Langkah-langkah selanjutnya dalam fisioterapi | Latihan untuk ligamen koyak di siku

Langkah-langkah selanjutnya dalam fisioterapi

Sekiranya pesakit datang ke latihan fisioterapeutik dengan diagnosis a ligamen koyak pada siku, langkah pertama adalah untuk menentukan dalam perundingan individu sama ada terdapat kecederaan lain atau penyakit sebelumnya dan sama ada prosedur pembedahan atau rawatan konservatif semata-mata telah dipilih. Setelah itu, ahli terapi akan merancang rancangan rawatan yang disesuaikan dengan pesakit, di mana pelbagai langkah fisioterapi dapat diterapkan: Aplikasi panas dan sejuk untuk merehatkan otot, mempromosikan darah peredaran dan mengurangkan kesakitan dan sebarang pembengkakan. Terapi manual digunakan terutamanya selepas operasi, tetapi juga pada fasa akut setelah kecederaan. Ahli terapi secara pasif menggerakkan sendi dan mengurut otot yang sempit dengan teknik cengkaman khas.

Fisioterapi dengan atau tanpa peralatan. Tujuannya adalah untuk memulihkan kekuatan yang hilang dari sendi siku serta kestabilan dan mobiliti. Kinesiotape.

Dengan melampirkan a kinesiotape sendi siku disokong dalam fungsinya. Pada masa yang sama, yang lemah lembut urut oleh pita mengaktifkan proses metabolik yang penting.

  • Aplikasi panas dan sejuk untuk merehatkan otot, mempromosikan darah peredaran dan mengurangkan kesakitan dan kemungkinan pembengkakan.
  • Terapi manual digunakan terutamanya selepas operasi tetapi juga pada fasa akut setelah kecederaan.

    Ahli terapi secara pasif menggerakkan sendi dan mengurut otot yang sempit dengan teknik cengkaman khas.

  • Fisioterapi dengan atau tanpa peralatan. Tujuannya adalah untuk memulihkan kekuatan yang hilang dari sendi siku serta kestabilan dan mobiliti.
  • Kinesiotape. Sendi siku disokong fungsinya dengan melampirkan pita kinesiot. Pada masa yang sama, urutan lembut menggunakan pita merangsang proses metabolik yang penting

Tempoh penyakit ini

Tempoh a ligamen koyak pada sendi siku bergantung kepada pelbagai faktor. Pertama, proses penyembuhan dapat ditangguhkan jika tisu lain atau tulang rosak selain kecederaan ligamen. Keadaan yang sedia ada dan usia pesakit juga memberi kesan pada masa penyembuhan.

Faktor penting lain dalam prognosis kemungkinan penyembuhan adalah pilihan kaedah terapi. Walaupun dalam kebanyakan kes prosedur konservatif dicuba, ini dapat, dalam keadaan tertentu, memperpanjang tempoh penyembuhan, kerana sendi harus terlebih dahulu terhindar sebelum terapi aktif dapat dimulakan. A ligamen koyak pada siku yang berjalan tanpa komplikasi biasanya sembuh dalam 6-12 minggu. Sekiranya terdapat kecederaan lain atau jika pembedahan perlu dilakukan, masa penyembuhan dapat diperpanjang hingga bulan dalam keadaan terburuk.