Lawatan pemeriksaan trimester pertama | Trimester pertama

Lawatan pemeriksaan trimester pertama

Terdapat pelbagai peperiksaan di trimester pertama, yang digunakan terutamanya untuk mengesan kecacatan pada anak yang sedang membesar. The ujian pranatal, khas darah ujian dan pengukuran ketelusan nuchal sangat terkenal. Pemeriksaan di trimester pertama of mengandung digunakan terutamanya untuk memantau perkembangan anak.

Di samping itu, jika dikehendaki, pelbagai pemeriksaan untuk mengesan penyakit keturunan (terutamanya yang disebut anomali kromosom), misalnya sindrom Down, dapat dilakukan dengan ujian pranatal. Pemeriksaan pada trimester 1 tahun mengandung boleh dijalankan antara minggu ke-12 hingga ke-14 kehamilan. Sebagai peraturan, penyaringan pada trimester 1 pada mengandung boleh digunakan untuk memeriksa pelbagai darah nilai berkenaan dengan kemungkinan kelainan kromosom.

Terutama protein khusus kehamilan, protein plasma berkaitan kehamilan (pendek: PAPP-A) dan subunit beta percuma HCG memainkan peranan penting dalam proses ini. Walaupun PAPP-A biasanya dikurangkan dengan ketara di Sindrom Down, ibu kepada anak-anak yang terjejas menunjukkan peningkatan secara percuma beta-HCG. Sebagai tambahan kepada yang spesifik darah ujian, apa yang disebut pengukuran lipatan nuchal (pengukuran tembus nuchal) juga dapat dilakukan semasa pemeriksaan pada trimester pertama kehamilan.

Istilah "tembus nuchal" merujuk pada kawasan yang sedikit lebih gelap, sepadan dengan bendalir, di leher kawasan kanak-kanak. Secara umum dapat diandaikan bahawa lipatan nuchal adalah sesuatu yang benar-benar normal dan dapat dikesan pada kebanyakan anak pada trimester pertama kehamilan. Walau bagaimanapun, penutupan nuchal yang tinggi sangat beriringan dengan peningkatan risiko kehadiran kelainan kromosom, seperti sindrom Down (trisomi 1).

Walaupun begitu, perlu diperhatikan dalam pemeriksaan trimester pertama kehamilan bahawa pada kebanyakan kanak-kanak dengan lipatan nuchal yang membesar masih belum ada kelainan kromosom. Atas sebab ini, pengukuran lipatan nuchal sebagai pemeriksaan pada trimester pertama kehamilan dianggap cukup kontroversial. Ini hanya boleh menjadi petunjuk pertama mengenai gangguan perkembangan pada anak dan mempunyai kesan yang lebih tidak menyenangkan daripada membantu ibu hamil.

Ringkasan

Kehamilan manusia dibahagikan secara perubatan kepada tiga bahagian yang hampir sama. Pembahagian kehamilan menjadi trimester pertama, kedua dan ketiga berfungsi terutamanya untuk memisahkan pelbagai peringkat perkembangan anak yang belum lahir. Trimester pertama kehamilan bermula sebelum persenyawaan sebenar telur, dengan hari pertama haid terakhir.

Berdasarkan tarikh kunci ini, kemungkinan tarikh lahir sudah dapat dikira kira-kira pada awal kehamilan. Ibu mengandung mungkin mengalami simptom yang teruk, terutamanya pada trimester pertama kehamilan. Sebab utama untuk ini adalah peningkatan hormon kehamilan yang cepat beta-hCG.

Gejala khas bahagian kehamilan ini termasuk keletihan yang ketara, loya, kerap muntah, sakit kepala dan perubahan emosi. Bertentangan dengan kepercayaan umum, awal kehamilan tidak hanya dikaitkan dengan teruk loya dan muntah pada waktu pagi. Wanita yang terjejas biasanya mengalami gejala yang lebih kurang sepanjang hari.

Sebilangan besar gejala khas bahagian pertama kehamilan bernasib baik hilang sepenuhnya pada akhir trimester pertama. Perkembangan janin pada trimester pertama kehamilan merangkumi banyak langkah. Pada minggu-minggu pertama sebelum permulaan kehamilan yang sebenar, sel telur mula matang.

Kira-kira antara hari ke-12 dan ke-14 kitaran haid, ovulasi berlaku. Mulai saat ini, telur dapat disenyawakan selama lebih kurang 12 jam. Setelah persenyawaan berjaya, kitaran pembahagian pertama sudah bermula di tiub fallopio.

Beberapa hari kemudian, telur tersebut dapat menanam telur yang disenyawakan uterus. Pada trimester pertama kehamilan, hampir semua sistem organ kanak-kanak diciptakan. Atas sebab ini, sangat penting bahawa ibu mengandung mempunyai keseimbangan dan sihat diet.

Perhatian khusus harus diberikan kepada bekalan yang mencukupi asid folik dan vitamin semasa trimester pertama kehamilan. Trimester kehamilan pertama berakhir dengan permulaan minggu ke-1 kehamilan. Pada masa ini risiko keguguran menurun kepada nilai kira-kira 1-2 peratus.