dipanggil fibrosit. Walau bagaimanapun, peralihan dari satu bentuk ke bentuk yang lain adalah lancar, sehingga penentuan tepat tidak mungkin dilakukan. Dalam kesusasteraan, istilah tersebut kadang-kadang digunakan secara sinonim. Pendapat ini juga disokong oleh kenyataan bahawa pembalikan dari keadaan tidak aktif ke keadaan aktif adalah mungkin pada bila-bila masa. Bentuk khas adalah myofibroblas, yang merupakan campuran sel dari tisu penghubung dan juga otot halus. Mereka mempunyai keupayaan untuk menguncup seperti serat otot. Pengecutan dihantar ke struktur tetangga melalui gentian tisu penghubung elastik di sekitarnya. Proses ini memainkan peranan penting dalam penyembuhan luka, Sebagai contoh.

Anatomi dan struktur

Fibroblas aktif mempunyai aktiviti sintesis yang tinggi. Mereka mempunyai nukleus bulat ke bujur dengan nukleolus yang berbeza dan mengandungi banyak organel sel yang bertanggungjawab untuk pembentukan komponen matriks. Radas Golgi sangat besar, terdapat retikulum endoplasma kasar yang banyak, dan banyak vesikel dan mitokondria. Dalam keadaan ini, sel mempunyai banyak unjuran berbentuk tidak teratur di mana hubungan antara satu sama lain berlaku. Fibroblas aktif jarang membentuk persatuan sel, biasanya ia tersebar di zat tanah. Dalam keadaan tidak aktif, bentuk sel dan nukleus dan komposisi di dalam sel berubah. Bentuknya secara keseluruhan dan inti lebih menyerupai gelendong. Organel sel aktif sintesis lebih lemah dikembangkan. Semua ciri di atas mengakibatkan fibrosit lebih kecil daripada bentuk aktif. Dalam keadaan tidak aktif, susunan dalam kelompok sel lebih kerap diperhatikan. Myofibroblasts berbentuk gelendong dan unjuran panjang. Mereka mengandungi kompleks aktin-myosin yang mampu pengecutan. Bentuknya menyerupai sel otot licin.

Fungsi dan tugas

Fibroblas aktif menghasilkan semua komponen matriks, iaitu gentian, Glucosamine glycans, dan proteoglycans. Semua unsur ini menentukan sifat tisu penghubung di tendon, ligamen, rawan, kapsul, fasia, dan tisu subkutan. Prekursor bagi kolagen, procollagen, dihasilkan dalam retikulum endoplasma kasar. Ia diangkut ke membran sel melalui sistem membran radas Golgi dan dilepaskan ke luar. Kolagen terdiri daripada gentian yang sangat tahan yang sejajar dengan arah daya tarikan dan memberikan kestabilan tegangan matriks. Sekiranya kerosakan tisu, pengeluaran kolagen sangat dirangsang untuk membentuk jaringan serat pada tahap awal, yang kemudian diletakkan di atas cacat perlindungan. Ini adalah langkah yang sangat penting penyembuhan luka. Serat elastik mengandungi banyak elastin dan diperlukan di mana regangan tekanan kerap berlaku, misalnya di aorta dan paru-paru. Serat retikular membentuk jaringan yang longgar dan digunakan untuk membenamkan sel atau organ seperti limpa. Glukosamin glycans disusun secara linear pelbagai gula, sementara proteoglikan besar molekul terdiri daripada gula residu dan komponen protein kecil. Kedua-dua kumpulan mempunyai kemampuan mengikat yang sangat tinggi air, yang menentukan jumlah dan keketatan matriks. Sebagai tambahan kepada fungsi pemulihannya, fibroblas juga menyediakan degradasi tisu penghubung yang rosak atau mati. Mereka menghasilkan kolagenase, enzim degradatif yang disimpan dalam vesikel. Apabila diperlukan, ia dirembeskan dan disediakan untuk proses pemecahan. Myofibroblas memainkan peranan penting dalam fasa awal penyembuhan luka. Mereka mempunyai kompleks aktin-myosin yang membolehkan mereka berkontrak. Dengan proses ini, mereka mengetatkan dan menstabilkan tisu yang baru terbentuk setelah cedera dan menarik bahagian tepi luka.

Penyakit

Aktiviti fibroblast berkurang dengan usia, mengubah bentuk dan sifat tisu penghubung. Ia menjadi lebih lembap, dan fungsi sokongan dan kestabilannya berkurang. Perkara yang sama berlaku untuk kelemahan tisu penghubung. Ini adalah perlembagaan, terdapat kelemahan aktiviti fibroblas kongenital. Mereka tidak menghasilkan bahan yang mencukupi untuk matriks dan akibatnya ia kurang tegas dan tegang daripada orang lain. Proses ini dapat disokong oleh keadaan luaran, terutama dengan adanya berat badan berlebihan. Akibatnya dapat dilihat pada kulit (kulit jeruk kulitdan urat (urat varikos), tetapi mempengaruhi keseluruhan tisu penghubung. Disfungsi juga boleh berlaku di organ dalaman atau ligamen dari sendi. Penyakit khas di mana peningkatan aktiviti fibroblas berlaku adalah fibrosis. Biasanya dipicu oleh racun yang tertelan dalam jangka masa yang panjang, seperti debu arang batu, tepung atau asbestos. Peningkatan pengeluaran kolagen membawa kepada penurunan keupayaan tisu penghubung untuk mengembang. Bergantung pada organ mana yang terjejas, kemampuannya berfungsi sangat terganggu. Dalam kes organ-organ penting, kematian mungkin terjadi. Laman manifestasi khas adalah paru-paru. Kumpulan penyakit lain yang ketara di mana terdapat peningkatan aktiviti fibroblas adalah kolagenosis. Ini adalah penyakit autoimun yang tergolong dalam kumpulan reumatik radang. The sistem imun bentuk antibodi terhadap tisu penghubung badan sendiri, yang membawa kepada proses keradangan. Dalam perjalanan penyakit ini, tisu penghubung menguat, yang boleh membawa untuk pengapuran. The sendi (reumatoid artritis), kulit atau tisu penghubung organ dalaman (scleroderma) sering terjejas. Reaksi mempengaruhi bukan sahaja fibroblas, tetapi juga sel-sel yang menjadi aktif semasa tindak balas keradangan.

Penyakit tisu penghubung yang biasa dan biasa.

  • Tanda regangkan
  • Skleroderma sistemik progresif
  • Tanda regangkan
  • Selulit (kulit kulit oren)