Osteosarcoma: Punca

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Osteosarcoma adalah salah satu tumor tulang osseous. Ia timbul dari sel stem mesenchymal (mesenchyme = bahagian embrio tisu penghubung) dan dapat membezakan ke dalam pelbagai bentuk: tumor pembentukan tulang (osteoblastik), rawan-bentuk tumor (chondroblastic), tumor tisu penghubung (fibroblastik), dan lain-lain. Ciri khas dari osteosarcoma adalah sel-selnya membentuk osteoid (zat tanah yang lembut dan belum mineralisasi (matriks) tisu tulang / "tulang belum matang").

Etiologi (penyebab)

Punca sebenar utama osteosarcoma masih belum jelas. Kanak-kanak dan remaja dengan penyakit genetik seperti Penyakit paget (penyakit sistem kerangka yang melibatkan pembentukan semula tulang) lebih cenderung untuk mengembangkan osteosarcoma.

Sebab biografi

 • Beban genetik
  • Penyakit genetik (osteosarcoma sekunder).
   • Dua hala retinoblastoma - neoplasma mata malignan.
   • Bloom syndrome (BLM) - gangguan yang jarang berlaku; simptom: peningkatan risiko tumor. untuk leukemia (darah barah) dan tumor pepejal, kepekaan fotosensitif, keabnormalan pigmen, gangguan kesuburan, gangguan pertumbuhan.
   • Sindrom Li-Fraumeni - penyakit keturunan dominan autosomal yang membawa kepada pelbagai tumor (termasuk astrocytoma).

Penyebab yang berkaitan dengan penyakit (osteosarcoma sekunder).

 • Displasia serat (sinonim: Jaffe-Lichtenstein) - Penyakit sistemik kerangka yang bermula pada zaman kanak-kanak dan boleh mempengaruhi hanya satu tulang (monostotik) atau beberapa tulang (poliostotik). Kerana fibrosis sumsum (percambahan patologi tisu penghubung) dan spongiosis (poros-spongy, pembentukan semula patologi tisu tulang) dari compacta (lapisan luar marginal tulang), yang terjejas tulang kehilangan keupayaan menanggung beban; kejadian sporadis.
 • Multiple osteochondromas (MO) - beberapa pertumbuhan tulang (osteochondomas) individu yang panjang tulang ditutup dengan rawan.
 • Penyakit paget (sinonim: penyakit tulang Paget) - penyakit sistem rangka dengan pembentukan semula tulang.
 • Osteonecrosis (HIDUP; tulang nekrosis; infarksi tulang secara kolokial) - disebabkan oleh pelbagai sebab tanpa adanya jangkitan (aseptik).
 • Osteomyelitis - keradangan tulang dan akut atau kronik sumsum tulang, biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria; kombinasi osteitis dan myelitis (sumsum tulang /saraf tunjang).

Pendedahan radioaktif

Sinaran-X

Terapi tumor

Osteosarcoma lebih kerap berlaku pada orang yang telah menjalani kemoterapi dan / atau radiatio (sinaran terapi) dalam zaman kanak-kanak kerana penyakit tumor yang lain. Terapi tumor yang agresif mengubah genom (bahan genetik) osteoblas.