Hidroterapi: Rawatan, Kesan & Risiko

Istilah hidroterapi merangkumi semua rawatan penyembuhan yang berkaitan dengan air. Kesan penyembuhan didasarkan pada komposisi mineral tertentu dari air atau pada perbezaan suhu semasa permohonan. Sebagai ramuan hidup, air adalah agen penyembuhan yang sangat serba boleh.

Apa itu hidroterapi?

Istilah hidroterapi merangkumi semua rawatan penyembuhan yang berkaitan dengan air. Pada zaman moden ini, Vincenz Prießnitz dan Pastor Sebastian Kneipp dianggap sebagai wakil terkenal hidroterapi. Di seluruh dunia, banyak air terapi aplikasi diketahui, pelaksanaan dan kesannya selalu dipengaruhi oleh budaya masing-masing. Air terapi berfungsi untuk menguatkan pertahanan imun badan yang tidak spesifik dan untuk merangsang peredaran. Sebagai tambahan kepada kedua-dua kesan utama ini, banyak faedah lain yang bermanfaat dan kesihatan-mempromosikan hidroterapi diketahui. Hidroterapi menggunakan air bukan sahaja dalam bentuk cecair, tetapi juga dalam dua keadaan agregat lain, pepejal dan wap. Orang Rom membina landskap mandi yang sangat luas kerana pada masa itu dipercayai bahawa air mempunyai kesan penyembuhan. Bapa hidroterapi yang sebenarnya dianggap sebagai warganegara Rom yang dihormati, Antonius Musa, yang memperlakukan maharaja Augustus yang berkuasa ketika itu dengan sejuk mandi seawal sekitar tahun 25 SM. Bentuk hidroterapi khas ini juga dikenali sebagai balneologi dan masih memainkan peranan penting hari ini dalam penggunaan air untuk tujuan terapi. Kneipp menambah kaedah penyembuhan airnya dengan penambahan ramuan perubatan. Istilah hidroterapi merujuk secara eksklusif kepada penggunaan air luaran. Pengambilan air secara oral, misalnya dalam konteks penyembuhan minuman, tidak disebut sebagai hidroterapi.

Fungsi, kesan dan matlamat

Penggunaan air untuk tujuan terapi sangat berbeza. Dingin air terutamanya mempunyai kesan penyegar dan anti-radang umum dan menggalakkan darah peredaran kepada organ dalaman. Air suam dan panas terutama menggalakkan darah peredaran kepada kulit dan otot rangka dan mempunyai kesan keseimbangan dan relaks. Hidroterapi memberi kesan fizikal dan jiwa dan boleh digabungkan dengan prosedur terapi yang lain, yang dapat meningkatkan lagi kesan terapi. Dengan meningkatkan darah peredaran, limfa aliran dirangsang, dan juga dipercayai bahawa sel-sel badan lebih baik dibekalkan oksigen dan nutrien. Hidroterapi boleh digunakan untuk tujuan kesihatan atau untuk tujuan terapi. Dalam profilaksis, hidroterapi, yang mudah dilakukan sendi, memberi tumpuan kepada pencegahan dan rawatan penyakit sistem muskuloskeletal. Aquatraining menjadi semakin popular sebagai gimnastik air dan boleh digunakan sebagai resep oleh doktor spa atau mandian untuk mencegah perkembangan penyakit sendi degeneratif. Walaupun apa yang disebut sebagai penyembuhan Kneipp hanyalah sebahagian dari tawaran kesihatan, undang-undang kesihatan dana insurans membayar hidroterapi sebagai sebahagian daripada keperluan perubatan terapi dalam keadaan tertentu. Beberapa sesi terapi dalam jangka masa yang panjang selalu diperlukan untuk mencapai kesan melegakan dan penyembuhan yang diinginkan. Terutama dalam geriatrik dan pemulihan, hasil terapi hidroterapi sememangnya meyakinkan. Aplikasi air sederhana juga boleh dilakukan di rumah tanpa masalah. Rawatan hidroterapeutik sangat menjanjikan untuk gangguan peredaran darah, masalah pernafasan, keadaan keletihan, vaskular sakit kepala, masalah peredaran darah dan kekurangan imun. Banyak keluhan dan penyakit keseluruhan sistem muskuloskeletal juga bertindak balas terhadap hidroterapi. Hasil terapi yang sangat meyakinkan dan berkekalan telah dicapai dengan artritis, arthrosis dan sendi dan otot kesakitan. Bentuk aplikasi hidroterapi yang biasa, terbukti dan biasa pada masa ini adalah, misalnya, aplikasi jet pressure, pancuran air Kneipp, sauna wap, bungkus, mandi, treading air, urut berus, basuhan seluruh badan pancuran bergantian. Untuk merawat keseluruhan organisma, mungkin berguna untuk menggabungkan hidroterapi ke dalam konsep terapi keseluruhan. Bersama dengan pemakanan makanan keseluruhan, kelonggaran teknik dan latihan, hidroterapi menangkap dan merawat pesakit di seluruh badan-jiwa-jiwa mereka. Semua bentuk hidroterapi yang disebutkan di atas harus dicuba dan dilakukan terlebih dahulu di bawah bimbingan profesional doktor atau petugas mandi perubatan. Barulah ia dilakukan di bawah arahan seseorang, kecuali jika diperlukan bantuan orang kedua. Terutama dalam kes sejuk pemeran, ia mesti selalu dimulakan di hujung kaki, jauh dari jantung, sebelum jet air bergerak perlahan ke pusat badan.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Walaupun terdapat kesan yang meyakinkan, beberapa kesan sampingan yang diketahui dan kemudahan dengannya, hidroterapi tidak digalakkan untuk semua orang tanpa sekatan. Sekiranya terdapat keraguan sekiranya terdapat penyakit akut dan kronik tertentu, doktor harus selalu mendapatkan nasihat sebelum menggunakan air. Contohnya, sesiapa yang menderita akut selesemaseperti jangkitan, kulit keradangan, urat varikos atau penyakit kardiovaskular tertentu harus menahan diri dari sebarang bentuk hidroterapi, sekurang-kurangnya sehingga gejala reda. Komplikasi yang memerlukan rawatan jarang berlaku dengan semua aplikasi hidroterapi. Sekiranya komplikasi serius berlaku, ia biasanya berkaitan secara langsung dengan beban kardiovaskular atau pernafasan. Pesakit dengan penyakit hati, buah pinggang atau kelenjar tiroid harus melakukan aplikasi air hanya di bawah pengawasan perubatan. Pada masa ini, hidroterapi sering menggunakan bahan tambahan mandi, minyak pati atau campuran herba, yang tidak dapat diterima dengan baik oleh sebilangan pesakit dan boleh membawa kepada reaksi alahan. Bahaya lain yang berpotensi timbul disebabkan oleh kesan penggunaan air yang sering meletihkan dan menenangkan. Gejala peredaran darah ini mungkin ada selama berjam-jam hingga berhari-hari selepas hidroterapi. Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga, individu yang sensitif tidak boleh mengendalikan mesin atau kenderaan selepas hidroterapi panas.