Fibrosit: Struktur, Fungsi & Penyakit

Fibrosit adalah sebahagian daripada tisu penghubung. Mereka biasanya dalam keadaan rehat dan mempunyai unjuran tidak teratur yang bergabung dengan unjuran fibrosit lain untuk memberi tisu penghubung tiga dimensi kekuatan. Apabila diperlukan, seperti setelah kecederaan mekanikal, fibrosit dapat "terbangun" dari dorman mereka dan kembali ke fibroblas dengan membahagi untuk mensintesis komponen matriks ekstraselular di ruang antar sel.

Apa itu fibrosit?

Fibrosit adalah sel bukan bergerak dari tisu penghubung dan dengan itu sebahagian daripada matriks ekstraselular. Ciri utama mereka adalah unjuran tidak teratur yang dapat berhubung dengan unjuran fibrosit lain dalam bentuk yang disebut persimpangan ketat dan celah, yang memberikan tisu penghubung tiga dimensi kekuatan struktur. Persimpangan ketat dicirikan oleh jalur membran yang sempit protein yang saling mengelilingi sel, mewujudkan hubungan yang sangat rapat antara membran sel bersebelahan yang juga bertindak sebagai penghalang penyebaran. Sebaliknya, dalam persimpangan jurang, tidak ada hubungan membran langsung antara dua sel. Membran disimpan pada jarak sekitar 2 hingga 4 nanometer, tetapi mereka saling bersambung dengan sambungan yang terbuat dari protein, yang juga memungkinkan pertukaran bahan, termasuk bahan utusan. Tidak seperti fibroblas dari mana ia berasal, fibrosit secara biologi hampir tidak aktif. Ini bermaksud bahawa mereka tidak dapat mensintesis serat elastik atau komponen lain dari tisu penghubung. Sekiranya berlaku kecederaan yang memerlukan mekanisme pembaikan tubuh sendiri, fibrosit dapat "dihidupkan kembali", yang masing-masing membelah dan menimbulkan dua fibroblas. Fibroblas mampu menghasilkan komponen tisu parut yang diperlukan.

Anatomi dan struktur

Fibrosit tidak bergerak, atau tidak bergerak, sel tisu penghubung dengan nukleus bujur yang memanjang dan unjuran sitoplasma yang tidak teratur. Mereka mencapai ukuran sekitar 50 µm. Sel timbul dari fibroblas, yang merupakan komponen utama tisu penghubung dan, tidak seperti fibrosit, menunjukkan aktiviti biologi. Mereka secara berterusan menghasilkan dan mensintesis komponen matriks ekstraselular, terutamanya gentian elastik. Inti fibrosit mengandungi padat kromatin, iaitu padat kromosom. Sebilangan besar mitokondria, loji kuasa sel, digabungkan dalam sitoplasma. Sebagai tambahan, sitoplasma mengandungi jumlah retikulum endoplasma kasar dan banyak struktur Golgi di atas purata. Retikulum endoplasma kasar terdiri daripada rangkaian membran, tiub dan rongga yang berubah secara dinamik yang penting untuk banyak proses metabolik, termasuk yang berkaitan dengan sintesis protein. Alat Golgi sel adalah organel yang tertutup membran yang berperanan terutamanya dalam pembentukan rembesan.

Fungsi dan Tugas

Salah satu tugas fibrosit yang paling penting adalah menyediakan struktur tertentu kekuatan tisu penghubung melalui saling hubungan dalam rangkaian tiga dimensi. Di samping itu, peranan mereka adalah untuk mensintesis pendahulu kolagen, serta glycosaminoglycans dan proteoglycans. Glikosaminoglikan adalah komponen penting dalam matriks ekstraselular. Mereka terdiri daripada pengulangan linear unit polisakarida dan berfungsi untuk disimpan air dalam tisu dan sebagai pelincir biologi. Proteoglikan besar molekul terdiri daripada 40 hingga 60 glikosaminoglikan dan sebilangan kecil protein dilampirkan melalui oksigen- ikatan glikosid. Proteoglikan mempunyai tinggi air-kebolehan mengikat dan juga membentuk bahan asas dari tendon, rawan dan permukaan gelongsor di sendi. Mereka juga membentuk bahan utama pelincir di sendi dan juga merupakan komponen penting dalam matriks ekstraselular. Di samping itu, mereka melakukan sejenis fungsi cadangan. Sekiranya berlaku kecederaan yang memerlukan pengaktifan sistem pembaikan badan, fibrosit dapat diaktifkan kembali dengan membelah sehingga menimbulkan dua fibroblas masing-masing, yang dapat mencakup seluruh aktiviti fibroblas. Dalam penyembuhan luka, fibroblas yang diubah menjadi fibroblas dan fibroblas "normal" muncul terutamanya dalam fasa granulasi dan pembezaan. Tugas fibroblas adalah menyediakan luka dengan tisu pengganti sementara semasa fasa granulasi dan membekalkannya dengan blok bangunan matriks ekstraselular . Pada fasa pembezaan berikutnya, adalah tanggungjawab fibrosit dan fibroblas untuk mengatasi luka dengan cara kolagen serat dan untuk mensintesis tisu parut yang sesuai. Proses ini dibantu oleh makrofag, yang memecah tisu nekrotik dan darah bekuan dan sediakan asid amino dan bahan asas lain yang dibebaskan untuk pembentukan tisu baru.

Penyakit

Penyakit dan gangguan yang berkaitan dengan fibrosit boleh disebabkan oleh kekurangan mikronutrien tertentu, oleh penyakit yang mendasari, atau oleh satu atau lebih kecacatan genetik. Contohnya, penyakit kudis, beriberi, dan pellagra adalah penyakit biasa yang disebabkan oleh kekurangan keperluan tertentu vitamin. Fibrosit dan fibroblas terganggu oleh kekurangan dalam kerja sintesis mereka untuk menghasilkan komponen tisu penghubung seperti kolagen dan lain-lain, sehingga tisu penghubung kehilangan kekuatan dan pendarahan, kehilangan gigi dan kerosakan lain boleh berlaku. Walau bagaimanapun, pecahan kolagen juga boleh disebabkan oleh ketidakberat badan, imobilisasi, dan sebagai kesan sampingan yang tidak diingini dari rawatan berpanjangan dengan kortison. Gambaran klinikal yang berlawanan wujud dengan fibrosis atau sklerosis. Fibrosis biasanya ditunjukkan oleh peningkatan pengeluaran tisu penghubung interstisial oleh fibrosit dan fibroblas, yang mengakibatkan kehilangan fungsi organ-organ yang terkena secara beransur-ansur. Fibrosis boleh disebabkan oleh mekanikal berulang tekanan atau oleh faktor endogen seperti gangguan peredaran darah atau kronik keradangan. Contoh terkenal kehilangan fungsi organ akibat fibrosis termasuk fibrosis pulmonari and hati sirosis. Sklerosis juga disebabkan oleh peningkatan pengeluaran kolagen yang menyebabkan pengerasan pada tisu yang terjejas seperti di arteriosclerosis. Juga dikaitkan dengan peningkatan aktiviti fibrosit dan fibroblas secara patologi adalah tumor jinak tisu penghubung, fibromas dan lipoma, dan tumor malignan seperti fibrosarcomas atau liposarcomas.