Menggenggam: Fungsi, Tugas & Penyakit

Menggenggam adalah corak pergerakan automatik yang dirancang dalam korteks motor otak. Dari sana, rancangan pergerakan untuk mencapai dihantar ke otot sukarela melalui otaklaluan piramidal. Pergerakan mencapai yang terganggu mungkin menunjukkan penyakit neurodegeneratif.

Apa yang dicapai?

Menggenggam adalah corak pergerakan automatik yang dirancang dalam korteks motor otak. Untuk memahami, seseorang secara aktif menutup tangannya di sekitar sesuatu yang dekat dengan badannya. Dalam proses ini, otak merancang, menyedari, dan mengawal pergerakan tangan yang sengaja dan sukarela yang melibatkan jari. Semua pergerakan mencengkam disebut pergerakan ketepatan dan oleh itu tergolong dalam kemahiran motor halus. Mencengkam dapat dilakukan secara sedar dan tidak sedar. Jenis tidak sedar ada, misalnya, dalam pergerakan refleks. Refleks mencengkam tanpa sedar juga dapat dilihat pada bayi baru lahir. Sudah di rahim, si janin diberikan prasyarat yang diperlukan untuk melakukan pergerakan mencengkam. Namun, tidak sampai kanak-kanak berusia lebih dari satu tahun mereka memahami sesuatu di persekitaran mereka dengan tepat dan tepat pada masanya. Pelbagai struktur anatomi terlibat dalam pergerakan mencengkam. Selain otot lengan dan tangan, yang saraf tunjang dan pelbagai bidang otak terutamanya terlibat dalam mencengkam. Selain korteks motor untuk pergerakan sukarela, sistem persepsi di otak juga berperanan dalam menggerakkan pergerakan. Contohnya, perancangan menggenggam berkaitan dengan persepsi visual dan spasial.

Fungsi dan tugas

Manusia sengaja memahami sesuatu dari beberapa lusin hingga beberapa ratus kali setiap hari. Sudah awal zaman kanak-kanak, automasi pergerakan mencengkam bermula. Menggenggam dimasukkan ke dalam pola tindakan komprehensif yang disimpan di otak dan selanjutnya dapat diambil dengan cara automatik. Contohnya, seseorang mencapai gelas, membawanya ke gelas mulut dan memiringkannya ke atas untuk diminum. Oleh kerana urutan pergerakan ini berlaku beberapa kali sehari, ia automatik oleh otak. Akibatnya, orang tersebut tidak perlu lagi menumpukan perhatian pada pergerakan individu atau secara eksplisit dan sedar melakukan gerakan individu dalam pemikiran. Memandangkan kekerapan orang mencapai sesuatu, automasi ini adalah perlindungan penting terhadap beban berlebihan. Penyusunan corak pergerakan dari pergerakan sederhana dan tunggal berlaku di korteks motor, yang merupakan bahagian dari korteks serebrum. Zon posterior lobus frontal ini membentuk sistem kawalan superimposed untuk saluran piramidal tulang belakang. Medan mata pusat juga memasuki kawasan otak ini, kerana ia berperanan penting dalam merancang gerakan. Oleh itu, urutan pergerakan dirancang dan automatik dalam korteks motor. Di saluran piramidal, rancangan pergerakan korteks motor akhirnya dialihkan melalui sistem peralihan yang kompleks dan dari sini mencapai otot sukarela. Otot ekstensor dan flexor khususnya terlibat dalam pergerakan mencengkam. Pada usia hanya dua bulan, bayi dapat meregangkan tangan untuk mencari sesuatu. Namun, pada tahap ini, mereka belum dapat memahami, kerana peluasan lengan belum dihubungkan dengan pembukaan dan penutupan tangan. Selepas percubaan pertama untuk memahami, corak pemeliharaan disatukan di saraf tunjang. Pola-pola ini berkembang menjadi sistem kawalan motor yang berubah-ubah dan mengatur sendiri, yang sejak itu dipraktikkan lebih jauh dan menjadi lebih selamat. Walaupun bayi berusia enam bulan, dia mencari benda-benda dengan tangan terbuka, tetapi gerakan mencengkam masih berlaku lebih kurang. Sejak itu, tahap pusat lebih tinggi sistem saraf secara berterusan terlibat dalam pergerakan mencengkam. Sejak saat itu, program khusus pemeliharaan berkembang untuk keadaan luaran yang berubah-ubah, yang dalam perjalanan selanjutnya menjadi semakin stabil dan dapat dilaksanakan dengan lebih banyak secara automatik.

Penyakit dan gangguan

Pergerakan ketepatan seperti mencengkam terganggu dalam pelbagai penyakit neurodegeneratif. Salah satu contohnya ialah Penyakit Parkinson. Pergerakan mencengkam dengan tujuan dan sukarela menjadi kurang mungkin dilakukan ketika Parkinson semakin maju. Termasuk perancangan dan kawalan akhir proses mencengkam, motokorteks pesakit yang sihat memerlukan sekitar 800 milisaat untuk mencengkam. Walaupun pada peringkat awal Parkinson, nilai bagi individu yang terjejas jauh lebih tinggi daripada angka-angka ini. Walau bagaimanapun, infark serebrum juga dapat membuat genggaman tidak mungkin. Infark serebral dengan vaskular oklusi di serebrum tengah arteri menyebabkan kebanyakan lesi korteks motor, yang bertanggungjawab untuk merancang dan mewujudkan motor halus. Lesi korteks motor dengan demikian dapat membuat genggaman menjadi sukar, menghalangnya, atau mengganggu corak pergerakan automatik. Oleh itu, lumpuh atau ataksia adalah gejala umum infark serebrum. Dalam beberapa keadaan, mencengkam dapat dilatih semula setelah infark serebrum. Dalam strok contohnya, tisu di sekitar kawasan yang rosak dapat mengambil alih tugas di kawasan yang rosak melalui latihan khusus. Penyakit seperti multiple sclerosis juga boleh menyahaktifkan atau melumpuhkan pergerakan mencapai. Bukan sahaja keradangan di otak, tetapi juga keradangan pada saluran piramidal boleh merosakkan sistem motor di multiple sclerosis. Pergerakan mencengkam yang tidak tepat dan tidak berdaya dapat menjadi tanda awal arus keradangan di kawasan yang berkaitan. Sebagai contoh, jika orang menjauhkan barang dari tangan mereka lebih kerap daripada biasa atau jika benda kerap terlepas ketika mencengkam, ini kadang-kadang ditafsirkan sebagai petunjuk halus untuk kemungkinan diagnosis MS.