Latihan membina otot

In kecergasan and latihan kekuatan terdapat matlamat berbeza yang boleh ditetapkan untuk anda. Salah satunya ialah pembinaan otot, di mana latihan dan bentuk latihan dipilih supaya pertumbuhan otot yang paling besar boleh dicapai. Anda boleh membezakan antara latihan untuk "di rumah" dan latihan untuk "studio".

Banyak latihan yang berbeza boleh dibahagikan kepada kumpulan. Ini kemudiannya dinamakan mengikut bahagian badan yang akan dilatih. Dari bidang latihan bisep, dada senaman, senaman trisep, senaman belakang, kaki senaman dan senaman perut dipilih dan dibentangkan di sini beberapa latihan untuk latihan membina otot.

Berikut, latihan untuk membina otot untuk latihan di rumah dibentangkan. Jika anda memilih senaman yang betul, anda boleh melakukan latihan membina otot di rumah dan juga di gim. Untuk latihan yang dibentangkan di sini, prinsip asas sentiasa bahawa tempoh dan intensiti sesi latihan harus bergantung pada kecergasan tahap atlit.

Secara umum, dua hingga tiga pusingan dengan sepuluh hingga 15 ulangan harus dijadualkan setiap latihan. Larian terganggu oleh rehat satu hingga dua minit. Selepas sehari latihan, hari pemulihan biasanya dijadualkan.

Push-ups

Yang klasik antara latihan untuk latihan membina otot di rumah. Seluruh badan berada di bawah ketegangan dan banyak otot dan helai otot dilatih secara selari. Selain itu, latihan ini melatih rasa seimbang, penyelarasan dan fleksibiliti.

Tangan diletakkan di atas lantai selari dan kira-kira seluas bahu, kaki diregangkan ke belakang dan berdiri di atas bebola kaki. Seluruh badan berada dalam kedudukan mendatar. The kepala hendaklah dipegang dalam lanjutan tulang belakang.

Untuk pemula, variasi senaman yang sedikit disyorkan. Di sini, tangan tidak diletakkan di atas lantai, tetapi pada dinding atau a dada daripada laci. Sekarang perlahan-lahan lepaskan berat badan ke arah lantai dan selepas rehat dua hingga tiga saat tolak badan ke atas semula supaya lengan dihulurkan.