Kesan sampingan creatine

Pengenalan

Creatine dianggap sebagai salah satu pemakanan yang terbaik dan paling menjanjikan tambahan di pasaran hari ini. Walau bagaimanapun, keadaan kajian mengenai creatine agak tidak dapat diselesaikan. Walaupun terdapat kedua-dua kajian yang mengesahkan keberkesanan, terdapat begitu banyak kajian yang mengatakan sebaliknya.

Namun, berkenaan dengan bahaya, semua kajian menunjukkan jangka panjang creatine suplemen tidak menyebabkan kerosakan akibatnya - walaupun kajian terbaru setakat ini hanya mempertimbangkan jangka masa sekitar 10 tahun. Secara umum, pengambilan creatine atau, secara amnya, dari banyak diet tambahan disamakan oleh orang jahil dengan pengambilan steroid Steroid anabolik. Walau bagaimanapun, Ist memberikan perbezaan yang sangat jelas antara sediaan steroid dan kreatin. Ini menyangkut cara tindakan yang mendasari serta potensi risiko kedua-dua bahan tersebut.

Apakah kesan sampingan pengambilan creatine?

Secara keseluruhan, seseorang tidak boleh membincangkan kesan sampingan yang serius berkaitan dengan creatine, melainkan gejala tambahan yang tidak menyenangkan, yang semuanya dapat dijelaskan dengan cara creatine berfungsi. Creatine mampu mengikat air, sebab itulah ia dikeluarkan dari badan di tempat lain. Ini boleh memberi kesan pada penampilan kulit saluran penghadaman dan berat badan.

Fakta bahawa air dikeluarkan dari badan di tempat lain juga menyebabkan air di dalam sel kulit hilang. Ini menghasilkan kulit kering, kulit kelihatan berkerut dan tidak sekata. Di kawasan saluran penghadaman, cirit-birit dan dalam kes yang jarang berlaku sembelit boleh berlaku.

Oleh kerana kreatin tidak dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh, ia juga dikeluarkan melalui usus, di mana ia masih dapat mengikat air. Ini menyebabkan najis menjadi lebih kurus - dalam keadaan terburuk, cirit-birit boleh berlaku. Peningkatan berat badan, pada gilirannya, dapat dijelaskan oleh air yang sebenarnya diserap dalam tubuh - lebih tepatnya, pada otot.

Di sini juga, air disimpan lebih banyak, yang menjelaskan kenaikan berat badan. Creatine juga dapat memberikan penampilan yang rosak buah pinggang. Produk pemecahan creatine - kreatinin - digunakan dalam perubatan sebagai penanda untuk berfungsi buah pinggang.

Secara fisiologi, kreatinin berlaku sebagai produk pemecahan otot dan dikeluarkan oleh yang sihat buah pinggang dalam jumlah yang tinggi. Sekiranya jumlah kreatin yang ditelan meningkat, jumlahnya kreatinin dalam darah juga meningkat, yang digunakan sebagai petunjuk untuk keadaan buah pinggang. Namun, jika buah pinggang sudah rosak, kerosakan selanjutnya sukar dikesan.

Tidak ada petunjuk bahawa pengambilan kreatin akan mengakibatkan penurunan potensi atau pengurangan sperma kualiti. Andaian di sebalik ini mungkin serupa dengan kesan pada buah zakar, bahawa creatine dianggap sebagai sejenis steroid anabolik steroid, yang mungkin mempunyai kesan sampingan dari segi mati pucuk atau sperma kualiti. Dalam kes ini juga, mekanisme tindakan kreatin tidak memberikan sebarang petunjuk mengenai kesan sampingan yang disyaki ini.

Dengan Steroid anabolik, sebaliknya, dinaikkan secara kekal testosteron tahap boleh menyebabkan pengeluaran testosteron tubuh sendiri berhenti. Dalam keadaan terburuk, setelah menghentikan doping, kemudian dapat terjadi bahawa tubuh tidak lagi dapat menghasilkannya sendiri testosteron. Dalam kes ini keadaan mati pucuk akan dapat dicapai.

Walau bagaimanapun, kesan ini belum disiasat untuk kreatin dalam mana-mana kajian yang diterbitkan hingga kini, kerana anggapannya sudah terlalu jauh untuk membuat hubungan kausal. Topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • Creatine untuk pembinaan otot
  • Makanan tambahan untuk pembinaan otot

Berbanding dengan kesan sampingan lain yang dibincangkan dalam bahagian ini, ini nampaknya yang paling benar. Walaupun nampaknya hanya ada satu kajian di dunia profesional yang sampai pada kesimpulan ini, kajian ini tidak dapat diabaikan sebagai tidak berasas sama sekali.

Walau bagaimanapun, keguguran rambut nampaknya hanya terjadi pada subjek yang “menderita” keguguran rambut secara turun-temurun, jadi pada subjek ini, keguguran rambut pramatang mungkin terjadi. Dalam kes-kes ini, mereka akan kehilangannya rambut walaupun tanpa mengambil creatine. Walau bagaimanapun, orang lain yang tidak terjejas keturunan keguguran rambut tidak terkesan dengan kesan sampingan kreatin. Sebagai hujah lebih lanjut, seseorang masih dapat menuju ke bidang yang akan ia temukan dengan aplikasi berjuta-juta kali ini lebih banyak daripadanya dan lebih banyak kajian untuk hasil yang sama akan datang, jika dari Creatineinnahme masalah besar akan timbul. Topik selanjutnya:

  • Apa yang boleh anda lakukan terhadap keguguran rambut?
  • BCAA- Tindakan dan fungsi