Seberapa berbahaya stenosis tulang belakang? | Latihan manakah untuk stenosis saluran tulang belakang

Seberapa berbahaya stenosis tulang belakang?

Betapa berbahaya terusan tulang belakang stenosis sebenarnya tidak dapat dikatakan secara umum. Ia bergantung pada seberapa parah gejala orang yang terkena, seberapa kuat penyempitannya, apa yang dapat dilihat berdasarkan gambar MRI dan, yang terpenting, apa penyebab penyempitan itu. Sekiranya punca terusan tulang belakang stenosis adalah salah satu yang hanya berkembang kerana perubahan degeneratif, ia dapat dihentikan atau diperbaiki dengan fisioterapi dan latihan diri.

Sekiranya penyebabnya bertambah buruk dengan lebih cepat dan seterusnya akan mengekang terusan tulang belakang, prosedur pembedahan harus dipertimbangkan untuk mengelakkan kegagalan saraf sepenuhnya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, diagnosis tumor mempercepat kemerosotan yang ketara. Sekiranya gejalanya bertambah buruk dan bukannya lebih baik, prosedur pembedahan juga harus dipertimbangkan. Jika tidak, bagaimanapun, stenosis saluran tulang belakang tidak berbahaya. Dalam kes ini, hanya fisioterapi intensif, pembinaan otot dan latihan diri yang harus dilakukan untuk melegakan tekanan pada saluran tulang belakang.

Apa yang boleh saya lakukan, rawatan mana yang betul?

Perkara yang paling penting dalam stenosis saluran tulang belakang adalah untuk membesarkan saluran tulang belakang. Untuk tujuan ini, fisioterapi intensif harus dilakukan. Kerana perubahan degeneratif, saluran tulang belakang menjadi lebih kecil, yang dapat diperbaiki dengan meningkatkan posisi lenturan tulang belakang. Fisioterapi memanfaatkan ini.

Dalam posisi rawan atau dalam posisi rawan terapi (kaki tergantung dari tepi bangku) ahli terapi juga memberi tekanan pada pelvis untuk meningkatkan daya tarikan. Selain itu, pesakit sering digantung di sling table untuk memberikan daya tarikan (menarik diri) di bahagian belakang. Kedudukan melangkah dengan atau tanpa pad panas juga melegakan ketegangan dan melonggarkan otot.

Sekiranya terdapat hipertonus otot belakang atau juga punggung dan kaki otot, ini mesti dilonggarkan. A sekolah postur juga sangat penting. Sejak pesakit dengan stenosis saluran tulang belakang biasanya tergantung di punggung yang berongga, corak tingkah laku harus menunjukkan cara mengelakkannya dalam kehidupan seharian.

Di samping itu, program pengukuhan untuk bahagian belakang dan otot perut harus dijalankan. Sekiranya gejala tidak membaik dan semuanya telah dicuba dalam terapi, ada kemungkinan operasi untuk melebarkan saluran tulang belakang. Rencana Latihan pada punggung yang berongga mungkin masih menarik minat anda.