Rawatan Rumah untuk Rambut Beruban

Kelabu rambut adalah kehilangan warna rambut semula jadi. Yang semula jadi rambut warna menjadi semakin terang selama ini. Proses semula jadi ini berkembang dengan sangat perlahan, dan penampilan kelabu rambut boleh diedarkan dengan sangat berbeza. Sebilangan individu membawanya di kuil, sementara yang lain menjumpai rambut berukuran pertama mereka yang rata.

Apa ubat rumah yang membantu mengatasi uban?

Inai herba boleh digunakan untuk mewarnai rambut dengan cara yang sangat semula jadi. Perubatan terapi terhadap uban diperlukan hanya jika terdapat kehilangan pigmen, yang tidak berkaitan dengan usia. Sekiranya uban disebabkan oleh a kejutan, sebagai contoh, a terapi trauma boleh berguna untuk memproses yang berpengalaman dan mendapatkan kembali keberanian baru untuk menghadapi kehidupan. Walau bagaimanapun, jika orang yang terkena masih cukup muda, pigmen akan tumbuh semula. Sekiranya kekurangan zat makanan, tekanan atau mungkin nikotin dan ketagihan alkohol telah menyebabkan demineralisasi dan dengan demikian menyebabkan uban, kaya dengan daya hidup pemakanan dan sukan dalam kombinasi dengan tekanan latihan pengurusan akan membantu mengaktifkan pengeluaran pigmen dan menjana semula jiwa dan juga badan. Ramai orang merasa sangat sukar untuk berurusan dengan uban. Mereka ingin mendapatkan semula warna rambut mereka yang lama, walaupun ini pada dasarnya tidak menjadi masalah. Perdagangan ini menawarkan kaedah yang paling biasa seperti pencelupan, penambahan sorotan dan juga renaturasi. Ini secara keseluruhan adalah rawatan kimia pada rambut, yang memerlukan perawatan intensif dan berkala. Sekiranya uban muncul kerana usia meningkat, pada dasarnya ia tidak dapat dirawat, tetapi boleh disembunyikan dengan bantuan kosmetik. Rambut lembut pewarna boleh didapati secara komersial di hampir semua warna. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan pewarna untuk uban, anda juga boleh menggunakan losyen penjagaan warna. Ia mesti digunakan secara berkala, menghasilkan pewarna semula jadi (dengan tindak balas kimia), yang kelihatan sangat mirip dengan warna rambut semula jadi. Walau bagaimanapun, ubat yang paling semula jadi untuk rambut beruban adalah berteman dengannya sebagai tanda kewibawaan dan kebijaksanaan.

Pertolongan cepat

Bantuan cepat untuk rambut beruban boleh didapati dalam penerapan highlight. Terutama wanita berambut perang dengan mahir dapat menyembunyikan uban pertama mereka dengan cara ini. Dengan penekanan pada rambut ini, rambut kelabu secara visual akan pudar dan rambut menjadi semakin cerah. Di sini juga, perdagangan ini menawarkan set pewarna khas untuk menyebarkan sorotan rambut. Sorotan yang sempurna, bagaimanapun, dapat diperkenalkan hampir secara eksklusif oleh pendandan rambut, yang juga dapat membantu dengan nasihat warna profesional. Sebagai alternatif untuk pewarnaan, sama ada dengan warna rambut sayuran (inai) atau kimia, renaturasi rambut menawarkan dirinya. Perwakilan skematik anatomi dan struktur rambut manusia. Klik untuk membesarkan. Dalam proses ini, rambut mendapat persiapan khas, yang setelah setiap proses aplikasi memberikan sedikit warna rambut semula jadi. Dalam proses ini rambut menyerap melanin prekursor (eumelanin) serta bahan aktif lain. Pengubahsuaian mesti diulang beberapa kali sebelum uban hilang sepenuhnya. Namun, hasilnya tidak kekal, jadi penyediaannya mesti digunakan dalam jangka masa panjang. Selain itu, tidak setiap warna asli dapat diubahsuai secara optimum. Terutama dalam hal rambut merah atau berambut pirang, usaha untuk melakukan renaturasi tidak boleh dilakukan, kerana zat tubuh sendiri, yang membawa nada warna ini, tidak dapat dihasilkan secara buatan dan dihidupkan kembali. Hanya nada campuran yang dibuat.

Pemulihan alternatif

Untuk mengelakkan rambut beruban, setiap orang harus membekalkan diri dengan konsisten dan banyak mineral, protein juga vitamin. Biasa tekanan pengurangan serta tidur yang mencukupi adalah kaedah tambahan untuk mengelakkan uban selama mungkin. Selain itu, hanya boleh disyorkan untuk menghadapi rambut kelabu dengan ketenangan. Siapa yang ingin memerangi uban, bagaimanapun, memerlukan banyak kesabaran, kerana hingga hari ini tidak ada kaedah yang tersedia, yang memulihkan uban dalam jangka panjang tanpa masalah. Satu-satunya alternatif adalah dengan mewarnai dan mewarnakan rambut, dengan menggunakan produk yang memberikan penjagaan khas dan intensif untuk rambut yang dicelup. Rambut kelabu mempunyai struktur yang lebih tebal dan sering lebih keras kepala. Dengan rawatan rapi, ia menjadi elastik dan berkilat.